Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Pirms simtgades svinībām nespēj rast finansējumu Brīvības pieminekļa sakopšanai

Latvijas simtgades svinību priekšvakarā secināts, ka nav naudas, lai sakoptu Brīvības pieminekli, vēsta telekanāls LNT. Tam nepieciešamo naudu - aptuveni 200 tūkstošus eiro - šobrīd nerod ne valsts, ne pašvaldība.

LNT ziņo, ka šūnakmeni ir pārņēmušas sūnas. Ideālā variantā piemineklis no augšas līdz pat pamatnei būtu jāsakopj ik pēc pieciem gadiem, taču pēdējo reizi Brīvības piemineklis pilnu apkopi pieredzējis pirms 16 gadiem.

Rīgas pieminekļu aģentūras direktors Guntis Gailītis norāda, ka šī vasara būtu pēdējais brīdis, lai veiktu pieminekļa apkopi, ja vēlamies to uz Latvijas simtgadi redzēt tīru: "Gatavojoties svētkiem, ko mēs darām? Mēs vispirms sakopjam savu māju. Šeit arī būtu jāsakopj tās lietas, kas ir saistītas ar Latvijas simtgadi. Par to pat nebūtu jādiskutē." 

Brīvības pieminekļa apkopes darbi jau ir ieplānoti, taču tiem nepieciešami 200 tūkstoši eiro, kas vēl nav atrasti. Par kultūras mantojuma saglabāšanu atbildīgā Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI) atzīst, ka šādas summas inspekcijas rīcībā nav. Kopumā pieminekļu sakopšanai atvēlēti 800 tūkstoši eiro, taču tie paredzēti aptuveni 100 objektiem visā valstī.

"Nevaram ceturto daļu no visas Latvijas paredzētā finansējuma atdot vienam objektam," LNT ziņām norādīja VKPAI Kultūras mantojuma politikas daļas vadītājs Jānis Asaris.

Kaut kopējais VKPAI rīcībā esošais finansējums šādu darbu veikšanai ir 2,1 miljons, lielākā daļa - 1,25 miljoni - jau sadalīti tā dēvēto deputātu kvotu ietvaros citu pieminekļu sakopšanai. Brīvības piemineklis to vidū nav.

Kultūras ministrija norādīja, ka ir vērsusies Finanšu ministrijā, aicinot tomēr rast nepieciešamo summu. Lemšana atlikta līdz vasarai.

 

Top komentāri

Lāsma Careva
nav jau brīnums ,deputātiem ir nauda algām, piemineklim nav, tad laikam sodu saņem bērni ,mazbērni jo valdībai pie kājas ,attopieties
eironene
e
Galvenais, lai deputātu bandai un Raimim pietiktu nauda tortei un salūtam!
>:-)
&
tik vien ? lai taču pārrijušies treknie taukumūļi noziedo , katrs, kaut vienu savu pusdienu naudu , un lieta darīta !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas