Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Uz vēlēšanām ar citu partijas piederību

6.jūnijā gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās iekļāvušies citā partijā un tās sarakstā. Daļa partijas piederību mainījusi politiskā spiediena rezultātā, kas šķitusi kā vienīgā iespēja, lai nodrošinātu savai pašvaldībai investīcijas. Šī iemesla dēļ vairāki vietējie līderi pārgāja no toreiz opozīcijā esošā Jaunā laika (JL) uz kādu no varas partijām. Sevišķi aktīvi pēdējā pusgadā pašvaldību vadītājus savās rindās vilināja nu jau bijusī premjera partija LPP/LC. Taču šajā laikā kaut kas ir mainījies — Jaunais laiks tagad ir premjera un finanšu ministra partija, bet LPP/LC palikusi opozīcijā.

Pilsētu savienības priekšsēdētāja, Skrundas domes vadītāja Nellija Kleinberga nebija nevienā partijā. Taču, tuvojoties pašvaldību vēlēšanām, politiskā izšķiršanās kļuva aktuāla, lai varētu kandidēt vēlēšanās, jo novadā varēja pieteikt tikai partiju sarakstus. Pērnā gada novembrī N.Kleinberga iestājās LPP/LC, bet šā gada martā — ap to laiku, kad krita Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdība — viņa šo partiju atstāja. Skrundas novada vēlēšanās viņa startē no partijas Demokrāti.lv. Faktiski tā ir Skrundas domes vadītājas komanda, kurai Demokrāti.lv devuši politisko pajumti. "Es vairs negribu būt nevienā partijā, redzot, kā koalīcija izturas pret tiem, kas nav viņu partijās, un kā viņi bremzē attīstību mazajos novados," sacīja N.Kleinberga, piemēram minot iecerēto Skrundas arodskolas likvidēšanu. Viņa nav iestājusies Demokrāti.lv.

ZZS gan zaudē, gan iegūst


JL un Tēvzemei un brīvībai/LNNK ietekmi pašvaldībās mazināja abu partiju šķelšanās. No tām aizgājušie, kuri vidū bija arī vietējie līderi, izveidoja Pilsonisko savienību. Taču uzņēmējs Modris Fokerots, kas kandidēs Kuldīgas novada vēlēšanās Sabiedrība citai politikai (SCP) sarakstā, no tēvzemiešiem aizgāja daudz vēlāk tāpat kā Cēsu domnieks Daumants Vasmanis, kurš tagad būs Pilsoniskās savienības listē. M.Fokerots Dienai sacīja: "Visu cieņu Robertam Zīlem, bet tie, kas noteica partijas darbību, nedarbojas uzņēmēju interesēs." Viņš pauda, ka Saeimas tēvzemiešu frakcijā neesot neviena deputāta pēc Annas Seiles (PS) aiziešanas, ar ko aprunāties par ekonomiku. SCP esot šīs jomas speciālisti, kas ir ieinteresēti uzņēmējdarbības vides sakārtošanā. TB/LNNK priekšsēdis R.Zīle, lūgts to komentēt, atzina, ka M.Fokerots ir liels mežu īpašnieks un kā visiem lieliem uzņēmējiem "viņam bija savas grūtības, kurās ne vienmēr partija varēja palīdzēt".

Politisko piederību ir mainījusi arī no Latvijas Zemnieku savienības ievēlētā Līksnas pagasta vadītāja Janīna Jalinska, kas Daugavpils novada vēlēšanās būs LPP/LC saraksta līdere. Rēzeknes rajona Maltas pagasta vadītāja Vitālija Skudras pāriešana no TP uz ZZS bija saistīta ar viņam nepieņemamo Maltas iekļaušanu lielajā novadā. Limbažu novada vēlēšanās ZZS piesaka sevi rajona padomes priekšsēža, Limbažu pagasta vadītāja Didža Zemmera vadībā — viņš bija JL biedrs. JL bija arī Smiltenes mērs Ainārs Mežulis, kurš, nomainot JL ar Latvijas Pirmo partiju, atgriezās pie savām saknēm — Latvijas ceļa, kas apvienojās ar LPP —, domē viņš ievēlēts no LC.

D.Zemmers Dienai skaidroja: "Esmu lauku cilvēks, un ZZS es neredzu ambīciju pārņemtus cilvēkus." Viņa politiskās piederības maiņai bijuši personiski iemesli, kas neesot saistīti ar investīciju piesaisti, lai arī viņam esot bijis "bēdīgi noskatīties, kā investīciju sadali ietekmē partijas piederība". Arī A.Mežulis nenožēlo aiziešanu no JL, kurā ilgstošās nesaskaņas bija apgrūtinājušas konstruktīvu darbu. "Ja es nebūtu atgriezies Latvijas ceļā, būtu pieslējies Pilsoniskajai savienībai," atzina A.Mežulis, pēc kura domām, pašvaldību vēlēšanās politiskajai piederībai nav lielas nozīmes.

Uzvarētājus izslēdza


Pirms četriem gadiem Jaunais laiks Jūrmalas domes vēlēšanās saņēma vislielāko atbalstu, ieguva trīs mandātus un mēra amatu Inesei Aizstrautai. Viņa tagad kandidē Jūrmalas domes vēlēšanās no Latvijas Zaļās partijas, kas veido no Latvijas Zemnieku savienības atsevišķu sarakstu. I.Aizstrautas bijušais partijas biedrs Zigurds Starks ir Tautas partijas sarakstā ar pirmo numuru — tajā kandidē arī tagadējais mērs, no JL ievēlētais Ģirts Trencis, kurš TP iestājās nesen. Taču visi trīs no JL tika izslēgti, kad viņu balsojums par apbūvi Jūrmalā bijis pretrunā ar JL nostāju, tagad norāda JL vēlēšanu kampaņas vadītājs Edgars Jaunups. Savukārt I.Aizstrautai saglabājies sarūgtinājums, ka JL valde toreiz nav vēlējusies pat uzklausīt savus deputātus.

Lūgts vērtēt ietekmes zaudējumu vietējā varā, E.Jaunups atzina: "Tur nav problēma Šleserā, kas nopērk, bet gan tajā, ka ir cilvēki, kas ir šādi nopērkami." Problēma esot arī tā, ka politiķi vēlētāju doto balsi kādai partijai negodīgi piesavinās, pārejot uz citu politisko spēku. Godīgu būtu nolikt mandātu un tad startēt vēlēšanās no citas partijas, uzskata E.Jaunups. Viņaprāt, vēlētājs ar katrām vēlēšanām kļūstot gudrāks un spējot novērtēt, kas nav bijis godprātīgs, un atkārtoti pārbēdzējus vairs neievēlot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas