Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Zalāns TP pēctecību jaunā partijā neprognozē

Pašreizējie aktīvie Tautas partijas (TP) pārstāvji vietējās pašvaldībās, gatavojoties nākamajām pašvaldību vēlēšanām, varētu izveidot jaunas lokālas partijas vai apvienības un citās partijās, visticamāk, nestāsies.

Savukārt līdz jaunas partijas tapšanai uz TP ideoloģijas bāzes varētu nonākt pakāpeniski, runa par to varētu būt pēc vairākiem gadiem, pēc kongresa pauda likvidējamās TP valdes loceklis Saeimas deputāts Edgars Zalāns.

Pēc viņa domām, līdz nākamā gada pavasarim vai vasarai, kad sāksies nopietna gatavošanās nākamajām pašvaldību vēlēšanām, lielākā daļa tagadējo tautpartejiešu būs izdarījuši savu izvēli par tālāko rīcību. Var prognozēt, ka tie politiski aktīvie cilvēki reģionos, kuri ievēlēti no TP saraksta, turēsies pie labējas nacionālas konservatīvas ideloģijas un, visdrīzāk, radīs jaunas lokālas un reģionālas partijas vai partiju apvienības konkrētos novados vai lielākos reģionos.

"Tas būtu diezgan loģiski, jo kādēļ gan viņiem iet kopā ar citiem, ja viņi gadiem ir bijuši pie varas ar savu programmu un platformu," pauda Zalāns.

"Es domāju, ka turpmākais laiks parādīs, cik liela daļa TP biedru tiešām tic labējai nacionāli konservatīvai politikai, jo pilnīgi skaidrs, ka citas partijas ir ar citām programmām un ideoloģiskām platformām. Ja būs biedri, kuri pāries uz citām partijām, tad viņi parādīs, ka viņiem primāra ir nevis ideoloģija, bet amats un kādas jaunas intereses," viņš turpināja.

Nav izslēdzams arī variants par jaunas partijas uz TP ideoloģijas pamata radīšanai, taču līdz tam "būtu jānonāk pakāpeniski". Pašlaik reālistiskāks scenārijs ir, ka likvidētās TP aktīvisti turpinās darboties kā bezpartejiski cilvēki.

"Zinot to, ka bezpartejisku cilvēku viedoklī bieži vien mēdz ieklausīties vairāk, es sliecos domāt, ka daudzi no mums izmantos iespēju kāpt tribīnē ne kā kādas partijas pārstāvji," teica Zalāns.

Uz jautājumu par savu tālāko rīcību Zalāns pauda, ka līdz septembrim, kad varētu notikt ārkārtas Saeimas vēlēšanas, pilnvērtīgi strādās Saeimā, taču, ko darīs pēc šīs Saeimas pilnvaru beigām, pagaidām tālāku plānu nav. Taču Zalāns apņēmies būt politiski aktīvs un neizslēdz iesaistīšanos kādā biedrībā vai sabiedriskā organizācijā.

"Man ir ko teikt un savu viedokli netaisos slēpt. Arī es pats ar domubiedriem varētu nodibināt biedrību," pauda politiķis, norādot, ka tāda biedrība varētu pulcēt daudzus TP aktīvos biedrus.

Savukārt Tautas partijas Jaunatnes organizācijas (TPJO) aktīvisti kā vienots kopums turpināšot darboties arī turpmāk, taču "pēdējā laikā nav dzirdēts, ka viņi gribētu pārtapt par jaunu partiju, taču nākotnē ar šādām tendencēm ir jārēķinās".

Tiesvedībā joprojām atrodas lieta par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) uzlikto sodu TP par 9.Saeimas priekšvēlēšanu tēriņu limitu pārsniegšanu, kas partijai var draudēt ar 1,03 miljonu latu atmaksu valsts budžetā. Partijas likvidēšana gan tikusi uzskatīta par mēģinājumu izvairīties no soda samaksas.

Zalāns gan atgādināja, ka pieļautā pārtēriņa summa bijusi teju divreiz mazāka par KNAB nolikto summu, un tiesvedība šajā procesā turpināsies "visās iespējamās instancēs", neizslēdzot arī vēršanos Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Augstākās tiesas Senāts TP sūdzību jau kasācijas kārtībā par naudas atmaksu valsts budžetā izskatīs 24.augustā.

Jau vēstīts, ka sestdien TP kongresā nolemts partiju likvidēt. Par TP likvidāciju nobalsoja 248 delegāti, pret bija 26. Kongresā piedalījās 308 dalībnieki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas