Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Rīgā piemin barikāžu laiku

Vairāk nekā 100 cilvēku šodien piedalījās 1991.gada barikāžu atceres pasākumos pie Saeimas ēkas. Vēlāk pēcpusdienā piemiņas pasākums ar Valsts prezidenta Andra Bērziņa piedalīšanos notika arī Doma laukumā.

Pie Saeimas nama klātesošajiem bija iespēja gan nobaudīt biezputru ar kartupeļiem, speķi un sīpoliem, gan arī iedzert siltu tēju.

Lai aprunātos ar pasākuma dalībniekiem, bija atnākusi Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (Vienotība). Tāpat klāt bija deputāti Romualds Ražuks (Reformu Partija), Dzintars Rasnačs (Nacionālā apvienība), Klāvs Olšteins un citi parlamentārieši. Pasākumā bija ieradies arī bijušais Saeimas deputāts Juris Dobelis.

Tikšanās ar barikāžu laika žurnālistiem, operatoriem un fotogrāfiem ir ikgadēja tradīcija, kas iedibināta jau 8.Saeimas laikā. Piedalīties tajā bija aicināti vairāk nekā 160 žurnālisti, kas 1991.gadā aktīvi iesaistījās barikāžu laika notikumu atspoguļošanā.

Tāpat piemiņas pasākums notika Doma laukumā - tur, piedaloties valsts augstākajām amatpersonām, tika iekurts barikāžu piemiņas ugunskurs.

Kā, tiekoties ar barikāžu dalībniekiem, teica Valsts prezidents Andris Bērziņš, viņam šķiet neticami, ka ir pagājuši jau 23 gadi kopš notikumiem, kas atmiņā vēl ir ļoti svaigi un šķiet notikuši tikai vakar.

Latvijas Tautas frontes organizētās barikādes, kurās piedalījās Latvijas neatkarības aizstāvji no visiem novadiem, bija unikāls nevardarbīgas pretošanās paraugs. Tas bija satraukumu pilns laiks, kad kopā pulcējās visi, kuri savā sirdī loloja ideju par brīvu Latviju.

1991.gada 13.janvāra vakarā Rīgā sāka celt barikādes, lai aizsargātu Augstākās Padomes ēku, televīziju, Daugavas tiltus un citus stratēģiski svarīgus objektus. 16.janvārī sāka aktivizēties OMON vienība. Apšaudē pie Vecmīlgrāvja tilta gāja bojā Satiksmes ministrijas šoferis Roberts Mūrnieks.

Asiņainākie notikumi risinājās 20.janvārī, kad OMON mēģināja ieņemt IeM ēku. Bojā gāja pieci cilvēki, kuru vidū bija skolnieks Edijs Riekstiņš, divi iekšlietu darbinieki - Vladimirs Gomonovičs, Sergejs Konoņenko - un Rīgas kinostudijas operatori Andris Slapiņš un Gvido Zvaigzne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas