Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

80-90% kontrabandas gadījumu saistīti ar korupciju

«Protams, izņemtās cigaretes nozīmē zaudējumus organizētajai noziedzībai, bet galvenajam rezultātam ir jābūt to grupējumu iznīcināšanai, kuri kontrabandu organizē,» pēc tikšanās ar Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputātiem žurnālistiem teica jaunais Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes priekšnieks Edijs Ceipe. Viņš arī uzsvēra, ka kontrabanda un korupcija ir cieši saistīti jēdzieni un arī Muitas kriminālpārvaldē pastāv korupcijas riski, kuri jāmazina, novēršot Ģenerālprokuratūras atzinumā par iestādes darbu konstatētās problēmas.

Muitas kriminālpārvaldē E. Ceipe strādā no šī gada 22. augusta, kad viņš tika iecelts par tās priekšnieku Marjana Burija vietā. Pirms tam pusotru gadu E. Ceipe bijis Muitas pārvaldes direktora vietnieks. VID viņš strādā jau kopš 1995. gada un visus iepriekšējos gadus nodarbojies ar VID iekšējo lietu izmeklēšanu un korupcijas novēršanu iestādē.

«Mana pārliecība ir, ka sadarbība ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) un citām tiesībaizsardzības institūcijām ir jāpastiprina, jo, ja mēs runājam par kontrabandu, tad 90 vai 80 procentos gadījumu ir jāmeklē iespējamās saknes korupcijā,» norādīja E. Ceipe. Jautāts, vai šīs saknes varētu būt meklējamas arī viņa vadītās iestādes darbinieku vidū, E. Ceipe atzina, ka «darbinieki ir dažādi katrā iestādē un ir, protams, daudz korupcijas risku». Tādēļ arī divas viņa darbības prioritātes būšot prokuratūras pārbaudē atklāto problēmu novēršana un ļoti cieša sadarbība ar iestādēm, kas cīnās pret korupciju, kā KNAB un Drošības policija.

Jautāts par interviju, kurā par kontrabandas karali dēvētais Raitis Kononovs nosaucis vairāku konkrētu muitnieku un robežsargu vārdus, kuri it kā piesedzot kontrabandu, E. Ceipe atzina, ka šie uzvārdi jāpārbauda, bet jāseko līdzi arī personai, kura šos uzvārdus nosaukusi, jo pret viņu ierosinātā krimināllieta ļoti drīz nonākšot prokuratūrā. «Uz katru viņa vārdu ir jāskatās caur filtru,» uzsvēra jaunais kontrabandas apkarotāju priekšnieks. Viņš arī norādīja, ka patiesībai neatbilst R. Kononova apgalvojumi, ka visi kontrabandu organizējošie grupējumi koncentrējušies Rīgā - tādi esot arī Latgalē.

Vaicāts, kā vērtē savas jaunās iestādes līdzšinējo darbu, E. Ceipe uzslavēja Narkotiku apkarošanas nodaļas rezultātus, kura nesen uz robežas aizturēja rekordlielu hašiša kravu, un atzina, ka arī citās jomās strādājot ļoti atzīstami speciālisti. Tomēr esot arī trūkumi. Viņš apstiprināja, ka bijusī Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka vietniece Anda Saukāne tiešām ir pārcelta citā amatā. Lēmumu A. Saukāni pārcelt E. Ceipe pieņēmis, iepazīstoties ar minēto Ģenerālprokuratūras atzinumu, jo jādara viss, lai atjaunotu sabiedrības uzticību iestādei.

E. Ceipe bijis viens no idejas autoriem par somu muitnieku piesaisti Latvijas austrumu robežas uzraudzībai. Viņš Dienaipastāstīja, ka Latviju jau apmeklējusi Somijas muitas delegācija, tomēr, konkrēti kādā formā izpaudīsies sadarbība, vēl nav zināms.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas