Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Vienotība un Nacionālā apvienība noraidoši vērtē viendzimuma partnerattiecību reģistrāciju

No partiju reitingu līderiem Vienotība un Nacionālā apvienība ir noraidošas pret viendzimuma partnerattiecību reģistrāciju. Zatlera Reformu partija (ZRP) un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) ir pielaidīgākas savā pozīcijā, savukārt Saskaņas centram nav viedokļa šajā jautājumā.

Par to liecina partiju pārstāvju teiktais aģentūrai BNS.

Vienotības Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis atzina, ka neatbalsta viendzimuma pāru reģistrāciju.

"Uzskatu, ka šādas attiecības ir nosacīti pašu attiecībās sastāvošo cilvēku personīgā lieta, bet to nav jāmēģina attīstīt kā sistēmu. Vēl vairāk, es esmu diezgan dusmīgs tad, kad viņi mēģina popularizēt savas attiecības," teica Zaķis.

Lai gan Vienotībai kopēja lēmuma par to nav, savulaik, kad pie apvienības atnāca likumprojekta autori, diskusija "beidzās faktiski ne ar ko". "Ja mēs būtu bijuši tādi dedzīgi atbalstītāji, protams, ka mēs to [likumprojektu] būtu virzījuši tālāk. Man tas liek domāt, ka mēs vairākumā esam diezgan pasīvi šajā jautājumā," sacīja Zaķis.

Arī Nacionālā apvienība Visu Latvijai!–Tēvzemei un Brīvībai/LNNK neatbalsta viendzimuma partnerattiecību reģistrāciju.

"Esmu ļoti konservatīvs un pieturos pie Satversmē un Civillikumā noteiktajiem ģimenes principiem. Viendzimuma partnerattiecību reģistrāciju mēs neatbalstām," apliecināja apvienības premjera amata kandidāts Gaidis Bērziņš. "Manā izpratnē, ja cilvēki nevēlas laulāties, tad viņiem ir iespēja noregulēt savas mantiskās attiecības ārpus laulības. Par šo problēmas no tiesiskā viedokļa nepastāv, tas ir cilvēku izvēles jautājums."

Savukārt Zatlera Reformu partijas (ZRP) premjera amata kandidāts Edmunds Sprūdžs norādīja, ka reģistrācija ir sarežģīts termins, jo tad sākas jautājumi, ar ko tā atšķiras no laulības, kas ir Satversmē nostiprināts princips.

"Un nevar pēkšņi blakus uztaisīt kaut ko, kas ir tas pats, bet nav tas. Tā nevar. Bet ir konkrētas lietas, kuras šajā sakarā ir vienkārši cilvēcīgas. Piemēram, partneri nevar tikt slimnīcā apciemot savu partneri, jo viņi nav sareģistrēti, jo viņi nav radinieki. Tās ir maziņas lietas, elementāras, bet tās šiem cilvēkiem bojā dzīvi. Tam pamata nav, tā ir nepadomāšana par līdzcilvēkiem," klāstīja Sprūdžs.

Lūgts precizēt, kā ZRP to risinās, Sprūdžs atbildēja, ka nevēlas spekulēt par konkrētiem mehānismiem, taču to "kaut kādā veidā" var atrisināt.

Zatlera reformu partija iestāsies par dzimumneitrāla partnerattiecību mantiskā regulējuma ieviešanu, kas attieksies gan uz pretēja dzimuma pāriem, gan uz viendzimuma pāriem.

Arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis uzskata - ja tas palīdz cilvēkiem dzīvot, lai tā būtu.

"Redziet, tas atkal ir sensitīvs jautājums, katra cilvēka iekšējā pasaule. Es šajā situācijā esmu cilvēktiesību komisijas loceklis, un, saskaroties ar šiem jautājumiem visplašākajā kontekstā, es absolūti neesmu ksenofobs, ja tas palīdz tiem cilvēkiem dzīvot, lai tā būtu.. Es negribētu būt tas cilvēks, kas liedz tam cilvēkam dzīvi veidot, kādu viņš vēlas. Ja viņš uzskata, ka tāda ir viņam iespēja savu dzīvi labi nodzīvot tā, kāpēc man viņam to liegt?" jautāja Brigmanis.

Tikmēr Saskaņas centram (SC) nav nostājas šajā jautājumā. SC premjera amata kandidāts un Rīgas mērs Nils Ušakovs teica, ka neesot par to domājis. "Man nav tas aktuālākais jautājums darba kārtībā," viņš piebilda, solot apspriesties ar apvienības biedriem, lai formulētu viedokli.

Jau vēstīts, ka pēc aģentūras BNS pasūtījuma veiktā Latvijas faktu aptauja liecina, ka augustā politisko spēku reitingu līderi joprojām ir SC un ZRP. Piecu procentu barjeru pārvarētu vēl Vienotība, Nacionālā apvienība un ZZS.

Pārējiem politiskajiem spēkiem ir mazāk nekā 2% vēlētāju atbalsts.

Saeimas ārkārtas vēlēšanas notiks 17.septembrī.

Ziņots arī, ka biedrība Mozaīka izstrādājusi Reģistrēto partnerattiecību likumprojektu, kas noteic kārtību, kā divām viendzimuma personām reģistrēt attiecības, kādus pienākumus tas uzliek, kas notiek ar uzvārda maiņu, regulē mantiskās attiecības, kā arī nosaka kārtību, kādā partnerattiecības šķir. Saeimā šis likumprojekts pagaidām nav iesniegts.

Top komentāri

lieliski
l
Priecājos ka Vienotība pastāv par Latvijas valsts pamatu - stiprām ģimenēm, kurām var būt bērni! :)
ex.
e
Tad jau valstī katrs kas sadomās dzīvot kopā ,izstrādās savu likumu projektu.Tad jau divi pudeles brāļi arī izdomās dzīvot kopā ,un izstrādās savus likumus,un pieprasīs valstij tos akceptēt.Varbūt kāds gribēs apprecēt savu suni vai kaķi,un arī liks valstij akceptēt savus apsurdos likumu projektus.Nu nedrīkst velnam dot mazo pirkstiņu,jo viņš gribēs visu roku.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas