Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

VEF Kultūras pils rekonstrukcija atklāj dīvainības tās būvniecībā

VEF Kultūras pils rekonstrukcijas laikā strādnieki atklājuši dīvainības ēkas būvniecībā, kas notika pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados, vēsta raidījums TV3 ziņas.

Šis valsts nozīmes arhitektūras piemineklis celts no visa, kas pēckara Rīgā gadījies pie rokas – akmeņiem, šķembām un pat vienkārši – gružiem. Par laimi, ēkas nesošās konstrukcijas gan tiek vērtētas kā pamatīgas.

Būvuzraugs Oļģerts Jurgensons atklāj no kādiem materiāliem tapušas VEF kultūras pils konstrukcijas pie galvenās ieejas ēkas ārpusē - sagrūsti akmeņi, būvgruži, kaut kādi nezināmas izcelsmes pārpalikumi, betona pavisam maz.

Būvuzraugs uzsver, ka pēckara Rīgā būvniecībā dominēja steiga un paviršība. Pagaidām nav izdevies noskaidrot, kas cēla VEF kultūras pili. Pavirši būvētas arī iekštelpas. Piemēram, Lielās zāles grīdā ieklāti nekvalitatīvi dēļi.

Būvuzraugs norāda, ka paviršības celtniecībā sadārdzinās ēkas rekonstrukciju, jo atklāto iepriekš nevarēja paredzēt. Daļu izmaksu sedz no Eiropas fondu naudas. Būvnieki sola ēku nodot ekspluatācijā kā paredzēts – 17. oktobrī. Svinīgā atklāšana notiks pēc mēneša – četras dienas pēc kārtas.

VEF kultūras pils vadītāja norāda, ka pēc restaurācijas pils var kļūt par pagaidu akustisko koncertzāli.

Ēku savā ziņā var uzskatīt par lielāko kultūras centru Latvijā, jo tā ir mājvieta 43 pašdarbnieku kolektīviem. Rekonstrukcijas kopējās izmaksas ir aptuveni 12 miljoni eiro.

VEF Kultūras pils celtniecība uzsākta piecdesmitajos gados. Pirmais koncerts notika 1960. gada 1. martā. 

Top komentāri

d./v.
d
nu pēc kaŗja prasktiski būvniecībā izmantoja visus materiālus no sagrautajām ēkam , ko tagad dēvē par būvgružiem , man gadījās pārbūvēt Liepājā akurāt 50tajā gadā būvētu kinoteātri , sanāca nejaušs kontakts ar tā laika šiis ēkas būvdarbu vadītāju , kurš tagad strādāja pie šīs pārbūves projekta , viņš dalījās atmiņās , stāstīja , ka tolaik lieku būvkantoru nebija, kuri būvētu šādus izklaides objektus , jo visi dragāja dzīvojamās mjas un sagrautās fabrikas , viņam tika doti strādnieki no fabrikām , kā ari brīvprātīgie komjaunieši , tad ar šo ķinīti būvējuši no šrota , vinbrīd licies , ka apkritīs , bet noturējies un tagad tur ir pavisam cita atpūtas vieta
hmmm
h
Padomijā bija pustukši veikali, tāpēc zaga materiālus, no kuriem būvēja vasarnīcas un mājiņas. Šodien shēmo ārā naudu, jo tirgus ekonomikā par to katrs pats var nopirkt ko vēlas. Pajautājiem "misteram tventī", kāpēc jānorēķinās ar "kešu" nevis ķieģeļu kravu.
***
*
tieši tāpat pavirši ir uzceltas 80% māju nekustamā īpašuma buma laikā - viss šķībs un greizs, visur taupīti materiāli, lai tik vairāk varētu nopelnīt
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas