Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Studenti masveidā pamet Starptautisko praktiskās psiholoģijas augstskolu

Studenti un pasniedzēji pēdējā laikā masveidā pametuši Starptautisko praktiskās psiholoģijas augstskolas (SPPA), tā izrādot savas bažas un neapmierinātību ar mācību zemo kvalitāti un augstskolas vadības attieksmi, pirmdien vēsta "Latvijas Avīze".

Vairāki informācijas avoti laikrakstam norādījuši, ka pēdējā laikā SPPA Reklāmas fakultātes Reklāmas un sabiedrisko attiecību studiju programmu, kas, akreditēta tikai pagājušajā gadā, pametuši 230 līdz 250 studentu. Turklāt augstskolai ardievas teikuši teju visi šīs fakultātes pasniedzēji. Kopumā augstskolā ir apmēram 2000 studentu, pašlaik šajā programmā studē aptuveni 250 jauniešu.

Vairāki nu jau bijušie SPPA studenti apgalvo, ka neapmierinātība sākusies pēc tam, kad ilgi netika atrisinātas augstskolā pastāvošās problēmas. Proti, trešā kursa reklāmas studentiem nedēļā notika tikai četras lekcijas. Vidēji ik darba dienu zinību uzņēmējiem bija jānāk uz vienu lekciju.

Augstskolu pametusī Aiva Cimermane stāsta, ka līdz trešajam kursam viss bijis kārtībā. Tad sākusies masveidīga pasniedzēju aiziešana, tādēļ sākušās problēmas ar lekcijām. Jaunieši vēlējušies saņemt to, par ko maksājuši, proti, - pilnvērtīgas studijas. Augstskolas vadība viņu vēlmes nav uzklausījusi, bet solījusi, ka drīzākā laikā problēmas ar lekcijām tiks atrisinātas. SPPA vadība pie visām nebūšanām vainoja toreizējo Reklāmas fakultātes dekāni Gloriju Sarkani. Lai gan dekānei parādītas durvis, situācija nav uzlabojusies.

"Zinu, ka līdzīgas problēmas bija arī citās fakultātēs. Tur nomainīja fakultāšu vadību, bet nekas neuzlabojās. Varbūt tad problēma meklējama kaut kur augstāk, ne tikai fakultātes vadībā?" prāto Aiva Cimermane.

Pamazām līdz ar pasniedzējiem no augstskolas masveidā aizgājuši studenti. To saprotot, augstskolas pārstāvji jauniešiem esot sākuši likt dažādus šķēršļus. Viens no šķēršļiem, ar kādu saskārās lielākā daļa studentu, - viņiem bija liegta iespēja saņemt akadēmiskās izziņas. Pēc likuma jaunieši tās var pieprasīt jebkurā brīdī. Taču tās obligāti nepieciešamas gadījumos, ja students maina augstskolu. Izziņā augstskolas norāda, kādi priekšmeti apgūti un cik kredītpunkti iegūti.

SPPA pametis arī pasniedzējs Artis Eglītis. Pašlaik viņš studentiem lasa lekcijas Rīgas Starptautiskajā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolā (RSEBAA). "Zinu, ka pašlaik SPPA vairs nestrādā faktiski neviens no maniem tā brīža kolēģiem," stāsta aizgājušais pasniedzējs.

Viņš uzskata, problēmas sakne ir bijušās darbavietas dibinātājs un prezidents Jānis Mihailovs. Viņš nespējis komunicēt ar pasniedzējiem, turklāt pastāvīgi esot jaucies mācību procesā. Artis Eglītis atminas, ka pirms semestra pasniedzējiem mācību plāns, studiju procesā paredzamie projekti un kontroldarbi bija jāatrāda augstskolas prezidentam. "Taču viņu nekas nav apmierinājis un pasniedzējiem liegts vadīt lekcijas," uzsver bijušais SPPA mācībspēks. Tā bijis ne vien Reklāmas, bet arī citās fakultātēs. Artim Eglītim šāds augstskolas vadīšanas stils neesot pieņemams.

Arī tas, ka SPPA īpašnieks Jānis Mihailovs izrīkojis augstskolas pasniedzējus no studentiem darbus nepieņemt tik ilgi, kamēr par tiem nevar ielikt astoņas līdz desmit balles. Ar to nav bijuši apmierināti nedz studenti, nedz augstskolas mācībspēks. "Runājot par pašiem darbiem, ko jauniešiem lika izstrādāt, skolas vadītājam bija dīvaina nostāja. Proti, studentu projektu darbiem allaž jābūt saistītiem par un ap skolu - citi temati nebija atļauti," norāda Artis Eglītis. Arī aptaujātie studenti uzsver, ka uzdotie temati bijuši uzspiesti. Tie allaž bijuši tādi, lai vēlāk būtu izmantojami pašreklāmās.

Daļa bijušo SPPA studentu un pasniedzēju izvēlējušies studēt un strādāt augstskolā RSEBAA. Tās realizētās sabiedrisko attiecību un reklāmas menedžmenta studiju programmas direktore ir no SPPA aizgājusī reklāmas un sabiedrisko attiecību studiju programmas dekāne Glorija Sarkane. Tā pati, kuru SPPA vadība vainoja pie visām likstām. Aptaujātie studenti par bijušo dekāni, pašreizējo studiju programmas direktori izsakās atzinīgi.

SPPA rektors Jānis Zaļkalns, vaicāts par aizgājušo studentu skaitu, atzīst, ka vienubrīd vairāki jaunieši masveidā pametuši skolu. Taču to skaits esot ap 50. Lūgts komentēt citu informācijas avotu izteikumus, ka augstskolu atstājuši piecreiz vairāk studentu, rektors bilst: "Tā ir nepatiesība." Viņš gan atzīst, ka no darba aizgājuši vairāki pasniedzēji, tomēr to skaidro ar kvalitātes celšanu. "Pašreiz pie mums strādā vislabākie pasniedzēji kā jebkad," uzsver Jānis Zaļkalns. Kad vaicāju par problēmām augstskolā, rektors atbild, ka pašreiz Reklāmas fakultātē viss attīstoties. Iepriekš gan fakultāti esot piemeklējušas ķibeles. "Studenti un vadība bija neapmierināti par iepriekšējās fakultātes dekānes Glorijas Sarkanes darbu. Jāsaka, ka viņa bija bezatbildīga. Tādēļ tika nolemts darba attiecības ar viņu pārtraukt un fakultātes vadību uzticēt Jurim Paideram," informēja SPPA rektors. Viņš uzskata, ka daži desmiti aizgājušo studentu atsaukušies uz iepriekšējās dekānes aģitāciju augstskolu pamest.

Jānis Zaļkalns skaidro, ka visiem studentiem pirmajos kursos ieteikts rakstīt darbus par un ap augstskolu, lai pašiem jauniešiem būtu vieglāk paveikt uzdotos uzdevumus. Taču viņš noliedz, ka temati būtu uzspiesti.

Top komentāri

***
*
nekad nevienam neiesaku studeet SPPA!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas