Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

papildināts (17:24) - Būvvalde aptur Millera teātri dzīvoklī

"Troksnis, šūpojas lustras, ik pa laikam pazūd elektrība un no griestiem krīt apmetums," šādi situāciju raksturo Jānis, kurš mitinās stāvu zemāk - tieši zem nesen atklātās mākslas telpas 64 krēsli. Kopš ceturtdienas Rīgā, Marijas ielā 20, daudzdzīvokļu nama piektā stāva dzīvoklī, notiek teātra izrādes un nākotnē plānoti arī akustiskie koncerti.

Tomēr privātajai mākslas telpai vismaz uz laiku būs jāpārtrauc sava darbība, jo iecere nav bijusi saskaņota ne ar citiem mājas kopīpašniekiem, ne atbildīgajiem dienestiem. Līdz ar to pastāv nopietnas bažas par cilvēku drošību un vairākiem pārkāpumiem. Būvvalde pēc telpu apskates pirmdien vakarā arī paziņoja, ka aptur teātra darbību.Daudzdzīvokļu mājas kopīpašniece Liene Kupča par teātra darbību uzzinājusi tikai no medijiem, kas izraisījis neizpratni, jo, lai dzīvoklī varētu ierīkot teātri, nepieciešama visu kopīpašnieku atļauja. Tomēr producents Juris Millers, kurš izveidojis mākslas telpu, šādu atļauju nav lūdzis. Kopīpašnieki vērsušies ar iesniegumu Rīgas pilsētas būvvaldē un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD), jo neesot saprotams, kā daudzdzīvokļu mājā, nedomājot par iedzīvotāju interesēm, var izveidot privātu teātri. Viņa to sauc par patvaļu un bezatbildīgu rīcību. "Kopš ceturdienas katru vakaru ir bijušas izrādes, ap 70 cilvēku staigā augšā un lejā pa kāpnēm, trīc griesti. Māja var neizturēt tādu slodzi," Dienai sacīja Kupča. Kā piemēru viņa minēja atgadījumu pirms pāris gadiem, kad konkrētajā dzīvoklī tika veikts vannas istabas remonts un tā rezultātā iebrukuši apakšējā dzīvokļa griesti. Savukārt, tā kā nav saskaņojuma ar VUGD, iespējams, nav ievērotas drošības prasības un, piemēram, cilvēku evakuācija var nenoritēt veiksmīgi. Problēmu nama iedzīvotāji mēģinājuši risināt sarunu ceļā, bet izpratnes neesot bijis.To, ka ir problēmas, apstiprina arī būvvalde. Pēc telpu apskates tā secinājusi, ka būvniecība dzīvoklī notikusi patvaļīgi, nav pārliecības, vai ievērotas ugunsdrošības prasības un vai būvkonstrukcija atbilst slodzes izmaiņām. Būvvalde apturēs teātra darbību, pagaidām izrādes tajā nevarēs notikt, Dienai uzsvēra būvvaldes sabiedrisko attiecību pārstāve Ieva Luste.

VUGD Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Viktorija Šembele portālu Diena.lv informēja, ka dzīvoklī Marijas ielas 20 piektajā stāvā netiek ievērotas būtiskas ugunsdrošības prasības, kas apdraud cilvēku drošību.

Vislielākās bažas esot par to, ka, izceļoties ugunsgrēkam teātra telpās vai kādā no apakšējiem dzīvokļiem, dūmi un liesmas izplatīsies pa visu ēku un teātra apmeklētājiem praktiski nebūs iespēju evakuēties, jo ir viena kāpņu telpa - evakuācijas izeja, kurā nav ierīkota dūmu ventilācijas vai novadīšanas sistēma. Tas neatbilst šodien spēkā esošajām ugunsdrošības prasībām ēkām, kurās notiek publiski pasākumi.

Līdzās tam ēka tika celta kā dzīvojamā māja, un tās konstrukcijas ir paredzētas noteiktai slodzei, kura vairākkārt tiek pārsniegta, ja vienā dzīvoklī vienlaicīgi uzturas apmēram 70 cilvēki. Tādējādi VUGD pastāv bažas, ka pie konstrukciju pārslodzes ir iespējama ēkas konstrukciju deformācija vai pat sabrukums. 

Šembele arī informē, ka teātra telpās nav ierīkota ugunsdzēsības signalizācija, pat elementārie autonomie dūmu detektori, un nav izvietoti ugunsdzēšamie aparāti, kas ļauj savlaicīgi atklāt ugunsgrēka izcelšanos un ierobežot tā izplatību.

Pēc telpu apsekošanas VUGD ir ierosinājis administratīvā pārkāpuma lietu par konstatētajiem ugunsdrošības pārkāpumiem, vienlaikus nosakot, ka telpu īpašniekam pārkāpumi ir jānovērš vai jāpārtrauc publisku pasākumu rīkošana šajās telpās. VUGD aicina telpu īpašnieku apzināties iespējamos apdraudējumus apmeklētāju un ēkas iedzīvotāju drošībai un šī telpas vairs neekspluatēt kā publisko pasākumu norises vietu. 


Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 8.oktobra, izdevumā!

Papildināts ar VUGD atzinumu pēdējās piecās rindkopās

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas