Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Valdībā iestrēgst ES fondu pārvaldes vienkāršošana

Finanšu ministrijas (FM) iniciatīva vienkāršot Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu administrēšanu, radikāli samazinot atbildīgo institūciju skaitu, iestrēgusi gan koalīcijas partiju diskusijās par to, cik iestādes būtu jāpatur, gan bažās, vai struktūras vienkāršošana būtiski neiekavēs ES fondu naudas apgūšanu. Priekšlikumus ES fondu pārvaldes vienkāršošanai FM sagatavoja jau neilgi pēc Jāņiem, pāris nedēļas pēc tam, kad uz nepieciešamību to darīt norādīja Valsts prezidents. Tomēr, vairākas reizes nonākuši uz valdības sliekšņa, FM priekšlikumi tālāk nav tikuši. Pagaidām atbildīgās amatpersonas Dienai nevarēja atbildēt, kad risinājums tiks atrasts.

Pēc premjera Valda Dombrovska (JL) preses pārstāves Līgas Krapānes skaidrotā, valdības lēmumu aizkavējušas bažas, ka pēc ES fondu apguvē iesaistīto aģentūru apvienošanas no jauna vajadzēs veikt apvienoto iestāžu akreditāciju Eiropas Komisijā (EK). Tas varot aizņemt vairākus mēnešus, tā kavējot ES fondu naudas apguvi.

FM piedāvājusi trīs vienkāršošanas variantus, radikālākais paredz līdzšinējo 20 ES fondu administrēšanā iesaistīto institūciju (no tām astoņas aģentūras) vietā atstāt tikai vienu — FM pārraudzīto Centrālo finanšu un līgumu aģentūru. Tā darbotos pēc vienas pieturas aģentūras principa. Šo risinājumu atbalsta arī Darba devēju konfederācija, uzsverot, ka Latvija ir pārāk maza valsts, lai atļautos tērēt resursus sarežģītām ES fondu administrēšanas aparātam un smagnējām procedūrām.

2007.—2013.gadā Latvijai no ES fondiem pieejami 4,5 miljardi eiro (ap 3,1 miljards latu) — ES fondi tiek saukti par galveno ekonomikas sildīšanas instrumentu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas