Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Vēlēšanās piedalījušos skaits - tuvu 50% balsstiesīgo

Līdz plkst.20 vēlēšanās bija piedalījušies 49,49% balsstiesīgo, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas dati par aktivitāti. Šodien nobalsojuši 39% vēlētāju, taču kopā ar iepriekšējo nobalsošanu šis skaits ir par 10% lielāks.

Kopumā līdz šim aktīvāki bijuši rīdzinieki - galvaspilsētā nobalsojuši 54,36% no visiem balsstiesīgajiem. Vidzemē un Latgalē uz vēlēšanām devušies 49% balsstiesīgo, bet Kurzemē un Zemgalē salīdzinoši mazāk –45% balsstiesīgo.

Liepājā nobalsojuši 49%, Ventspilī - 47%, Daugavpilī - 52%, Rēzeknē - 51%, Valmierā - 48%, Jūrmalā - 54%.

CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars iepriekš teica, ka laukos parasti cilvēki balsošanu uz vakaru neatliek, bet pilsētās cilvēki varētu rīkoties pretēji. Komentējot datus par aktivitāti līdz plkst.16, viņš norādīja, ka, salīdzinot ar iepriekšējām pašvaldību vēlēšanām, vēlētāju aktivitāte tiešajā vēlēšanu dienā ir pat nedaudz zemāka. Līdz tam laikam bija nobalsojuši 30%, bet pirms četriem gadiem salīdzinoši tie bija 32%. Iepriekšējo balsošanu izmantoja 9,2%, bet šogad 9,8%.

"Vienīgais, kas izriet, ka nevaram runāt par kopējo piedalījušos skaitu, bet ir nedaudz mainījusies vēlētāju paraža un vairāk cilvēku nobalsojuši iepriekš nekā vēlēšanu dienā līdz četriem. Viens no minējumiem varētu būt, ka šīs vēlēšanas ir jūnijā (iepriekšējās bija martā) un līdz ar to cilvēkiem ir daudz vairāk paredzēti pasākumi ārpus mājas, kas saistīts ar izbraukumiem."

6.jūnijā Latvijā notiek pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanas. 950 iecirkņu durvis tika atvērtas septiņos no rīta, bet tiks slēgtas desmitos vakarā. Šīs ir pirmās vēlēšanas, kas notiek jaunajos novados pēc īstenotās administratīvi teritoriālās reformas. Šodien tiek vēlētas domes deviņās republikas pilsētās un 109 novados. Šoreiz pirmo reizi pašvaldību vēlēšanās partijām ir jāpārvar 5% barjera.

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) dati no visiem iecirkņiem liecina, ka pirmajā balsošanas stundā pie vēlēšanu urnām devās 14,7 tūkstoši vēlētāju jeb 0,99% visu balsstiesīgo. Visvairāk balsotāju agrajā rīta stundā bija Vidzemē un Latgalē. Vēlētāju aktivitātes dati 12:00 liecināja, ka vēlēšanās piedalījušies 26% balsstiesīgo (kopā ar iepriekšējām nobalsošanas dienām).

EP Latvijas balsstiesīgajiem jāievēl astoņi deputāti. Savukārt pašvaldību vēlēšanās - 1765 deputāti. Pašvaldību vēlēšanām ir reģistrēti 737 deputātu kandidātu saraksti un 11 196 deputātu kandidāti.

Pēc Pilsonības un migrāciju lietu pārvaldes Iedzīvotāju reģistra datiem, EP vēlēšanām Latvijā bija reģistrēti 1 480 184 vēlētāji, bet pašvaldību vēlēšanām - 1 490 923 vēlētāji. EP vēlēšanām Latvijā pieteikušies un vēlētājus sarakstos iekļauti 249 citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņi, vēsta LETA.

Šajās vēlēšanās katrs balsstiesīgais reģistrēts noteiktā vēlēšanu iecirknī. Vēlētājam nav iespējas balsot citā vēlēšanu iecirknī.

Pirmie pašvaldību vēlēšanu provizoriskie rezultāti no CVK gaidāmi svētdienas agrā rīta stundā, savukārt, ko būsim iebalsojuši par Latvijas pārstāvjiem EP, CVK oficiāli atklās tikai svētdien 23:00, kad vēlēšanas būs noslēgušās visās Eiropas Savienības valstīs.

Taču pie iecirkņiem šodien tiks veiktas vēlētāju aptaujas, kas tiks publiskotas sestdien desmitos vakarā pēc iecirkņu slēgšanas. Šādu aptauju veiks arī aģentūra LETA un Dienas Mediji. Rezultātus publicēsim portālā Diena.lv, kam sekos īpaša vēlēšanu nakts programma, kas būs vērojama portāla tiešraidē.

(turpinājums sekos)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI VAIRĀK

Vēlētāju aktivitāte Vidzemē, Latgalē, Kurzemē, Zemgalē un Rīgā (CVK mājas lapa)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas