Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Rīgā ar daudzējādu programmu turpinās pilsētas svētku svinēšana

Sestdien Rīgā ar dažādiem pasākumiem turpināsies pilsētas svētku svinības, kas piedāvās gan sportiskas, gan mākslinieciskas un arī izzinošas aktivitātes.

Ārpus Rīgas centra, vēsturiskajā pilsētas lidostā "Spilve", visas dienas garumā no plkst.11.30 līdz 17.30 notiks Aviācijas svētki, kuru laikā varēs sekot līdzi aerobātikas pilotu sacensībām un ikvienam interesentam būs iespēja apskatīt Nacionālo bruņoto spēku helikopterus, kā arī darbosies bērnu pilsētiņa ar piepūšamajām atrakcijām un dažādām radošajām darbnīcām, brīvdabas kafejnīcas, apmeklētājiem būs atvērta arī vēsturiskā lidostas ēka ar tajā izvietotajām ekspozīcijām.

Lidostā "Spilve", piedaloties pasaules labākajiem "Unlimited" kategorijas pilotiem, norisināsies starptautiskas sporta aviācijas sacensības "Elite Aerobatic Master Cup". Sacensībās piedalīsies augstākās pilotāžas meistari - septiņkārtējā pasaules čempione Svetlana Kapanina no Krievijas, Lielbritānijas nacionālais aerobātikas čempions Džeralds Kūpers, Vācijas nacionālais čempions "freestyle" aerobātikā Filips Steinbahs, pasaules čempions augstākajā pilotāžā Ēriks Vazeille no Francijas un Spānijas nacionālais čempions aerobātikā Kastors Fantoba. Sacensību laikā savu pirmo oficiālo lidojumu "Unlimited" kategorijas pilota statusā veiks arī Latvijas pilots Gints Bubiers.

Pirmo reizi sacensību vēsturē to formāts un noteikumi būs pielāgoti īpaši skatītājiem. Tieši skatītājiem būs tiesības izvēlēties sacensību uzvarētāju. Katrs skatītājs varēs atdot savu balsi, nosūtot īsziņu ar sava favorīta pilota numuru. Vienu - visaktīvāko - balsotāju gaidīs balva - lidojums ar "Elite Aerobatic Master Cup" sacensību uzvarētāju sacensību lidmašīnā.

Savukārt Lucavsalā no plkst.9 līdz 18 turpināsies "Rīgas kausa" izcīņa pludmales volejbolā vīriešiem, no plkst.11 līdz 17 Daugavas akvatorijs pie Lucavsalas norisināsies veikborda sacensības "Riga Wake Open 2013", kas būs piektais noslēdzošais posms Latvijā šajā sezonā, bet no plkst.11 līdz 20 Rīgas centrā un citviet pilsērtvidē notiks "Triatel xRace" piedzīvojumu sacensības, kurās piedalīsies 500 dalībnieki.

Daugavas akvatorijā starp Vanšu un Akmens tiltu no plkst.11 līdz 17 norisināsies "Latvijas Match Race čempionāts 2013" Rīgas kausa izcīņa, bet no plkst.12 līdz 17 Daugavas akvatorijā starp Vanšu tiltu un Rīgas pasažieru ostu varēs sekot līdzi Rīgas kausa burāšanā norisei, kur divu dienu garumā tiks noskaidroti labākie divās jahtu grupās - "Q-25" sporta jahtu klasē un "Mikro" jahtu klasē, savukārt laukumā pie Latvijas Nacionālās operas plkst.13 sāksies diennakts basketbola turnīrs "Krastu mačs". Turnīra laikā laukumā dodas politiķi, aktieri, uzņēmēji, žurnālisti, studenti, ratiņbasketbolisti, trīskārtējā Latvijas čempionvienība "VEF Rīga" - kopumā ap 600 rīdzinieku, bet pasākumu atklās bumbas triekšanas grozā no augšas sacensības un trīs punktu metienu konkursi.

Rīgas kanālā no Bastejkalna līdz Latvijas Nacionālās operas ēkai no plkst.12 līdz 18 notiks "Kanāla regate 2013 - Rīgas brīvostas kauss", kā arī pilsētā notiks krāšņais seno spēkratu salidojums "Rīga Retro 2013". Ik gadu īpašu sajūsmu Rīgas iedzīvotājos un viesos raisa tradicionālais parādes brauciens pa Rīgas ielām, kad skatītājiem garām aizripo 20.gadsimta tehnikas vēsture. Šoreiz starts parādes braucienam plānots plkst.12 Biķernieku trasē. Tālāk senie spēkrati pa Rīgas ielām, priecējot skatītājus, dosies līdz pat 11.novembra krastmalai, kur līdz plkst.15 notiks spēkratu izstāde. Pēc tam parādes dalībnieki caur Vecrīgu dosies uz Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju, kur notiks "Rīga Retro" noslēguma pasākums.

Svētku tirdziņus šodien un rīt varēs izbaudīt Doma laukumā un laukumā pie Svētā Pētera baznīcas. Doma laukumā tirgus "Teātris dzīvē - dzīve teātrī" darbosies no plkst.10 līdz 23, bet laukumā pie Svētā Pētera baznīcas no plkst.12 līdz 21 būs iespēja vērot un izdzīvot "Viduslaiku tirgu, teātri un bruņinieku turnīrus".

Doma laukumu ar dažādu laikmetu tirgus gaisotni piepildīs labākie tirgotāji no Latvijas amatnieku vidus. Apjumtās apaļkoku nojumēs iekārtosies Latvijas lietišķās mākslas darinātāji un veselīgu gardumu ražotāji, kuri ne tikai piedāvās savu produkciju un rādīs pamataroda prasmes, bet arī mākslu spēlēt teātri - tirgotāji iejutīsies tēlos, kas raksturo Latvijas teātra vēsturi no latviešu teātra tēva Ādolfa Alunāna līdz Rūdolfa Blaumaņa lugu varoņiem, no Šekspīra un Šillera iestudējumu līdz krievu teātra uzvedumu personāžiem - un liks lietā savu aktiermeistarību, lai pievērstu pircēju uzmanību un pārdotu preci. Savukārt laukumā pie Svētā Pētera baznīcas pulcēsies bruņinieki un senlaiku amatnieki no Polijas, Lietuvas, Baltkrievijas un Latvijas. Meistari rādīs senās amatu prasmes. Bruņinieki demonstrēs viduslaiku bruņojumu, tērpus un cīņas māku. Apmeklētāji varēs vērot turnīrus un viduslaiku tērpu parādi, teatralizētus uzvedumus, apskatīt senās rotas, zobenus un bruņas. Bērniem būs atvērts rotaļu laukums ar viduslaikiem raksturīgām spēlēm un rotaļām.

Kalnciema kvartālā šodien no plkst.10 līdz 21.30 norisināsies pasākums "Dienu pirms tam", Rīgas Zooloģiskajā dārzā visas dienas garumā varēs baudīt Svītrainās dienas piedāvājumus, bet koka ēku renovācijas centrā "Koka Rīga" būs skatāma fotoizstāde "Avotu iela 1,30 km". Dažādību svētku laikā piedāvās baudīt arī pilsētas muzeji, piemēram, Saules muzejā varēs aplūkot izstādi "Saule Rīgas arhitektūrā", Porcelāna muzejā darbosies porcelāna apgleznošanas darbnīca "Uzglezno Rīgu!", Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā būs skatāma izstāde "No kara uz mieru. 1940.-1950.gadu mode", kas veidota no Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas.

Trešo gadu pēc kārtas Rīgas svētku laikā pilsētā notiks arī Ielu mūzikas dienas, kuru laikā muzikanti no dažādām Latvijas pilsētām visas dienas garumā priecēs svētku viesus un apmeklētājus, izpildot dažādus muzikālus priekšnesumus. Muzikanti no plkst.14 līdz 21 spēlēs Tirgoņu, Audēju, Torņu, Kaļķu un Vaļņu ielās, kā arī Bastejkalnā, Berga bazārā un Kalnciema kvartālā. Svētku patrona lomā iejutīsies dziedātājs Intars Busulis, kurš kopā ar vienu no radošākajiem Latvijas pūšaminstrumentālistiem Vairi Nartišu sniegs muzikālās performances Bastejkalnā plkst.15.30 un Audēju ielā plkst.18.

Spīķeros no plkst.11 varēs turpināt baudīt "Pilsētas ziņģes" piedāvājumu ar dažādu grupu uzstāšanos, bet Vērmanes dārzā no plkst.12 līdz 23 varēs baudīt teātra mākslu un varēs piedalīsies Taivānas tradicionālajās spēlēs, mēģinot iemācīties arī ķīniešu kaligrāfijas pamatus, bet vakarā turpat būs baudāms Imanta Kalniņa dziesmu vakars "Tiem, kas lido", savukārt savu programmu visas dienas garumā piedāvās arī kultūras vasarnīca "Esplanāde 2014", bet īpaša šī diena solās būt Vāgnera ielas zālei, jo pēc ilgiem laikiem šajā zālē atkal skanēs mūzika. Vāgnera zālē no plkst.12 līdz 18 varēs baudīt mūziku no Rīgas mūzikas un teātra senvēstures.

Līdz ar Rīgas svētkiem savus svētkus no plkst.12 līdz 18 svinēs arī Alberta iela, kas aizvedīs rīdziniekus un pilsētas viesus simts gadus tālā pagātnē, kur varēs piedzīvot jau tradicionālas un vēl nebijušas aktivitātes, bet "kim?" Laikmetīgās mākslas centrs Rīgas svētku laikā aicina uz Kristapa Epnera, Ojāra Pētersona "Oranžais stūris" un Oļas Vasiļjevas "Cinq a Sept" personālizstādēm.

11.novembra krastmalu no plkst.13 līdz 23 apdzīvos programma "Teātru parāde", kur būs gan suņu parāde, ielu vingrotāju paraugdemonstrējumi, dažādi muzikāli un teatrāli priekšnesumi, bet Rīgas Doma baznīcas dārzā no plkst.14 līdz 22 skanēs dažāda mūzika Rīgas mūzikas skolu apvienotā simfoniskā orķestra, "Sus Dungo", Jaunā Rīgas Stīgu kvarteta, solistu, Mazā Operas un Teātra Orķestra un baroka kora "Collegium Choro Musici Riga" izpildījumā.

Savu svētku programmu pilsētniekiem būs sarūpējis arī Ziedoņdārzs, kur būs sastopami krāsaini un atraktīvi bērnu izrāžu tēli, kuri kopā ar apmeklētājiem rotaļāsies, piedalīsies dažādās atrakcijās, stafetēs un radošajās darbnīcās. Ciemos no "Rakšiem" būs atbraucis arī kamielis, lama un alpaka. Tāpat brīvdabas pasākumu no plkst.16 līdz 23 varēs baudīt Anniņmuižas bulvārī, kultūras pilī "Ziemeļblāzma" no plkst.17 notiks koncerts "Lai acis mums mirdz!", bet Mazā ģilde no plkst.18 līdz 23 piedāvās teatrālu kafejnīcu, kas mājīgā un radošā atmosfērā piedāvās saturīgu izklaidi, iepazīstinot apmeklētājus ar aktualitātēm Latvijas un Lietuvas amatierteātru radošos meklējumos.

Rīgas svētku laikā peldošais mākslas centrs "Noass" piedāvās izbaudīt 13.starptautisko laikmetīgās un videomākslas festivālu "Ūdensgabali", bet Svētā Jāņa baznīcā plkst.20 sāksies koncerts "Rīga dimd", kurā ērģelnieces Ilzes Reines un sitaminstrumentālista Edgara Saksona izpildījumā skanēs muzikāla programma, kurā iekļauti dažādu laikmetu autoru darbi, īpašu uzsvaru liekot uz latviešu komponistu sacerējumiem. Koncertā skanēs Tālivalža Ķeniņa "Rīga dimd", Marģera Zariņa "Divertisments", Šarla Marijas Vidora "Tokāta no 5. simfonijas" un citi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas