Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Valdības komiteja un eksperti diskutēs par OIK maksājuma likvidēšanu

Šodien Ministru kabineta komitejas sēdē valdības pārstāvji un eksperti diskutēs obligātā iepirkuma komponentes (OIK) maksājuma likvidēšanu, iepriekš žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Šā gada 1.augustā uz noslēdzošo sanāksmi sanāca darba grupa, kura izstrādāja priekšlikumus OIK maksājumu atcelšanai. Pēc darba grupas sanāksmes ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (Vienotība) informēja, ka tuvāko triju gadu laikā Latvijā varētu atteikties no OIK.

Lai atceltu OIK, Ekonomikas ministrija (EM) piedāvā 2019.gadā atjaunot subsidētās elektroenerģijas nodokli 15% apmērā valsts budžeta tiešo maksājumu segšanai. EM arī piedāvā noteikt jaunas prasības biogāzes stacijām, nosakot minimālo pārtikas atkritumu un citu organiskās izcelsmes atkritumu īpatsvaru. Plānots arī reformēt jaudas maksājumu, tā administrēšanu nododot uzņēmumam AS "Augstsprieguma tīkls". Patlaban to administrē "Enerģijas publiskais tirgotājs".

EM rosina arī pārskatīt iekšējās peļņas normas metodiku, atsakoties no līdzšinējās prakses, kad revidents iesniedz savu iekšējās peļņa normas aprēķinu. OIK sistēmas reformas ietvaros piedāvāts izšķirties par vienu no diviem modeļiem, kas pamatā balstīti uz tirgus principiem - ieviest "zaļos sertifikātus" vai īstenot tirgus cenas efektivitātes modeli.

Minētos EM priekšlikumus valdības sēdes dienaskārtībā bija iecerēts izskatīt šā gada 7.augustā, tomēr tika nolemts vispirms EM priekšlikumus pārspriest ar citiem darba grupas locekļiem, kuri pauduši ministrijas priekšlikumiem atšķirīgu viedokli.

13.augustā pēc koalīcijas partneru sanāksmes Ministru prezidents žurnālistiem uzsvēra, ka koalīciju veidojošās partijas neatkāpjas no plāna atteikties no OIK maksājuma, bet vēl tiks uzklausīti ekspertu ieteikumi.

Premjers atzina, ka darba grupā par OIK atcelšanas scenārijiem bijuši dažādi viedokļi, tāpēc koalīcija vienojās pirmdien Ministru kabineta komitejas sēdē uzklausīt EM sagatavoto informatīvo ziņojumu, kā arī ļaut izteikties darba grupas locekļiem.

"Koalīcija paliek pie plāna pakāpeniski atteikties no OIK, bet ir svarīgi uzklausīt arī tos darba grupas locekļus, kuriem bija cits redzējums, piemēram, Latvijas Darba devēju konfederāciju un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru. Iespējams, izskanēs jauni priekšlikumi, ar kuriem varēs papildināt EM piedāvājumu," norādīja Kučinskis.

Arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA) uzsvēra, ka koalīcijas apņemšanās par pakāpenisku atteikšanos no OIK ir spēkā un šis jautājums tiks virzīts uz priekšu. "Vēl notiks diskusijas, bet galvenais uzstādījums saglabājas," piebilda Gerhards.

Plānots, ka Ministru kabinetā šis jautājums nonāks otrdien, 14.augustā. Ekonomikas ministrs informēja, ka EM patlaban izstrādā normatīvo aktu paketi, lai veiktu OIK reformu. Izmaiņas normatīvajos aktos valdības dienaskārtībā varētu nonākt šā gada septembrī.

Top komentāri

Emsis: atbalsts Latvijas latviskuma
E
Zaļās partijas līdzpriekšsēdētājs I.Emsis. Diena, 22.09.2000. Valdībā apspriešanai nodoti Enerģētikas likuma grozījumi, mazinot līdzšinējos atvieglojumus mazajām HES, vēja elektrostacijām un citām reģeneratīvajām energoietaisēm un tuvinot to pilnīgu atcelšanu. Es kā šo atvieglojumu autors un izcīnītājs 6. Saeimā vēlētos ieviest skaidrību dažos ar tiem saistītajos aspektos, kas vai nu aiz nezināšanas, vai apzināti tiek noklusēti. Enerģētikas likuma 40. pantā noteikts, ka Latvenergo jāiepērk mazo hidroelektrostaciju, vēja elektrostaciju, saules bateriju un biogāzes energoiekārtu pirmajos astoņos ekspluatācijas gados saražotā enerģija par divkāršu realizācijas tarifu, tādējādi paātrinot šo elektrostaciju kapitālieguldījumu atmaksāšanos, mudinot lauku uzņēmējus ieguldīt līdzekļus šādās mazās, videi draudzīgās elektrostacijās, kuras atmaksājas ilgākā laikā. Kāda ir šā mazās enerģētikas atbalsta jēga? Palīdzība Latvijas laukiem!
aber
a
kad to apkrāpšanu trekņi ieviesa , nebija vajadzīgas nekādas diskusijas !!!
Irlielāmērāticams
I
ka uz "beigta OIK zirga" varēs doši iejāt Saeimā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas