Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Zatlers: plāni sāk kļūt par sērgu

Valsts prezidents Valdis Zatlers uzskata, ka premjera kompetencē ir jautājums, kādai jābūt Ministru kabineta iekārtai, un premjeram arī ir jāsaka galavārds. «Tie plāni sākt kļūt par pastāvīgu sērgu,» teica V.Zatlers, atgādinot, cik daudz dažādu plānu mums ir bijis, sākot ar Ivara Godmaņa (LPP/LC), Andra Šķēles (TP) un Edgara Zalāna (TP) plāniem.

Tā bija prezidenta atbilde uz jautājumu, kā viņš vērtē LPP/LC un Saskaņas centra paziņojumu par ministriju skaita samazinājumu.

Lūgts vērtēt politisko situāciju kopumā, V.Zatlers teica, ka valdība ir apņēmības pilna strādāt un lielākā vērtība šajā laikā ir izlēmība. Viņš arī saprotot, ka opozīcija vienmēr centīsies traucēt valdības darbu.

Lēmumu par ministriju skaita samazināšanu premjers Valdis Dombrovskis (JL) aicina izdebatēt pirmdien paredzētajās koalīcijas sarunās ar LPP/LC. Mēģinājumi uzspiest jaunu ministriju skaita plānu, nesaskaņojot to ar koalīciju un valdības vadītāju, ir tiešs un nepārprotams mēģinājums gāzt valdību, norāda premjera pārstāve.

Jau ziņots, ka Ainārs Šlesers (LPP/LC) un Jānis Urbanovičs (SC) sola Valdim Dombrovskim 28 balsis, ja viņš piekritīs abu partiju piedāvātajam valsts pārvaldes reformu plānam.

Tas paredz samazināt ministriju skaitu no 14 uz 9 ministrijām jau līdz Saeimas vēlēšanām. A.Šlesers uzskata, ka šo ministriju samazināšanu nevar atlikt uz pēcvēlēšanu periodu, jo tas saistīts ar valsts budžeta sagatavošanu.

Ir piedāvāts apvienot Izglītības un Kultūras ministrijas, Labklājības un Veselības, un, iespējams, arī pievienot Vides ministriju, izveidojot Tautas labklājības ministriju.

Tāpat abas partijas piedāvā izveidot Tautsaimniecības ministriju, kurā būtu apvienotas Ekonomikas, Reģionālās attīstības un Satiksmes ministrijas. Šāda ministrija ir Igaunijā.

Ja premjeram būs pieņemams šāds plāns, tad LPP/LC ir gatava ieiet valdībā ar vienu ministru, bet A.Šlesers nenosauca – ar kādu.

Saskaņas centram nav piedāvāts iesaistīties valdībā, un tas var pieņemt atšķirīgu lēmumu, bet politiķi uzskata, ka šādas pārmaiņas var viegli veikt, jo MK iekārtas likums ir atvērts un priekšlikumi tiks ieniegti pirmdien koalīcijas padomē.

Dienai norādīja premjera ar preses sekretāre Līga Krapāne, jautājums par pārvaldes reformu un ministriju skaita samazināšanu nav jauns, un tas jau ir bijis koalīcijas un Reformu vadības grupas dienas kārtībā. Šobrīd koalīcijā ir panākta vienošanās, ka lēmums par ministriju skaita samazināšanu ir jāpieņem līdz Saeimas vēlēšanām, bet tam ir jāstājas spēkā līdz ar jaunā Ministru kabineta izveidi pēc vēlēšanām.

Tādēļ, pirms iesniegt konkrētus un ar valdības partijām nesaskaņotus priekšlikumus grozījumiem Ministru kabineta iekārtas likumā, Ministru prezidents aicina tos izdebatēt jau pirmdien paredzētajās LPP/LC vadības sarunās ar koalīcijas partijām. Pretējā gadījumā nav skaidrs, kādēļ šādas sarunas vispār notiek. Jebkādi mēģinājumi uzspiest jaunu ministriju skaita plānu, nesaskaņojot to ar koalīciju un valdības vadītāju, ir tiešs un nepārprotams mēģinājums gāzt valdību, norāda premjera pārstāve.

V.Dombrovskis preses konferencē trešdien arī teica, ka A.Šlesera piedāvājums atšķiras no I.Godmaņa iepriekš piedāvātā valsts pārvaldes reformu plāna. Premjers arī teica, ka koalīcijā ir pārrunāta ministriju samazināšana, un partijas iebilst veselības un labklājības, kā arī kultūras un izglītības ministriju apvienošanai.

Jaunā laika frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis Dienai sacīja, ka valsts pārvaldes reorganizācijas plāns ir vajadzīgs, bet tas nav īstenojams līdz Saeimas vēlēšanām. Viņaprāt, tas ir darbietilpīgs process, bet ir iespēja veikt izmaiņas likumos šīs Saeimas pilnvaru laikā, kas dotu iespējas arī plānot budžetu, bet spēkā stāšanās termiņu vajadzētu noteikt pēc Saeimas vēlēšanām. Dz.Zaķis arī atzina, ka piedāvājums nav jauns un valdība jau strādā pie valsts pārvaldes reformas, kas ir sarežģīts process.

A.Šlesers gan arī uzsvēra, ka šis jautājums nav izšķirošais sarunās ar V.Dombrovski. Ja neizdosies vienoties ar premjeru par šo plānu, sarunas tikšot turpinātas vienalga.

Kamēr A.Šlesers sola izmaiņas valsts pārvaldē, Tautas partija Saeimā jau ir iesniegusi grozījumus atvērtajā Ministru kabineta iekārtas likumā. Tie paredz, ka valdības sastāvā ir Ministru prezidents un deviņi ministri: aizsardzības, ārlietu, attīstības, finanšu, kultūras, izglītības un zinātnes, tieslietu un sabiedriskās kārtības, veselības un labklājības, kā arī zemkopības ministrs. TP priekšlikums paredz pārejas noteikumus, kas nosaka, ka izmaiņas Ministru kabineta iekārtas likumā stājas spēkā pēc 10.Saeimas sanākšanas, veidojot jauno Ministru kabinetu.

(papildināta visa ziņa)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas