Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Bite Latvija iegādāsies Baltcom kapitāldaļas

Mobilo sakaru operators Bite Latvija parakstījis pirkuma līgumu par telekomunikāciju uzņēmuma Baltcom iegādi, aģentūrai LETA pavēstīja Bite Latvija vadītājs Kaspars Buls.

Darījuma noslēgšanai nepieciešama Konkurences padomes atļauja.

Buls sacīja, ka līdz atļaujas saņemšanai abi uzņēmumi darbosies neatkarīgi. Darījuma summa ir konfidenciāla. 

Vienlaikus Buls darījumu vērtēja kā soli tuvāk kompānijas ilgtermiņa attīstības stratēģijai - stiprināt Bite grupas uzņēmumu pozīcijas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) tirgū, klientiem piedāvājot arvien plašāku pakalpojumu portfeli.

"Esmu gandarīts par panākto vienošanos, kas ir stratēģiski nozīmīgs solis Bite grupas konkurētspējas stiprināšanā. Darījuma rezultātā iegūs mūsu klienti, un mēs varēsim piedāvāt ne tikai mobilo sakaru pakalpojumus un IKT risinājumus biznesa klientiem, bet arī mājas internetu un daudzveidīgu televīzijas kanālu klāstu fiziskām personām. Telekomunikāciju tirgū patlaban ir izteikta tendence izvēlēties integrētus pakalpojumus. Tādēļ prognozēju, ka klienti tuvākajā nākotnē aizvien vairāk izmantos iespēju saņemt daudzveidīgu pakalpojumu klāstu pie viena pakalpojumu sniedzēja," pauda Buls.

Darījuma vadošais finanšu konsultants pārdevējam bija Superia Corporate Finance. Darījuma juridiskās konsultācijas pārdevējam sniedza advokātu birojs Sorainen un pircēju konsultēja advokātu birojs Fort.

Konkurences padomes pārstāve Zane Gorškova aģentūrai LETA norādīja, ka Konkurences padome vēl nav saņēmusi apvienošanās ziņojumu par publiski izskanējušo darījumu starp Bite Latvija un Baltcom.

Viņa arī skaidroja, kad visa nepieciešamā informācija būs iesniegta, Konkurences padomei lēmums būs jāpieņem trīs vai četru mēnešu laikā, atkarībā no iesniegtā apvienošanās ziņojuma veida. "Proti, ja tiks iesniegts saīsinātais apvienošanās ziņojums, iestāde to var vērtēt līdz trim mēnešiem no tā saņemšanas dienas. Savukārt pilna apvienošanās ziņojuma gadījumā - līdz četriem mēnešiem no tā saņemšanas dienas," teica Gorškova.

Tāpat viņa sacīja, ka uzņēmumu apvienošanās gadījumā Konkurences padome var pieņemt trīs veida lēmumus: atļaujošu, atļaujošu ar saistošajiem noteikumiem, kas novērš iespējamo kaitējumu konkurencei, vai aizliedzošu, ja darījuma rezultātā rodas vai nostiprinās dominējošais stāvoklis vai var tikt būtiski samazināta konkurence jebkurā konkrētajā tirgū.

KP iepriekš publiskotajā lēmumā par Bite Lietuva un MTG Broadcasting grupas apvienošanos Latvijā, teikts, ka "Bite Lietuva" ir 28,5% Baltcom kapitāldaļu turētāja. Bite Lietuva pieder Baltcom daļas bez balsstiesībām.

Ziņojumā norādīts, ka tirgus dalībnieki izteikuši bažas par Bite Lietuva un Baltcom iespējamo sadarbību, piemēram, uzņēmumiem piedāvājot pakalpojumus kopīgās pakās. Tāpat KP secinājusi, ka pēc apvienošanās darījuma realizēšanas abi uzņēmumi pārsniegtu pieļaujamās sadarbības robežas un apvienošanās būtiski samazinātu konkurenci konkrētajos tirgos. "Ņemot vērā to, ka abu uzņēmumu darbības veidi ir cieši saistīti, KP secina, ka pēc apvienošanās darījuma realizēšanas uzņēmumiem var rasties stimuls sadarboties, pārsniedzot pieļaujamās sadarbības robežas, tādējādi koordinējot savu darbību tirgū," teikts KP 2017.gada lēmumā.

Lēmumā par Bite Lietuva un MTG Broadcasting grupas apvienošanos Latvijā arī minēts, ka apvienotais uzņēmums apņemas nodrošināt, ka apvienotā uzņēmuma pārstāvji nepiedalās Baltcom pārvaldes institūcijās un Baltcom stratēģisku, taktisku un operacionālu lēmumu pieņemšanā, izņemot, starp pusēm noslēgtā Investīcijas līgumā paredzēto tiesību īstenošanu. Tādā veidā tiek novērstas tirgus dalībnieku bažas, ka apvienotais uzņēmums pārkāps pieļaujamās sadarbības, ja tāda tiek veidota ar Baltcom, robežas vai veiks neatļautu informācijas apmaiņu, kas var veicināt abu uzņēmumu darbību neatļautu koordinēšanu.

KP atļāva Bite Lietuva un MTG grupas sabiedrību Latvijā apvienošanos, Bite Lietuva iegūstot izšķirošu ietekmi MTG grupas sabiedrībās Latvijā, nosakot, ka kompānijai ir jānodrošina, ka ne apvienotā uzņēmuma, ne ar to saistīto uzņēmumu pārstāvji nepiedalās Baltcom pārvaldes institūcijās un neiesaistās Baltcom stratēģisku, taktisku un operacionālu lēmumu pieņemšanā.

LETA jau ziņoja, ka Bite Latvija 2018.gadā strādāja ar 99,978 miljonu eiro apgrozījumu un 14,964 miljonu eiro peļņu.

Bite Latvija reģistrēta 2005.gada maijā, un tās pamatkapitāls ir 99,085 miljoni eiro. Bite Latvija vienīgā īpašniece ir Bite Lietuva, kas ir starptautiskās aktīvu pārvaldīšanas kompānijas Providence Equity Partners uzņēmums.

Savukārt Baltcom pagājušajā gadā strādāja ar 17,099 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 3,4% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas zaudējumi saruka par 48,6% un bija 1,914 miljoni eiro.

Baltcom reģistrēta 1991.gada maijā, un tās pamatkapitāls ir 33,011 miljoni eiro. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir Luksemburgā reģistrētais uzņēmums Rpax One S.A..

papildināta visa ziņa 

Top komentāri

Baltcom ir ļoti nejauks
B
Baltcom ir kā slazds: pievienošanās tam ir viegla, bet, tiklīdz gribi atslēgties, tā sākas...
aha
a
tā to Latviju pamazām iztirgo...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas