Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Nekā personīga: Nodegušās vēsturiskās mājas Kalnciema ielā vietā paredz 12 stāvu augstceltni

Pirms 105 gadiem būvētā jūgendstila dzīvojamā ēka Kalnciema ielā nepieder pašvaldībai. Taču dome, nenoskaidrojot aizdomīgā ugunsgrēka izcelsmi, rīkojās zibenīgi. Un nolēma graustu nojaukt. Turklāt par saviem līdzekļiem. Viss kvartāls, kur nams atrodas, pieder lielai Igaunijas nekustamo īpašumu firmai. Ugunsgrēks un nama straujā nojaukšana ir negaidīta veiksme īpašniekam, jo nodegušā grausta vietā varēs būvēt jaunbūvi un nebūs jāievēro vecās, kultūrvēsturiski nozīmīgās apbūves ierobežojumi. Jaunajā pilsētas plānā šajā kvartālā atļauts būvēt augstceltnes, ziņo TV3 raidījums Nekā personīga.

Divi jūgendstila nami kvartālā, ko ieskauj Raņķa dammbis, Kalnciema un Daugavgrīvas iela, nolaisti lēnām pārvērtās par graustiem jau vairāk nekā desmit gadus. Tiem vairākkārt mainījās īpašnieki, tomēr namus neviens neatjaunoja. Rosība sākās naktī uz 25.novembri, kad vienā no pamestajiem namiem izcēlās ugunsgrēks. 

Ugunsdzēsēji liesmas slāpēja četras dienas. Kad dzēsēji savu darbu bija pabeiguši, Rīgas domes Īpašuma departamenta eksperti izlēma, ka  palikušie mūri jānojauc līdz drošam līmenim. To atļāva darīt bez projekta un saskaņošanas, jo tam nebija laika. 

"Es ierosināju sasaukt operatīvo sanāksmi, lai apspriestu situāciju, kas šobrīd notiek ar šīs mājas konservācijas darbiem pirmkārt, un risināt jautājumus par satiksmes ierobežojumiem," sacīja Pilsētas īpašumu komitejas priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR).

Lielākā daļa ēkas jau ir nojaukta. Nav vairs pagalmā korpusa, gar Kalnciema ielu no sešiem stāviem palicis tikai pusotrs. Neskarta ir tikai fasāde uz Raņķa dambi. Tai paredzēts nojaukt tikai augšējo stāvu.

Izmeklēšanu par grausta aizdegšanos sākusi policija, taču pagaidām nekādus secinājumus par ugunsgrēka iemesliem tā neatklāj. Aizdomas rada tas, ka ēka nodegusi laikā, kad lemts par tās iekļaušanu valsts aizsargāto kultūras pieminekļu sarakstā. Ja nams būtu aizdedzies pēc tam, kad atzīts par pieminekli, īpašniekam tas būtu jāatjauno iepriekšējā izskatā. 

INGUS VIRCAVS Rīgas būvvaldes vadītājs

Rīgas būvvaldes vadītājs Ingus Vircavs norāda, ka grausta vietā var būvēt ēku, kas atbilsts attīstības plānam. "Nu sešus stāvus tur protams var būvēt. Ideāli būtu, ja viņi paņemtu to pašu vēsturisko projektu, pārrēķinātu slodzes un kaut ko līdzīgu. Bet nu nebūsim… Tas būtu utopiski cerēt, ka viņi viens pret vienu atjaunos jūgendstila ēku. Tas arī varbūt nav nemaz tik ļoti nepieciešams. Galvenais, ka tam jaunajam apjomam ir jābūt ar pievienotu vērtību, tas ko mēs arī izvirzīsim, ka ir nepieciešams integrēt tās vēsturiskās vērtīgās fasādes daļas, kas beigās tiks saglabātas. Tas ir viens. Un otrs, ka ir jābūt nolasāmām nākošajām paaudzēm, ka tur vēsturiski ir bijis šāda veida apjoms," sacīja Vircavs.

Rīgas teritorijas plānojums šajā vietā ļauj būvēt sešstāvu namus. Taču šobrīd pašvaldība gatavo jaunu plānu, kas te atļaus būvēt 12 stāvu augstceltnes un pat debesskrāpi. 

Jauno teritorijas plānojumu izstrādā Pilsētas attīstības departaments. Pirmoreiz publiskai apspriešanai projekts nodots pagājušā gada sākumā. Tagad tiek gatavota otrā redakcija. Jaunajā plānā samazinātas teritorijas, kur pieļaujamas augstceltnes. Kvartālā, kur atrodas nodegusī māja, ir otrādi. Līdzšinējais apbūves augstums bija seši stāvi. Jaunajā plānā attīstības departamenta speciālisti to palielinājuši uz divpadsmit. 

Visi īpašumi kvartālā, kurā atrodas degušais nams, pieder Igaunijā reģistrētai kompānijai  Novira Capital. Igaunijā tā ir nopietna nekustamā īpašuma attīstīšanas un tirdzniecības kompānija. Trīs gados firma Tallinā uzbūvējusi un renovējusi dzīvokļus un birojus vairāku desmitu tūkstošu kvadrātmetru platībā. 

Kalnciema ielas un Raņķa dambja seštūkstoš kvadrātmetru plašo kvartālu Novira Capital īpašumā ieguva no septembra. Uzņēmumam tas izmaksājis vismaz divarpus miljonus eiro. Kvartālā ir trīs īpašumi un kā pēdējo decembrī firma izsolē nopirka tobrīd jau nodegušo ēku Kalnciema ielā 2b.

Lursoft dati liecina, ka  ugunsgrēka brīdī īpašums faktiski bija Novira Capital saistītu personu kontrolē. Tas bija reģistrēts firmai K2B. Valdes loceklis tajā ir Igaunijas pilsonis Augusts Kaars. Viņš un Novira Capital pārstāvis  Aleksejs Nikolajenko ir juristi Igaunijas juridiskajā firmā Novira Corporate Services.

Rakstiskā atbildē raidījumam Nekā personīga Nikolajenko skaidro, ka ugunsgrēks jaunajam īpašniekam bijis nepatīkams pārsteigums. Tā kā firmai  šajā kvartālā jau piederēja divi īpašumi, tā izsolē pirkusi arī trešo.

"Īpašuma Kalnciema ielā 2b iegāde tika plānota jau vairākus mēnešus, zinot, ka tajā atrodas cienīga ēka, ko varēsim renovēt. Diemžēl situācija ir mainījusies un mums ir jāmaina visi plāni. Tas ir fakts, ka mēs viennozīmīgi nebūvēsim 12 stāvu ēku nodegušās vietā, bet šobrīd ir pāragri runāt, ko un kad ir plānots tur būvēt.  Ugunsgrēks mums ir nepatīkams pārsteigums, un tas viennozīmīgi samazināja īpašuma vērtību," raksta uzņēmuma pārstāvis.

Lai gan eksperti atzīst, ka nodegušais nams un tam blakus esošais grausts ir kultūrvēsturiski nozīmīgas jūgendstila būves, līdz šim valsts tās neaizsargāja. Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde tagad apņēmusies to steigšus mainīt,  pieminekļu sarakstā iekļaujot uguns neskarto piecstāvu būvi. Viss kvartāls būs pieminekļa aizsardzības zona.

Procedūru abu namu iekļaušanai valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā pārvalde  sāka jau maijā un kopš oktobra gaidīja īpašnieku reakciju.  Pēc ugunsgrēka pārvalde procesu apturēja. Atbildes no nama īpašniekiem joprojām neesot. Pārvaldē to tulko kā klusējošu piekrišanu. 

Lai arī blakus esošais nams būs piemineklis, īpašniekam nebūs pienākums atjaunot degušā nama fasādes tās iepriekšējā izskatā. 

Top komentāri

Roberts
R
Patiesībā es to jau biju gaidījis..Tas, ka Burovs melo-tas jau sen visiem zināms...
Nepārsteidz
N
Veca, labi apgūta shēma. Pamazām par graustiem top arī lepnas jūgendstila ēkas centrā, piemēram, Miera un Brīvības ielas stūrī pretim Dailes teātrim un Vidzemes tirgum.
nu re
n
Tagad visi zinās, kāpēc to jūgendmāju dedzināja.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas