Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Sociologs: ārkārtas sēdes efekts var būt īslaicīgs

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Loop
L
"Kad cilvēki sāks importēt vai paši izgatavot "The Kromrey Converter" un tamlīdzīgas ierīces, gribu redzēt kādas bumbiņas valdība tad dirsīs." Viss jau notiek ;) Cromery vel ir štrunts, ir daudz nopientāki verķi - kad saražosim pietiekamā daudzumā - sāksim izplatīt lauksaimniekiem un dosim prom uz lauku rajoniem pā lēto - ir ierīces kas spēj ģenerēt elektrību pašas, jeb tā saucamais Back Loop efekts, kas tiek panākts izmantojot Ēteru, jeb Ēteri, kas atrodas mums visapkārt, jeb vienkāršā valodā kosmiskā enerģija - šāda tehnoloģija jau bija zināma 40 gados pat vel agrāk jau Nicola Tesla laikā - tur nav nekas mistisks, Kromery ģenerators ir ļoti tuvu tam visam - tas ir pats sākums lai saprastu kā strādā šie lauku un negatīvā vakuma enerģija - no kavdrātmetra lieluma uzpariktes varam iegūt līdz 100 Kw elektriskās strāvas - varam izdabūt kaut visus 300 Kw, bet tad agregāts pats sevi nespēs nodrošināt un apstāsies, tapēc ierobežotājs dod ārā tikai 100 Kw un ar to pilnīgi pietiek - kad tas notiks valdība tiešām "Apdirsīsies" un visa ekonomika un sistēma, iekārta arī, jo cilvēki būs brīvi un nebūs kam viņus kontrolēt un monitorēt. "Cilvēkiem jādzīvo brīvi un laimīgi" jo katrs pats ir savas dzīves valdnieks nevis valsts vai valdība - jo tas kas notiek tagad ir apsurds un drīz tas beigsies
rudā kaķe
r
PIrmkārt, iesaku nelamāties un nelietot jēlības. Internets tomēr nav miskaste. Otrkārt, kāpēc vispār komentēt to, ko nav ko komentēt? Nu vai tiešām kāds kaut ko nopietnu no tā visa cerēja sagaidīt??? Lēts tejāteris, labi, ka vēl par klausīšanos nav jāmaksā.
No Apollo portāla
N
Saeimai būšot par trīs miljoniem lielāks budžets. Premjers bezspēcīgs Saeimas budžetu nav plānots samazināt, bet gluži pretēji — palielināt. Tas nākamgad būšot par trīs miljoniem latu lielāks. Valdības vadītājs Valdis Dombrovskis (JL) norāda, ka šajā jautājumā neko nevar iesākt. «Valdība nevar samazināt parlamenta budžetu. Finanšu ministrija iepriekš jau mēģinājusi dažādiem veidiem ietekmēt budžetu, taču tas nav devis rezultātu. Mēs to nevaram ietekmēt,» intervijā Latvijas Radio sacīja premjers. Jautāts, kādēļ laikā, kad visiem samazina izdevumus, parlamentam tos palielina, Dombrovskis stāstīja, ka šī nauda nepieciešama NATO parlamentārajai asamblejai. Precīzāk, vai visi trīs miljoni vajadzīgi asamblejas rīkošanai Rīgā, premjers nezināja teikt. Valdības vadītājs tajā pašā laikā sacīja, ka turpmāki tēriņu samazinājumi skars gandrīz visas jomas. Taču, kādi būs samazinājumi, sabiedrība varētu uzzināt septembra beigās.
Lelle
L
Tur pat mirkļa efekta nav, jo sarainie parazīti un kretīni ieņēmuši savās debīlajas galvās, ka ir jaizmanto pēdējā iespēja un jatiek izrīt aizdevumus, to viņi arī realizēs, bet pēc viņiem kaut vai līdzena vieta...tiem čaplakiem neienteresē ne valsts, ne tautas liktenis, ne pat lāgā savs liktenis...ka tik nauda, daudz, daudz naudas, kaudzēm apdrukāta papīra....nožēlojamie kropļi...
ha
h
Diez, cik miljonus mēs ietaupītu, ja likvidētu prezidenta kantori kā tādu? Jēgas nekādas, vienīgi izdevumi - tā kā par traku valstij krīzes laikā (kas turklāt nav prezidentāla republika).
reality
r
Uz ko cer t.s. labējie un labējo konsolidētāji ? - spriežot pēc vakardienas TV šova, tad kaut kādas t.s. reformas radīs tādu ''efektu'', ka Šlesera-Ušakova koalīcija nudien var saņemt vairāk par 51%.....
reality
r
Bērnišķīga varbūt realitātes ignorēšana, ilūzijas par varu un strausa poza......Un nerakstu es par argumentiem, bet gan jautāju - uz ko ceri jeb - par ko balsotu, ja jau šodien būtu jādodas vēlēt ?
Dana
D
Varb'ut efekts ar'i nav ilglaic'igs, bet mani apmierin'aja ar'i nepastarpin'ata inform'acija. Tas t'a- person'ig'a viedok'la form'e'sanai.
Ērglis
Ē
Ja neceram uz brīnumu, tad nekas nemainīsies. Un tādā gadījumā Saeimas atlaišana takš nav vajadzīga. Ja nopietni, šis arguments ir bērnišķīgs. Ir jācer. Ir jācīnās. Savādāk latviešu tauta un Latvija NEBŪS.
no LA
n
Par TP ministru Segliņa, kurš knapi ar 3.piegājienu spēja nolikt advokāta eksāmenus, un Kuldīgas vājāko domes priekšsēdētāju no TP Zalānu, kurš dīvainā kārtā ietika ministra krēsla, bet vēlējās taču būt pat PREMJERS, neierašanos uz ĀRKĀRTAS valdības sēdi, kuru sasauca un vadīja AUGSTĀKĀ Latvijas amatpersona, mēs VĒLĒTĀJI uzskatām, ka šie abi 2 nīkuļi NAV CIENĪGI atrasties Latvijas valdībā, un ar steigu JĀATLAIŽ no ministru amatiem BEZ kompensāciju izmaksas! Jo uzskatām, ka tā ir KLAJA ŅIRGĀŠANĀS par mums VĒLĒTĀJIEM, gan par VALDĪBU un Latvijas prezidentu!
reality
r
Uz ko ceri nākošajās vēlēšanās ? - uz kādu brīnumu ?
Ērglis
Ē
Atlaižot Saeimu praktiski vari uzreiz arī pieņemt lata devalvāciju un tālāka kredīta nedabūšanu. Tas nozīmē pensiju un mazo algu nesaņemšanu. Varbūt tomēr sakost zobus un nākošajās vēlēšanās nobalsot kā nākas?
:)
:
vēl jau neredzam ka karalis ir kails... laikam kādam bērnam ar pirkstu jānorāda uz to nesmukumu... vissmieklīgākais šķita tas, kā Zatlers apklusināja un norāja galminiekus... īsits dzimis moderators
Pitejs
P
Man skiet, ka sai sedei jega bija paradit vel cerosajiem pilsoniem, ka te TOCNO neka nebus. Ka vien bija verts Rozentales pazinojums, ka obligato veselibas apdrosinasanu butu verts vertet tikai nakamgad un ka ta ir tikai papildu nodoklis....vina pat nespeja aptvert domu, ka so apdrosinasanu varetu finanset no jau esosajam soc iemaksam, tadejadi novirzot vairak lidzeklu medicinai jau esosas naudas plusmas ietvaros - kur vel labak laika, kad jacinas par katru kapeiku (!!!!), bet tas jau vinu NEINTERESE un vina sadu iespeju saprast NAV SPEJIGA. Prezidents neko neiebilda un Repse, ne Dombrovskis ar.....Par ko te vispar var runat??? Sede velreiz apliecinaja, ka vieniga iespeja ir kapitala parcelsana un nodoklu maksasana citur, jo te ta nauda tiek un tiks skerdeta bez jebkadas jegas un atdeves.
Grosa
G
Nu tas tacu ir sausmigi, atbaidosi, ja sads alkaholikis, atbaidoss purns kads ir sis redams saja bilde nodarbojas ar jel kadu analizi. Sis lupatu lacis, degradetais subjekts laizija kajstapri LC zagliem, TP banditiem un nu vel te vavulo.....labak vien turpini laizit kajstarpi Godmanim, Skelem.....LC, TP, LC/LPP pabiram, busi vismaz paedis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

reformas


Veselība

Kas izdarīts


1.Palikušas 20 slimnīcas, kas sniedz diennakts neatliekamo palīdzību, iepriekš — 43.

2.VM un tās iestādēs palikuši aptuveni 500 darbinieku, iepriekš — aptuveni 1300.

3.Sākts veidot vienotu valsts neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu.

4.Trūcīgajiem nebūs jāmaksā 50% līdzmaksājums par veselības aprūpes pakalpojumiem.

Kas vēl jādara

1. Nav daudz alternatīvu ārstēšanai slimnīcā, mājas aprūpe tikai nelielā apjomā, ambulatorie pakalpojumi — dārgāki.

2. Slimnīcu reorganizācija nav notikusi vienlaikus ar vienota ātrās palīdzības dienesta izveidi.

3. Dārgās medicīnas tehnoloģijas nav pietiekami noslogotas, jānosaka kritēriji, kā turpmāk izmantot tehnoloģijas.

4. Nav izstrādāts māsterplāns tālākai attīstībai, ministrija uzskata, ka tas nav vajadzīgs, jo pietiekot ar pamatprincipiem valdības noteikumos.

Eksperta viedoklis

Uldis Mitenbergs, Rīgas Stradiņa universitātes vieslektors


Pašreiz nav pamata domāt, ka sāktas strukturālas reformas, jo trūkst pamatojuma, kas parādītu, kā šīs darbības novedīs pie konkrētiem veselības aprūpes kvalitātes un efektivitātes uzlabojumiem. Domāju, ka 2006.gada MK noteikumi, kas apraksta veselības aprūpes organizāciju un finansēšanu, nav pietiekams pamatojums un ir nepieciešams darbības plāns, kas ietver gan sagaidāmo rezultātu, gan līdzekļus tā sasniegšanai.

*

Izglītība

Kas izdarīts


1.Ieviests finansēšanas modelis "nauda seko skolēnam", naudu skolotāju algām piešķir pēc skolēnu skaita pašvaldībās.

2.Palielināta skolēnu un skolotāju skaita attiecība, kas licis pašvaldībām optimizēt skolu tīklu, 56 skolas slēgtas.

3.Pedagogu darba samaksa par slodzi ir 250 lati, iepriekš — 345, darbu zaudējuši aptuveni 3000 skolotāju.

4.Samazinātas par valsts naudu finansēto studiju vietu izmaksas.

Kas vēl jādara

1. "Nauda seko skolēnam" finansēšanas modelis jāpilnveido, paredzot lielāku finansējumu par skolēniem mazapdzīvotajās teritorijās.

2.Jāpārskata mācību saturs, ņemot vērā, ka 1.klasē varētu mācīties no sešu gadu vecuma, arī jānovērš skolēnu pārslodze.

3.Jāveic strukturālas reformas augstākajā izglītībā un zinātnē.

4.Jāpabeidz iesāktā arodskolu tīkla reorganizācija.

Eksperta viedoklis

Zane Oliņa, programmas Iespējamā misija vadītāja

Esam diezgan eksperimentālā kārtā ieviesuši jaunu finansēšanas sistēmu, bet tagad jāmonitorē, kā šī ieviešana tiek īstenota. Vēl joprojām domāju, ka naudai vajadzētu sekot skolēnam līdz skolai. Tagad ir panākts tas, ka politisku ambīciju dēļ ir saglabātas skolas, kuras vajadzēja slēgt, un uz tā rēķina atalgojums arī pārējiem skolotājiem ir katastrofālā līmenī un katrs kā sociālismā saņem vienādi. Tas nenāk par labu izglītības kvalitātei. Svarīgs ir arī jautājums par izglītības saturu.

*

Valsts pārvalde

Kas izdarīts


1.Valsts pārvaldē nodarbināto skaita īpatsvars no kopējā iedzīvotāju skaita atgriezies 2007.gada līmenī.

2.Ministriju centrāljā aparātā strādājošo skaits samazināts vidēji par 30 %.

3. No 76 valsts aģentūrām šā gada sākumā līdz gada beigām būs palikušas 25, ietaupījums no tā nav aprēķināts.

4.Salīdzinājumā ar 2008.gadu vidējā darba samaksa valsts budžeta iestādēs 2009.gada jūlijā bija samazinājusies par 12 %.

Kas vēl jādara

1.Jāizstrādā un valsts pārvaldē jāievieš vienota strādājošo atalgojuma sistēma.

2.Jāizvērtē valsts pārvaldes funkcijas, lai noskaidrotu, kuras funkcijas valstij ir jāfinansē un kuras ne, jāturpina iesāktie funkciju auditi.

3.Jāsamazina ministriju un to padotības iestāžu skaits, vairākām ministrijām jānovērš iekšējā sadrumstalotība, samazinot priekšnieku skaitu.

Eksperta viedoklis

Vita Anda Tērauda, politikas centra Providus direktore

Joprojām ir iespaids, ka valsts pārvaldes strukturālās reformas aprobežojas vienkārši ar samazināšanu un iestāžu apvienošanu. Nesaku, ka tas ir nevajadzīgi, bet ar to nedrīkst aprobežoties. Tālāk ir jāvērtē katra funkcija, ko vienība pilda, un par to jāuzdod divi jautājumi. Pirmais jautājums — vai tas valstij ir jādara, otrais — vai tas ir jādara tādā pašā apjomā un veidā. Minēšu vienu piemēru: Ārlietu ministrijai ir funkcija pārstāvēt Latviju ārvalstīs. Protams, tas ir jādara, bet jautājums ir, cik cilvēkiem tā būtu jārealizē.

*

Ekonomika

Kas izdarīts


1.Garantijas uzņēmējiem: eksporta (vēl pieejami deviņi milj. latu) un konkurētspējas veicināšanai (vēl pieejami apmēram 45,8 milj. latu).

2.Atbalsts māju siltināšanai (kopā pieejami 44 milj. latu, iesniegti projekti par 3,5 milj. latu).

3.Tiesiskās aizsardzības procesa vienkāršošana (uzņēmumi var lūgt, vienojoties tikai ar 51% kreditoru; procesu var pagarināt uz diviem gadiem).

4.Prioritāro nozaru nosaukšana (pārtika, kokapstrāde, farmācija, elektrisko iekārtu ražošana, metālrūpniecība, transports un tūrisms).

Kas vēl jādara


1.Mikrouzņēmumiem plāno noteikt fiksētu nodokļu maksājumu un 100 latu pamatkapitālu 2000 latu vietā utt.

2.Plāno atcelt uzņēmumu ienākuma nodokļa maksāšanu avansā un PVN maksāšanu pirms rēķina apmaksas. No 1.janvāra atcels pavadzīmes.

3.Plāno atjaunot uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaidi lielajām investīcijām prioritārajās nozarēs.

4.Būvniecības likumu plāno grozīt, lai atvieglotu būvatļauju saņemšanu, kas pagaidām ekspertu vērtējumā ir pārāk sarežģīta.

Eksperta viedoklis

Jānis Bērziņš, Stendera Ziepju fabrikas vadītājs


Tas, kas paveikts, ir labi, taču problēmas ir drīzāk nevis ar konkrētiem pasākumiem, bet procesu kopumā. Es joprojām neredzu, ka valsti vadītu spēcīga, saliedēta komanda, neredzu līderus, kuriem var uzticēties. Tāpat kā uzņēmumā, arī valstī vispirms ir jāsakārto vadība. Toties tas, ko es redzu, ir nemitīgas rotaļas un strīdi. Valsts kontrole ik pa laikam atklāj naudas izsaimniekošanas gadījumus. Kā uzņēmējam man ir ļoti sāpīgi redzēt, kā manis samaksātie nodokļi tiek izsaimniekoti.


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas