Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Zatlers: ir jāatsakās no revanša vēstures jautājumos

Valsts prezidents Valdis Zatlers dosies uz Uzvaras dienas svinībām Maskavā, lai parādītu Latvijas briedumu. Viņš uzsver, ka Latvijā ir sabiedrības daļa, kas šo notikumu svin 9.maijā, tādēļ sabiedrības sašķeltības pārvarēšanai ir jāveicina vēstures pētniecība un brīvas diskusijas par aktuāliem vēstures jautājumiem.  Politiķiem, akadēmisko aprindu un tautsaimniecības pārstāvjiem ir jāaicina Latvijas sabiedrība uz atteikšanos no revanša vēstures jautājumos, uzskata V.Zatlers.

Portālam Diena.lv ar preses dienesta vadītājas vietnieces Elīnas Lazdānes starpniecību viņš šodien skaidroja, kāpēc Krievijas premjera Vladimira Putina mutiski izteiktajam ielūgumam apmeklēt Uzvaras dienas svinības Maskavā, viņš atbildējis ar jā.

“Valsts prezidents Valdis Zatlers ir pieņēmis ielūgumu apmeklēt Otrā pasaules kara beigu svinības Maskavā, lai atzīmētu nacisma sagrāves 65.gadadienu. Līdz ar nacistiskās Vācijas kapitulāciju Eiropā beidzās Otrais pasaules karš. Tas bija ļoti nozīmīgs notikums cilvēces vēsturē, kas apliecināja Sabiedroto kopīgo uzvaru pār nacismu un tā izveidoto totalitāro sistēmu.

Latvijas tautai Otrais pasaules karš faktiski beidzās un tā sekas tika pārvarētas tikai pēc 1990.gada, kad Latvijas valsts atguva neatkarību. Tā ir viena no būtiskākajām  un fundamentālākajām  Austrumeiropas un Rietumeiropas valstu vēstures atšķirībām. Neatkāpjoties no redzējuma par Latvijas un Baltijas vēsturi un Otrajam pasaules karam sekojošo padomju okupāciju, kā arī tās izraisītās smagās sekas Latvijas tautai, ir svarīgi apliecināt, ka esam nobriedusi Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts, kas ir ieinteresēta labu kaimiņattiecību veidošanā ar Krievijas Federāciju.

Mūsdienu Latvijā, kad kopš  Otrā pasaules kara beigām jau pagājuši 65 gadi, šo vēsturisko notikumu interpretācijā un izpratnē nav vienprātības. Lielākā sabiedrības daļa kara beigas atzīmē tāpat kā visās pārējās  Eiropas valstīs – 8.maijā, kad arī Latvijas Valsts prezidents noliek ziedus Brāļu kapos. Taču ir sabiedrības daļa, kas šo notikumu svin 9.maijā. Sabiedrības sašķeltības pārvarēšanai Latvijā jāveicina akadēmiska 20.gadsimta vēstures pētniecība, skaidrošana un brīvas diskusijas par aktuāliem vēstures jautājumiem. Tie jārisina zinātniskā ceļā,  neizmantojot  administratīvus vai politiskus resursus, kas sabiedrībai uzspiestu kādu konkrētu vēstures koncepciju.  

Politiķiem, akadēmisko aprindu un tautsaimniecības pārstāvjiem ir jāaicina Latvijas sabiedrība uz vienprātību, samierināšanos, piedošanu, atteikšanos no revanša vēstures jautājumos, tādejādi tuvinot pašlaik būtiski atšķirīgos viedokļus par smagiem un sarežģītiem vēstures jautājumiem.  

Valsts prezidents uzskata, ka viņa dalība Nacisma sagrāves un Otrā pasaules kara upuru piemiņas dienas pasākumos 8. maijā un 9. maijā dos ieguldījumu sabiedrības saskaņas un saliedētības, kā arī starpvalstu attiecību veicināšanā."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas