Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Tautas kontrole pārliecināta, ka tās biedrs Zariņš nav sadarbojies ar VDK

Politiskā apvienība Tautas kontrole (TK) ir pārliecināta, ka tās biedrs un deputāta amata kandidāts Starptautiskās Praktiskās psiholoģijas augstskolas docētājs Aigars Zariņš nav bijis Latvijas PSR Valsts drošības komitejas aģents.

To trešdien preses konferencē uzsvēra TK pārstāvji.

"Viņš ir komandā, un komandas biedri viņam uzticas. Šīs ziņas ir izplatītas ar zināmu nolūku," norādīja TK valdes priekšsēdētājs Rihards Jablokovs. Viņš arī atzina, ka lielāku kaitējumu nodarījuši tie, kas pēdējos 20 gadus atradušies pie varas valstī, nekā tādi, kas atrodas VDK kartotēkās.

TK pārstāvis Imants Burvis uzsvēra, ka ziņas par kāda cilvēka sadarbību ar VDK būtu jāizplata tikai tad, ja tam tiešām ir nopietni pierādījumi. Tagad netiekot ievērota nevainības prezumpcija un valstij vajadzētu pierādīt, ka cilvēks ir vainīgs, nevis cilvēkam jātaisnojas par kaut ko. "Jāizplata tikai pārbaudītas ziņas," norādīja Burvis.

TK pārstāvji arī aizteica domu, ka pagājuši jau 20 gadi kopš neatkarības atgūšanas, tāpēc būtu laiks "pārvilkt krustu" čekas maisu revidēšanai, jo īstie materiāli jau nemaz Latvijā arī neesot atstāti, bet pēc kailiem kartotēku datiem neko īsti pierādīt nevarot.

Kā ziņots, Totalitārisma seku dokumentēšanas centra (TSDC) veiktā pārbaude liecina, ka četri 11.Saeimas deputātu kandidāti, iespējams, bija Latvijas PSR Valsts drošības komitejas aģenti.

Tie ir svētku aģentūras Santa valdes loceklis Harijs Ozols (Vienotība), Grandje Fensings LTD auto iekrāvēja vadītājs Osvalds Putniņš (Kristīgi demokrātiskā savienība) , SIA RZA valdes priekšsēdētājs Aivars Saliņš (Par prezidentālu republiku) un Zariņš.

Vienlaikus TSDC atzinumos norāda, ka šo deputātu kandidātu sadarbība ar Latvijas PSR Valsts drošības komiteju nav pierādīta tiesas ceļā, jo nav bijušas ierosinātas pārbaudes lietas.

Savukārt par vienu deputāta kandidātu TSDC sniedzis atzinumu, ka kandidāts ir bijis LPSR VDK aģents. Tas ir Zaļo un zemnieku savienības kandidāts Arvīds Ulme. Par šo kandidātu 2003.gadā Reabilitācijas un specdienestu lietu prokuratūrā ir bijusi ierosināta pārbaudes lieta, kas izbeigta saistībā ar Ulmes atzīšanos par sadarbību ar bijušo Latvijas PSR VDK.

Visiem pieciem kandidātiem Saeimas vēlēšanu likums neliedz kandidēt vēlēšanās, taču Centrālajai vēlēšanu komisijai atbilstoši Saeimas vēlēšanu likuma 15.panta 4.punktam ziņās par kandidātiem būs jānorāda, ka šie kandidāti ir vai varētu būtu sadarbojušies ar Latvijas PSR VDK kā šī dienesta aģenti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas