Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Maxima traģēdija: Atrasti jau 54 mirušie, visi atpazīti

Upuru skaits traģēdijā, kas ceturtdienas vakarpusē notika Zolitūdes veikalā _Maxima XX, _Rīgā, Priedaines ielā 20, jau pārsniedzis pussimtu, liecina jaunākā operatīvā informācija. Kopumā drupās atrastas 54 cilvēku mirstīgās atliekas, apstiprina glābēji.

Sestdien ap plkst.18 jumts nobruka trešo reizi, laimīgas sagadīšanās dēļ šoreiz necieta neviens glābējs, portālam Diena.lv apstiprināja Valsts policijas pārstāve Sigita Pildava. Zonā, kur jumts nogruva, glābēji nav atradušies.

Vēl viena mirusi sieviete no drupām iznesta īsi pirms plkst.6 sestdienas rītā un uzreiz atpazīta, bet divus upurus no drupām glābēji izvilkuši šopēcpusdien, liecina VUGD informācija.Atpazīti visi mirušie cilvēki, portālam Diena.lv pastāstīja policijas pārstāve Sigita Pildava.

Policija aicina pa tālruni 110 ziņot par pazudušiem tuviniekiem, kuri ceturtdien varētu būt devušies uz veikalu Maxima Priedaines ielā.

VUGD sniegtā informācija liecina, ka glābēji sestdien rīta pusē uz laiku bija pārtraukuši darbus, jo pietuvojās bīstamām konstrucijām, kuru demontēšana radītu draudus dzīvībai. Ap plkst.10 VUGD ziņoja, ka darbi atsākušies vienā sektorā, taču ierobežots ēkā strādājošo glābēju skaits un viss notika stingrā būvekspertu uzraudzībā. Plkst.12 darbu jau atsākušas visas četras brigādes. Vēlā pēcpusdienā vēl atlicis no gruvešiem atbrīvot aptuveni 80 kvadrātmetru lielu teritoriju. Darbs rit lēni, jo gruvešu slāņa biezums dažviet sasniedz pat vairākus metrus.

Tāpat piektā glābēju brigāde sākusi darbu ēkas pagrabā, uzstadot balstus, lai nostiprinātu pārsegumu starp to un 1.stāvu. Iekšlietu ministra pārstāve Daiga Holma Diena.lv atturējās prognozēt, vai glābšanas darbus varētu pabeigt vēl sestdien.

FOTO: Maxima traģēdijas 3.diena: Cilvēki sēro, glābēji turpina smago darbu

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis sestdienas pusdienlaikā intervijā Latvijas Televīzijai pastāstīja, ka izmeklētāji sākuši iekštelpu apskati un lietisko pierādījumu izņemšanu.

Iepriekš tika gaidīts, kamēr kļūs gaišāks un uzlabosies redzamība. Uz vietas strādā aptuveni 150 ugunsdzēsēji ne tikai no Rīgas, bet arī Vidzemes reģiona. Nav zināms, vai zem drupām vēl atrodas kāds cilvēks. Naktī organizētajā klusuma pauzē drupās nav konstatētas nekādas dzīvības pazīmes.

Piektdienas vakarā slimnīcā nācās nogādāt vienu no gābējiem, kurš guvis acs traumu. Kopumā dažāda smaguma savainojumus guvuši 13 glābeji - 10 hospitalizēti, bet trīs turpina darbu.

VUGD priekšnieks Oskars Āboliņš iepriekš LNT ziņu speciālizlaidumā atzina, ka, ja būs nepieciešama ēkas nojaukšana, tas tiks darīts. Atlikušo gruvešu krāvumu iespējams pārlūkot tikai ar rokām, jo motorizētas tehnikas izmantošana ir risks.

Zolitūdi sestdienas rītā klāja bieza migla un arvien deg daudz svecīšu, tāpat darbojas brīvprātīgo punkts, kurā cilvēkiem dala karstu tēju un pīrādziņus, sestdienas rītā ziņo Latvijas radio korespondente Anna Platpīre. Glābšanas darbiem klātienē seko vairāki desmiti cilvēku, bet viņu skaits nepārtraukti palielinās. Turpat blakus teritorijai stāv satiksmes autobuss, kurā cilvēki var apsēsties un sasildīties.

Vairākus desmitus cietušos izdevies glābt. Ir cietušie, kuru veselības stāvoklis ir smags. Starp bojā gājušajiem ir arī trīs ugunsdzēsēji, kuri dzīvību zaudēja otrā nogruvuma brīdī.

Lai palīdzētu efektīvāk atrast cietušos, izmantojot veikala videonovērošanas kameru ierakstus, Kriminālistikas pārvaldes darbinieki ir izveidojuši karti, pēc kuras policija noteikusi aptuvenās vietas tirdzniecības centrā, kur īsi pirms nogruvuma bija atradušies apmeklētāji. Karti patlaban izmanto glābēji.

Par notikušo sākts kriminālprocess par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, kā rezultātā iestājušās smagas sekas. Izskanējusi versija, ka ēkas jumta konstrukcija nav izturējusi iesāktos jumta apzaļumošanas darbus. Neviena no notikušā versijām nav apstiprināta.

Traģēdija notika ceturtdienas vakarā, kad darba dienas beigās, kad veikalā ierasti viesojas liels skaits cilvēku, iebruka tā jumts. Aptuveni stundu pēc pirmā nogruvuma sekoja otrais, kurā gāja bojā un cieta glābēji. Notikuma vietā strādāja liels skaits mediķu, ugunsdzēsēju, karavīru un citu atbildīgo dienestu pārstāvji.

Šī ir viena no lielākajām traģēdijām, kas piemeklējusi Latviju pēc neatkarības atjaunošanas. 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas