Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Mežaparkā jābūt mežam

Studenti iesaka Rīgas lielāko parku padarīt pievilcīgāku ar strūklakām, skatu torni un gaismām un atstāt to kā mežu pilsētā

Tā, lai tur var lasīt ogas, - Mežaparka attīstību ieskicē studenti, kuri divas nedēļas Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rīkotajā vasaras universitātē modelēja lielākā Rīgas parka nākotnes vīzijas. Lai gan veikti dažādi eksperimenti, novērojumi, iedzīvotāju aptaujāšana un visdažādāko ideju apspriešana ar Latvijas arhitektiem, rezultātā studenti nonākuši pie secinājuma, ka izmaiņas nepieciešamas vien ar nolūku rīdziniekiem atklāt jau esošo Mežaparka burvību.

RTU Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultāte jau sesto gadu rīko vasaras nometni ārzemju un vietējiem studentiem. Šovasar tās tēma bija Kultūra. Zooloģija. Urbānisms. Pēc ievadlekcijām un mācību ekskursijām studentiem bija jāpievēršas Mežaparka izpētei, tostarp jāpēta tā mijiedarbība ar Rīgas zooloģisko dārzu. Viņiem bija jāņem vērā arī Rīgas domes aģentūras Mežaparks izstrādātā attīstības stratēģija 2007.-2011.gadam. Kopumā nometnē piedalījās 20 studentu no deviņām valstīm. Studentu vidū bija ne vien topošie arhitekti, bet arī inženieri, zoologi, ekonomisti, ģeogrāfi un citu nozaru pārstāvji, pat topošā zobārste no Lietuvas.

Arhitekts Andris Roze vasaras nometnes nobeiguma pasākumā norādīja, ka arhitekta darbā ir ļoti būtiska sadarbība ar visdažādāko profesiju pārstāvjiem, tādēļ šāds studentu sajaukums bijusi laba prakse. Studenti strādāja grupās, tomēr visus vieno doma, ka Mežaparkā jāatstāj mežs.

"Cilvēkiem vajadzētu likt saprast, cik tas ir labi, ka pilsētā ir mežs," uzskata viens no dalībniekiem, 24 gadus vecais arhitektūras students Frederiks Pikarts no Filipīnām. Lai to panāktu, Frederiks ar savas radošās grupas biedriem Mežaparkā izveidoja dažādas mākslinieciskās instalācijas no dabiskām izejvielām, kas, pēc studentu domām, piesaistīs jaunus parka apmeklētājus. Instalācijas - arī no zariem izveidota putna ligzda - ir izgaismotas un kopš piektdienas aplūkojamas Mežaparkā.

Citas darba grupas vadītāja arhitekte Alise Pļaviņa stāsta: "Viena studente vēlētos izveidot "parku parkā" - sakārtotu zaļo zonu ar ziediem un strūklaku. Viņasprāt, Mežaparka mežonīgums mazliet atbaida, un cilvēki ļoti reti nokāpj no asfalta un ieiet mežā. Otra studente pamanīja, ka Mežaparkā nav iespējams visu aplūkot no attāluma - ir vajadzīgs skatu tornis. Tas būtu labs iemesls doties dziļāk mežā, kāpt augstāk un skatīties tālāk. Savukārt austriešu students domā par meža izgaismošanu, lai mežs arī tumšajā diennakts laikā būtu pievilcīgāks."

Cita studentu darba grupa pievērsusies komunikācijai ar Mežaparka apmeklētājiem un iedzīvotājiem. Studenti atklāja, ka nokļūt līdz Mežaparkam nemaz nav tik viegli. Grupa secinājusi, ka ērtākai nokļūšanai līdz Mežaparkam būtu nepieciešami veloceliņi no tuvējiem dzīvojamiem rajoniem, kā arī dzelzceļš.

Ar visiem vasaras universitātes laikā tapušajiem studentu priekšlikumiem vizuālā formā ikviens interesents var iepazīties izstādē Latvijas Arhitektu savienības telpās līdz 10. septembrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas