Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

VKKF darba grupai līdz jūlijam jāizstrādā fonda finansēšanas priekšlikumi

Ar kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (VL-TB/LNNK) rīkojumu izveidotajai Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) darba grupai līdz jūlijam jāizstrādā priekšlikumi fonda finansēšanai.

VKKF darba grupai, kurā strādā pārstāvji no VKKF, Kultūras alianses, Kultūras un Finanšu ministrijas, patlaban bijusi tikai viena sanāksme, bet nākamo divu nedēļu laikā plānota jau nākamā tikšanās, pastāstīja Kultūras ministrijas valsts sekretāra vietnieks Uldis Lielpēters.

Pirmajā sanāksmē darba grupa vienojusies par galvenajiem principiem turpmākajā darbā. Viens no svarīgākajiem pamatprincips ir tas, ka jānodrošina tāds VKKF finansējuma modelis, kas nodrošina fonda neatkarību profesionāla lēmuma pieņemšanā par projektiem un programmām, kā arī svarīgi ir nodrošināt VKKF finansiālu stabilitāti un prognozējamību ilgtermiņā.

Pirmajā VKKF darba grupā dalībnieki izvērtējuši ārvalstu pieredzi līdzīgās organizācijās. Pārrunāts arī "izstieptās rokas princips", kas nozīmē to, ka lēmumus par publisko finanšu līdzekļu piešķiršanu kultūras projektiem pieņem nevis politiskā līmenī, bet gan to atstāj ekspertu un jomas speciālistu ziņā.

"Patlaban visi darba grupas locekļi ir apņēmības pilni izpildīt valdības deklarācijā un rīcības plānā noteiktos uzdevumus, kas attiecas uz šo jomu. Darba grupas dalībnieki kopā sanāks pēc vajadzības, lai varētu izstrādāt VKKF finansēšanas modeli un rastu risinājumu kā palielināt fonda finansējuma apjomu. Termiņš priekšlikumu izstrādei par fonda finansēšanas modeļiem ir 1.jūlijs, bet fonda finansiālā apjoma palielināšana jau ir budžeta jautājums un, visticamāk, tas būs jāveic vairākos soļos, jo vienā solī uzreiz to neizdosies panākt," piebilda Lielpēters.

Patlaban ir vairāki VKKF finansēšanas modeļi un, iespējams, jau pēc nākamās darba grupas sēdes varēs runāt par konkrētākiem plāniem. Patlaban vienā no variantiem tiek analizēts, kā fondam atjaunot tiešo finansējumu no izložu un azartspēļu nodokļa un nodevas un alkohola un tabakas akcīzes nodokļa. Vēl viens no variantiem ir, ka finansējuma piesaiste akcīzes nodoklim ir pamats, bet finansējumu avots būtu budžets. Darba grupa patlaban pēta arī vēl citas fonda finansēšanas alternatīvas.

Jau ziņots, ka šonedēļ starp Kultūras ministriju, nacionālo apvienību Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK un Kultūras aliansi parakstīts memorands par kopīgu mērķu sasniegšanu kultūrā.

Viens no virzieniem par ko vienojušās puses, ir tas, ka jāvērtē iespējas atjaunot sākotnējo VKKF finansējuma sistēmu vai rast pieņemamu alternatīvu risinājumu. Puses paudušas apņemšanos sadarboties VKKF iespējamo finansēšanas modeļu un ar tiem saistīto normatīvo aktu grozījumu izstrādē Kultūras ministrijas izveidotās darba grupas lokā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas