Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Marijas ielas grausta īpašniekiem dos vēl laiku pašiem sakārtot ēku

Rīgas domes Pilsētas īpašumu komiteja pirmdien atbalstīja lēmumprojektu par grausta Marijas ielā 6 piespiedu sakārtošanu, dodot ēkas īpašniekiem četrus mēnešus laika izstrādāt ēkas sakārtošanas būvprojektu.

Lēmumprojektu vēl jāvērtē Rīgas domei. Kā paskaidroja domes Īpašuma departamenta pārstāvis Boriss Maizenbergs, domei pieņemot lēmumprojektu, departaments ēkas īpašniekus par uzticēto darbu neizpildi būs tiesīgs sodīt, katru nedēļu uzliekot 5000 eiro lielu sodu.

Nama īpašniekiem četru mēnešu laikā kopš domes lēmuma būs jānoslēdz līgums par nama sakārtošanas būvprojekta izstrādi, sešu mēnešu laikā pēc šī līguma parakstīšanas tas jāsaskaņo būvvaldē un pusotra gada laikā jāsaņem būvatļauja un jāuzsāk būvdarbi. Ēkas sakārtošana ir jāpabeidz ne vēlāk kā divu gadu laikā pēc būvatļaujas saņemšanas.

Tāpat ēkas īpašniekiem tiks uzticēts reizi divos mēnešos veikt ēkas ārsienu vertikalitātes monitoringu, divas reizes gadā fasādes un jumta tehniskā stāvokļa apsekošanu līdz būvdarbu uzsākšanai, kā arī reizi gadā veikt ēkas tehnisko apsekošanu.

Ja īpašnieki uzticētos darbus neveiks, dome katru nedēļu būs tiesīga īpašniekiem uzlikt 5000 eiro lielu sodu.

Jau vēstīts, ka Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI) plāno vērsties Saeimā ar ierosinājumu atsavināt Marijas ielā 6 esošo nolaisto īpašumu, jo ēkas īpašnieki iecerējuši to nojaukt.

Skaidrojot ieceri, VKPAI pārstāvis Jānis Asaris iepriekš Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisijā neslēpa kritiku par to, ka "līdzšinējās īpašnieku darbības nerosina ticību, ka nams kādreiz tiks sakārtots". "Viņi gadu desmitiem neko nav darījuši un viņu solījumu vairs neļauj ticēt, ka pēkšņi notiks brīnums. Viņi runā tikai par ēkas nojaukšanu, bet skaidrs, ka mēs to nepieļausim un nekas tāds nenotiks, jo ēka ir kultūras piemineklis un atrodas ļoti vērtīgā vietā," skaidroja Asaris.

Sākotnēji gan VKPAI solījusi nogaidīt pašvaldības atvēlēto termiņu - četrus mēnešus, kuru laikā īpašniekiem dots laiks noslēgt līgumu par nama sakārtošanas būvprojekta izstrādi. Paralēli noritēs iniciatīvas par atsavināšanu sagatavošanas darbs.

Ēka pieder Igaunijas pilsonim Tomasam Tolam un Jevgēņijam Petrovam, kurš īpašuma tiesības šī gada sākumā dāvinājumā saņēmis no Ludmilas Baumanes. Uz Tola vārda īpašumtiesības reģistrētas kopš 1997.gada augusta.

SIA "CMB" veiktajā nama tehniskajā ekspertīzē konstatēts, ka ēkas pamatu nestspēja nav pietiekoša, namā izveidojusies dziļa mūra erozija un vājinājumi, izveidojušās ēkas plaisas zem jaunizveidotajiem pārsegumiem, kā arī ēkas seguma caurtece. Gandrīz visu namu klāj virspusēja korozija un lielākā daļa konstrukcijas nav nestspējīga.

Ēka jau vairāku gadu garumā ir izpelnījusies Rīgas slavenākā grausta nosaukumu. Īpašumu veido zemes vienība 1432 kvadrātmetru platībā, uz kuras atrodas piecstāvu dzīvojamā ēka un pagrabs zem pagalma. Tā ir klasificēta kā B kategorijas vidi degradējoša būve un to īpašniekiem ir piemērota paaugstinātā nekustamā īpašuma nodokļa likme.

Top komentāri

ak
a
Vai tad ar 25 gadiem bija par maz?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas