Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Trīs Rīgas tirdzniecības centros piektdien tiks atvērti vakcinācijas punkti

Trīs Rīgas tirdzniecības centros - Galleria Riga, Galerija Centrs un Domina - piektdien, 18.jūnijā, tiks atvērti vakcinācijas pret Covid-19 punkti, žurnālistiem atklāja Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča.

No šodienas šajos trīs tirdzniecības centros jau var veikt iepriekšēju pierakstu uz vakcināciju, turklāt paredzēts, ka punktos, kas atvērti lielveikalos, varēs vakcinēties arī bez iepriekšēja pieraksta.

Vēlāk, 21.jūnijā, darboties sāks vēl trīs vakcinācijas punkti citos tirdzniecības centros, tostarp divi lielveikali Rīgā - Alfa, Akropole un Liepājā - XL Sala. Savukārt 28.jūnijā vakcinācijas punkts tiks atvērts tirdzniecības centrā - Riga Plaza.

Paralēli vēl procesā ir vakcinācijas punktu izveide virknē citu lielveikalu, tostarp Origo, Olimpia, SĀGA, Sky&More, Mols, Ozols, kā arī reģionu tirdzniecības centros - Korso Jūrmalā un Ditton nams Daugavpilī.

Šobrīd, pēc nodaļas vadītājas paustā, vakcīnas tiek piegādātas lielos apjomos, kamēr vienlaikus krītas sabiedrības interese vakcinācijā. Tāpēc arī nodaļas vērtējumā ir būtiski radīt jaunu vakcinācijas plānu, kas tostarp paredz vakcinācijas punktu izveidi tirdzniecības centros, kas ir iedzīvotājiem pietuvinātākas vietas, kur viņi ikdienā saņem arī citus pakalpojumus.

Juhņēviča cita starpā piebilda, ka paralēli tiek strādāts arī pie citām stimulēšanas aktivitātēm, kas iekļaus jaunus bonusus vakcinētajiem.

Vakcinācijas kārtība tirdzniecības centru punktos būs tāda pati kā lielajos vakcinācijas centros - cilvēkam būs jāierodas ar personu apliecinošu dokumentu, kopā ar ārstniecības personu jāaizpilda anketa par veselības stāvokli un jāparaksta vakcinācijas veidlapa. Pēc tam cilvēks tiks informēts par sagaidāmajām blakusreakcijām, saņems savu vakcīnu un pakalpojuma sniedzējs reģistrēts vakcinācijas faktu e-veselībā. Pēc vakcinācijas arī paredzēts, ka persona varēs uz vietas mediķu klātbūtnē uzgaidīt 15 minūtes, lai pārliecinātos, ka vakcinētajam nav nekādu alerģisku reakciju.

Veselības centrs 4 (VC4) valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds pavēstīja, ka uzņēmumam jau ir pieredze vakcinācijas nodrošināšanā tirdzniecības centros, turklāt VC4 bija arī pirmais uzņēmums, kas sāka vakcināciju tirdzniecības centros.

Līdz ar to jau šobrīd uzņēmumam vairākos tirdzniecības centros ir vakcinācijas kabineti, kam ir piešķirts ārstniecības iestādes statuss. Pēc Rēvalda sacītā, šie punkti vienmēr ir bijuši pieprasīti iedzīvotāju ērtības dēļ. Līdz šim gan vakcinācijas punktu izvēršanu lielveikalos, pēc VC4 vadītāja sacītā, esot kavējušas tieši nomas maksas, taču šajā gadījumā tirdzniecības centri ir nodrošinājuši iespēju vakcinācijas punktus savās telpās nodrošināt bez maksas.

Kā atzīmēja VC4 valdes priekšsēdētājs, vakcinācijas pakalpojumu sniedzēji jau tuvākajā laikā ierīkos vakcinācijas punktus arī citos tirdzniecības centros, taču darbosies arī jau esošie punkti tirdzniecības centros Akropole un Spice.

Nekustamā īpašuma attīstītāju alianses valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags skaidroja, ka tirdzniecības centri pandēmijas rezultātā ir cietuši smagus zaudējumus, kas kopumā sasniedz aptuveni 65 miljonus eiro. Taču, kā norādīja Vanags, saņemot piedāvājumu iesaistīties vakcinācijas procesā, tirdzniecības centri uzreiz esot piekrituši, savu izvēli pamatojot ar sociālo atbildību un vēlmi realizēt kopējo mērķi - veicināt iedzīvotāju vakcināciju, lai tādējādi sagatavotos rudenim.

Tāpat tirdzniecības centru pārstāvis uzsvēra, ka lielveikali ir epidemioloģiski droša vide, jo tie ir investējuši daudz līdzekļu gaisa ventilācijas sistēmu izveidē un gaisa kvalitātes uzlabošanā. Šajā sakarā Vanags kā piemēru izcēla tirdzniecības centru "Alfa", kur ventilācijas sistēma nodrošinot pilnu skābekļa nomaiņu 20 minūtēs.

Reizē tirdzniecības centru pārstāvis akcentēja, ka lielveikali piekrituši nepieciešamās telpas piešķirt bez maksas.

Kā vēstīts, lai veicinātu efektīvu resursu izmantošanu, plānots aizstāt abus Nacionālā mēroga vakcinācijas centrus - ATTA centru un Ķīpsalas halli - ar plašu vakcinācijas tīklu visā Latvijas teritorijā ar vismaz 25 jauniem vakcinācijas punktiem, liecina uz otrdienas valdības sēdi sagatavotais Veselības ministrijas (VM) informatīvais ziņojums.

Kā skaidrots ziņojumā, abus Nacionālā mēroga vakcinācijas centrus būtu lietderīgi aizvērt ne vēlāk kā ar 31.jūlijā, to vietā izveidojot plašu vakcinācijas tīklu ar vismaz 25 jauniem vakcinācijas punktiem. Astoņi no tiem būtu Rīgā, pa diviem - Liepājā un Daugavpilī, kā arī pa vienam Valmierā, Siguldā, Ventspilī, Kuldīgā, Jēkabpilī, Rēzeknē, Jūrmalā, Preiļos, Bauskā, u.c.

Katrā no punktiem plānots nodrošinot vismaz vienu ārstniecības personu brigādi, kas dienā var apkalpot vidēji 300 personas, līdz ar to, kopējā vakcinācijas jauda nedēļā 25 jaunos vakcinācijas punktos varētu veidot līdz 7500 vakcinācijām nedēļā.

Tāpat VM vērtējumā būtu nepieciešams punktus izveidot pilsētu un novadu tirgos, dažādos publiskajos pasākumos, organizējot izbraukuma vakcinācijas ar pārvietojamajām teltīm, gadatirgos, koncertos un citos publiskajos pasākumos, kā arī citās publiskajās ēkās un telpās.

Šobrīd jau ir saņemti desmit Rīgā esošo tirdzniecības centru piedāvājumi izmantot tirdzniecības centros esošās teritorijas un nodrošināt vakcinācijas punktu izveidi uz laiku līdz šī gada 31.decembrim.

(papildināta visa ziņa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas