Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Autonams: Spēkratus zog un apzog vairāk

2017. gadā Latvijā reģistrētas par 10% vairāk auto zādzības un visbiežāk aizdzīti līdz piecus gadus veci spēkrati, liecina Valsts policijas un Autonama rīcībā esošā informācija.

Pērn nozagtas 806 automašīnas - par 76 vairāk nekā 2016. gadā. Lielākais pieaugums (82%) ir vērojams tieši 1 – 5 gadu vecu automašīnu kategorijā - 2016. gadā tika nozagtas 109 automašīnas šajā vecuma grupā, bet 2017.gadā – jau 198.

Negatīvi pieaugoša tendence ir vērojama arī līdz 10 gadus vecu auto grupā. 2017. gadā tika nozagtas 413 automašīnas, kas ir 51% no visām valstī nozagtajām automašīnām. 2016. gadā tās bija 312, tādējādi pērn šajā kategorijā zādzību pieaugums ir par 32%.

Sākoties jaunam gadam, auto drošības risinājumu eksperts Autonams piedāvā atskatīties uz statistiku no cita skatupunkta un iepazīties ar teju kurioziem gadījumiem auto zādzību sfērā aizvadītajā gadā. Ar cerību, ka, mācoties no citu kļūdām, ikviens autovadītājs varēs efektīvāk pasargāt sevi un savu auto.

1) NEIZPILDĪTAIS MĀJASDARBS: Zagļi, lietojot inventāru keyless-go atslēgu signāla pārtveršanai, cerēja atvērt un nozagt Audi Q7, bet viņiem par brīnumu atvērās blakus esošā Ford Kuga automašīna. Lai nedotos prom tukšām rokām, zagļi nolēma “ņemt” auto, kas atvērās. Taču viņi nezināja, ka sētā ir suņi, kas sāka riet, pamodinot saimnieku. Līdz ar to zagļiem bija jāņem kājas pār pleciem un jāmūk. Kāpēc neizdevās atvērt Audi Q7? Garnadži iepriekš nebija izpētījuši, ka iecerētais auto nav aprīkots ar keyless-go sistēmu.

2) LIKTEŅA IRONIJA: Toyota Rav4. Nozagta, aizvesta uz Lietuvu. Zaglis pēc garā ceļa, nokļuvis Viļņas pievārtē, sagura un nolēma atpūsties mašīnā. Pēc kāda laiciņa pamodās no draudzīga uzsitiena pa plecu. Izrādījās, ka modinātāji bija policisti, kurus pie mašīnas bija atvedusi uzstādītā meklēšanas sistēma.

3) "NE SAŠAM, NE PAŠAM": Mēģinot nozagt BMW X5 – nodedzināja automašīnas borta datoru. Cenšoties iedarbināt auto, automašīnā nostrādāja papildu imobilaizera sistēma. Par šādiem gadījumiem zagļi bija dzirdējuši, ka risinājums ir alternatīva barošanas pieslēguma izmantošana. Pieslēdza. Rezultāts - nodedzināts mašīnas dators. Auto netika nozagts.

4) GADA DONORS: BMW – visvairāk nozagtā, apzagtā un sociālajos tīklos redzētā "nelaimes čupiņa". Šis auto izpelnījies donora statusu. Pirmkārt, tādēļ, ka nakts aizsegā automašīnas tiek "aplasītas", dažkārt pat skarbos veidos. Kā, piemēram, ar leņķa slīpmašīnu vai lodlampu lukturi tiek izzāģēti no virsbūves, salons tiek izplēsts. Otrkārt, nozagtās automašīnas tiek izjauktas rezerves daļās. 2017. gadā tika nozagta 121 BMW automašīna vecuma grupā līdz 10 gadiem. Tuvākais sekotājs ir Audi ar 54 automašīnām.

5) GADA NOSARGĀTĀKAIS AUTO: Vairākkārt nosargātais auto ir 2016. gada Volkswagen Passat. Zagļi mēģināja nozagt šo auto divas reizes ar nedēļas intervālu, taču tas viņiem tā arī neizdevās. Abos gadījumos savu darbu paveica uzstādītais papildus imobilaizers. Diemžēl nav pieejama informācija, vai abas reizes darbojās viena un tā pati zagļu brigāde, vai divi dažādi grupējumi.

6) GADA OPTIMISTI: Sociālajos tīklos neviļus sanāk ieraudzīt publicētas bildes, pie kurām auto īpašnieks lūdz palīdzību to atrast. Situācijās, ja auto tiek novietots blakus mikrorajonā uz novērošanu, vai kāds ieradīsies tai pakaļ, tas varētu ko līdzēt. Taču to mēdz darīt ar automašīnām, kas ir vismaz 30 000 eiro vērtas. 5 gadus un vecākas automašīnas pēc nozagšanas tiek pēc iespējas ātrāk nogādātas izjaukšanai rezerves daļām. Diemžēl tas atspoguļojas arī sociālo portālu ierakstos - 2017. gadā no 34 Autonams apskatītajiem ierakstiem tikai divos gadījumos automašīnas atrastas. Vienā gadījumā, pateicoties policijas darbam, otrā – no auto bija palikusi tikai puse, kad policija to atrada.

7) GADA JAUNPIENĀCĒJI: Subaru un Nissan. 2017. gadā Subaru pievienojās zagļu iekāroto auto sarakstam un strauji uzkāpa līdz pašai virsotnei. Ja 2016. gadā, vecuma grupā līdz pieciem gadiem, bija nozagtas tikai trīs Subaru automašīnas gada laikā, tad pērnajā gadā tās jau bija 25 automašīnas, no kurām 16 bija tieši Legacy modeļi. Tādējādi Legacy ir arī topa pirmajā vietā kā 2017. gada zagtākais modelis 1 – 5 gadu vecu automašīnu grupā. Nākamais zagtākais modelis pagājušogad ir jaunpienācējs Nissan X-Trail, kas seko ar 11 automašīnām un kopā ar mazāko Qashqai ir stabili ierindojuši Nissan starp top 5 zagtākajām markām 2017. gadā.

8) GADA IZAUGSME: Volvo XC60. Ziņās jau kopš 2015. gada figurē informācija, ka Volvo XC60 automašīnām tiek zagti priekšējie lukturi, kas kļuva par lielu problēmu nākamajos gados. Pagājušogad zagļi devušies soli tālāk un sākuši zagt pašas automašīnas rezerves daļu dēļ. Saskaņā ar Iekšlietu ministrijas Informācijas centra statistiku 2017. gadā tika nozagtas astoņas Volvo XC60 2009.-2016. gada izlaiduma automašīnas.

9) NEDROŠĀKAIS GUĻAMRAJONS AUTOMAŠĪNĀM: Ozolnieki un Mārupe, rēķinot nozagto automašīnu skaitu pret iedzīvotāju skaitu. Tas skaidrojums ar diezgan blīvu apbūvi un iedzīvotāju salīdzinoši augstajiem ienākumiem. Viņiem pieder automašīnas cenu kategorijā no 30 000 līdz 50 000 eiro. Turklāt netālu atrodas šoseja A8 ( Rīga – Jelgava  Lietuvas robeža).

10) GADA DROŠĀKAIS AUTO: Atskatoties uz iepriekšējā gada statistiku, starp auto markām, kas tika zagtas, nevar atrast nevienu Dacia automašīnu, lai gan uz ceļiem to ir samērā daudz. Protams, nekad nevar garantēt, ka tendence turpināsies, jo tāpat kā visur, arī auto zādzību joma ir pakļauta pārmaiņām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas