Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rīgas brīvosta izveidojusi unikālu virtuālo ekskursiju ciklu

Rūpējoties par jūrniecības vēsturiskā mantojuma saglabāšanu un popularizēšanu, Rīgas brīvostas pārvalde kopš 2020. gada strādā pie apjomīga Latvijas jūrniecības vēstures objektu, būvju un materiālu digitalizācijas projekta īstenošanas. Ja projekta pirmās kārtas ietvaros interesentiem bija iespēja virtuāli apmeklēt jūrniecības priekšmetu digitālo ekspozīciju un iepazīties ar leģendāro Rīgas ostas ledlauzi Varma, tad šobrīd ikviens, neatkarīgi no savas atrašanās vietas, var doties virtuālā ekskursijā uz Miķeļbāku un Kolkas bāku.

Virtuālās tūres interesentiem gan viedtālruņos, gan planšetēs un datoros ir pieejamas Rīgas brīvostas mājaslapas sadaļā Ostas vēsturiskā mantojuma saglabāšana.

Virtuālo ekskursiju izstrādes gaitā tika apzinātas nozīmīgākās Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma video, foto un periodikas glabātuves. Tūrē iekļauti Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva melnbaltie video no tālā 1937. un 1959. gada. Video sniedz iespēju ielūkoties un iejusties Kolkas bākas darbinieku ikdienas gaitās, kas dokumentētas visos gadalaikos.  Ar Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja atbalstu virtuālajā ekskursijā iekļauta arī virkne unikālu vēsturisku bāku fotogrāfiju, no kurām senākās datētas ar 1914. gadu. Fotogrāfijās iemūžināta Miķeļbākas spridzināšana, ugunskuģis Laima, kas sākotnēji pildīja bākas funkcijas, kā arī ledū iesalusī Kolkas bāka – apstākļos, kas mūsdienās nav bieža parādība.

Kopš marta virtuālo ekspozīciju papildina ievērojamu Latvijas bākas 360` apskates tūres. Jau pašlaik ikviens var doties virtuālā ekskursijā uz Miķeļbāku un Kolkas bāku, un paredzams, ka šī gada laikā ekspozīciju papildinās arī Daugavgrīvas un Irbes bāku virtuālās tūres.

Miķeļbāka un Kolkas bāka ir valsts nozīmes arhitektūras pieminekļi, turklāt abas izceļas arī Baltijas mērogā – Miķeļbāka ir augstākā bāka Baltijā, savukārt Kolkas bāka ir vienīgā bāka Baltijas reģionā, kas uzcelta uz jūrā mākslīgi izveidotas salas. Ekskursijās ir iespējams doties jūrniecības vēstures pētnieka Haralda Apoga pavadībā, kurš apmeklētājiem audio un video formātos stāsta par bāku neparasto un aizraujošo vēsturi.

Rīgas brīvostas pārvalde kopumā apsaimnieko 15 bākas visā Rīgas jūras līča piekrastē. Katrai no bākām ir ievērojama vēsture, kā arī nozīmīga loma drošas navigācijas nodrošināšanā Latvijas teritoriālajos ūdeņos.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas