Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

27. janvāris - starptautiskā Holokausta upuru piemiņas diena

Šodien pasaulē atzīmē Starptautisko Holokausta upuru piemiņas dienu. Pagājuši 68 gadi kopš Aušvicas-Birkenavas koncentrācijas nometnes atbrīvošanas. Visā pasaule šo dienu atzīmē 27. janvārī, bet Latvijā tomēr 4. jūlijs izveidojies kā ebreju tautas genocīda upuru piemiņas diena, vēsta Latvijas Radio.

Lai atcerētos arī ANO dienu, ebreju kopienā demonstrēs filmu Viņš nepakļāvās laika ritumam. Čiune Sugihara un sešu tūkstošu glābšana. Filma stāsta par japāņu diplomātu, kas Kauņā 6000 ebreju pirms otrā pasaules kara izsniedza vīzas, lai viņi no Eiropas varētu doties bēgļu gaitās.

Polijas, Vācijas arī Lietuvas ebrejiem bija iespēja izbraukt caur padomju savienību uz tālajiem austrumiem, no kurienes viņi devās tālāk uz citām zemēm, piemēram, ASV.

Izraēla piešķir citu tautību cilvēkiem, kas glābj ebrejus no nacisma, nosaukumu Taisnīgais starp tautām. Tāds ir arī Žanis Lipke un arī japāņu diplomāts.

Šī filma ar ievadvārdiem pirmdien, 28.janvārī plkst. 18:00 tiks demonstrēta arī Latvijas Universitātes (LU) Mazajā aulā, liecina LU mājas lapā publicētā informācija.

Dokumentālās filmas autore un režisore ir kino producente, filoloģe un rakstniece Sjūzena Conča Emmriha. Viņa dzimusi Vācijā, mācījusies un strādājusi M.Lutera Halles-Vitenbergas Universitātē un 1985. gada emigrējusi uz Zviedriju. S. Cončas Emmrihas dokumentālā filma par Č.Sugiharu savu pirmizrādi piedzīvoja Stokholmā 2012. gada 8. februārī, Japāņu filmu dienu laikā.

"Pēdējās Otrā pasaules kara liecību balsis noslāpst mūsdienu sabiedrības kņadā. Mēs devāmies pierakstīt japāņu un poļu-ebreju liecības pirms tās zustu pavisam. Viņu atmiņas atklāj mums neticamu stāstu par japāņu diplomātu Čiunu Sugiharu un viņa 1940. gada vasarā Lietuvas pilsētā Kauņā glābtajiem 6000 ebreju bēgļiem" – tā S. Conča Emmriha par filmas tapšanu.

Ar ievadlekciju Holokausts Latvijas sabiedrības apziņā pasākumā uzstāsies Holokausta izdzīvotājs, Rīgas ebreju kopienas muzeja Ebreji Latvijā kurators  Dr. Hist. H.c. Marģers Vestermanis.

No Zviedrijas uz pasākumu ieradīsies filmas režisore Suzanna Conča Emriha.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas