Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Krievu skolu aizstāvji piketē pie "tumsas ministrijas" - IZM

Piketā par krievu skolu aizstāvību šodien pie Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sanākušie protestētāji izglītības un zinātnes ministri Inu Druvieti (V) dēvēja par provokatori un pieprasīja viņu pamest ministriju, novēroja aģentūra LETA.

Uz piketu bija atgādāts liels, violets, ar hēliju pildīts balons, kuram bija piekarināta Druvietes bilde. Uz balona bija uzraksts "Reforma". Pārspridzinot balonu ar uguns lāpu, piketa dalībnieki demonstrēja, ka iebilst pret krievu valodas mazināšanu krievu skolās, un pauda apņēmību šādus valdības plānus nepieļaut.

Piketa vadītājs aicināja vairākas reizes tā dalībniekiem skaļi saukt "Tā ir mūsu zeme, mūsu valoda, mūsu skolas". Vairākkārt skaļi tika atkārtots sauklis "Druviete - provokatore" un IZM nodēvēta par tumsas ministriju.

Piketā tika skaļi nolasītas krievu skolu aizstāvju prasības, piemēram, ka krievu valodai jābūt kā pamata valodai krievu skolās un vecākiem pašiem ir jābūt tiesībām izlemt, kādā valodā viņu bērniem mācīties. Tika prasīta arī atalgojuma palielināšana pedagogiem. Pēc prasību nolasīšanas atnākušie tika aicināti skaļi zvērēt par uzticību krievu valodai.

Vairāki atnākušie bija ģērbušies baltos kreklos, uz kuriem latviešu un krievu valodā bija rakstīts "Tumsas ministrija, uz redzēšanos". Rokās šie cilvēki katrs turēja plakātu ar lielu burtu, kas kopā arī veidoja vārdus "Tumsas ministrija". Protestētāji turēja rokās arī liela izmēra plakātu "Krievi nepadodas".

Aģentūra LETA novēroja, ka pikets noris mierīgi. To uzrauga vairāki desmiti Valsts un Rīgas Pašvaldības policijas darbinieku.

Uz pasākumu bija ieradies arī viens piketa pretinieks, kurš skaļi iebilda pret izsaucieniem, tomēr policija viņu aicināja netraucēt pasākuma norisi.

Par krievu skolu aizstāvību piketēt ieradušies vairāki desmiti cilvēku, liela daļa ir gados vecāki un vidējās paaudzes ļautiņi.

Pēc piketa oficiālās daļas, kad akcijas dalībnieki pamazām sāka izklīst, ieradās arī Druviete. Viņa uzklausīja protestētāju prasības, aprunājās ar atsevišķiem pasākuma dalībniekiem, kā arī saņēma mapi ar krievu skolu aizstāvju prasībām. Viņa atnākušajiem solīja, ka mazākumtautību skolas Latvijā netiks likvidētas.

Pasākuma dalībnieki pret ministri izturējās miermīlīgi, kāda vecāka kundze ministrei novēlēja veselību un izturību.

Nākamais pasākums sekošot marta beigās, un piketa vadītājs aicināja katru atnākušo uz nākamo pasākumu ņemt līdzi vēl vismaz trīs draugus.

Jau ziņots, ka koalīcijas sadarbības līgums paredz, ka no 2018.gada 1.septembra Ministru kabineta noteiktajā kārtībā valsts un pašvaldību mazākumtautību izglītības iestādēs visas izglītības programmas sāks apgūt valsts valodā, izņemot svešvalodas un tās, kuras nepieciešamas mazākumtautības valodas un attiecīgās etniskās kultūras apguvei.

Iebilstot pret šādu lēmumu, 4.februārī iepretī Ministru kabinetam bija pulcējušies aptuveni 100 piketētāju, lai paustu atbalstu izglītībai krievu valodā. Piketētāji rokās turēja plakātus, uz kuriem bija rakstīts "Mazākumtautību skolas - Latvijas bagātība", "Straujuma, liec mierā bērnus!" un "Mūsu nodokļus skolām!". Protestētāji ik pa laikam krieviski izkliedza saukli "Rokas nost no krievu skolām!" un arī citas frāzes, paužot atbalstu krievu skolām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas