Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Tiesa pirmo reizi noraida Talsu traģēdijā cietušā prasību pret valsti

Rīgas apgabaltiesa ceturtdien pilnībā noraidīja kārtējā Talsu traģēdijā cietušā prasību pret valsti.

Šī ir pirmā reize, kad tiesa noraida cietušā prasību pret valsti saistībā ar Talsu traģēdiju. Līdz šim Rīgas apgabaltiesas spriedumi visās Talsu traģēdijas prasībās bija par labu cietušajiem - vai nu traģēdijā traumas guvušajiem, vai nelaimē bojāgājušo tuviniekiem.

Tiesa spriedumu paziņoja vien aģentūras BNS klātbūtnē, jo uz tā pasludināšanu nebija ieradušies ne lietas dalībnieki, ne žurnālisti.

Sprieduma motīvi būs zināmi pēc pilna sprieduma teksta saņemšanas, tad to varēs pārsūdzēt Augstākajā tiesā.

Savulaik traģēdijā cietušais Guntars Vēveris no Iekšlietu ministrijas (IeM) un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) vēlas piedzīt 100 tūkstošus latu par morālo kaitējumu un vēl tikpat par sakropļojumu.

Jau ziņots, ka kopumā Rīgas apgabaltiesa 12 no 13 prasībām saistībā ar Talsu traģēdijā nodarīto morālo vai veselības kaitējumu jau pasludinājusi spriedumus un prasības daļēji apmierinātas par kopējo summu 1 337 000 latu. Naudu uzdots samaksāt gan VUGD, gan IeM. Nevienā prasībā spriedums pagaidām vēl nav stājies spēkā, jo tie ir pārsūdzēti AT.

AT gan divas lietas ir paspējusi jau izskatīt par labu prasītājiem, taču no valsts puses iesniegta kasācijas sūdzība, un tagad lieta gaida savu izskatīšanu AT Senātā, kura spriedums nebūs pārsūdzams.

Kopumā tiesā iesniegto prasību kopējā summa ir vairāk nekā astoņi miljoni latu. VUGD priekšnieks Ainars Pencis uzskata, ka, tiesai pilnībā apmierinot visas prasības, VUGD būs jāšķiras no trešdaļas sava budžeta.

1997.gada 28.jūlijā Iekšlietu ministrijas svētku laikā lūza ugunsdzēsēju automašīnas autopacēlāja strēle un no 19 metru augstuma nokrita grozs ar cilvēkiem. Negadījumā dzīvību zaudēja deviņi bērni.

Pēc traģiskā negadījuma par nolaidību apsūdzēja bijušo Talsu ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieku Pēteri Bekmani un inspektoru Modri Keiselu, kā arī VUGD priekšnieka vietnieku Pāvelu Zagorski. Kurzemes apgabaltiesa Bekmani un Keiselu attaisnoja, bet Zagorskim atstāja spēkā Saldus rajona tiesas spriedumu - brīvības atņemšanu uz trim gadiem nosacīti ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem. Zagorskis spriedumu pārsūdzēja Augstākajā tiesā, taču tā nemainīja Kurzemes apgabaltiesas piespriesto.

Jau iepriekš tiesa divus zemāka ranga VUGD darbiniekus Vilni Griķi un Igoru Ivanovu notiesāja, bet sods bija nosacīts.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas