Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

de facto: Šaubīga viesstrādnieku shēma, iespējams, izmantota Rīgas pašvaldības objektā

Rīgas pašvaldības sociālo māju un veselības centra celtniecībā Bolderājā, iespējams, izmantota apšaubāma viesstrādnieku piesaistīšanas shēma, ziņo LTV raidījums de facto.

Raidījums apraksta shēmas būtību – Ukrainas vai citas trešās valsts pilsonis tiek nodarbināts nevis Latvijā, bet citā Eiropas Savienības valstī, kur viesstrādnieku piesaistīšana ir vieglāka. Uz Latviju viņš vai viņa tiek nosūtīts komandējumā vai kvalifikācijas paaugstināšanas braucienā. LTV skaidro, ka piesaiste Polijas firmai ļauj apiet vairākus šķēršļus – uz "piekomandētiem" darbiniekiem attiecas nevis Latvijas, bet Polijas likumi. Piemēram, ja viesstrādnieku pieņem darbā Latvijas uzņēmums, viņam jāmaksā Latvijas vidējā alga (šogad tie ir 1004 eiro). Uz tiem, kas formāli strādā Polijas firmā, šāds nosacījums neattiecas.

de facto rīcībā esošā informācija dod iespēju pieļaut, ka viena no aizdomīgajām shēmām, iespējams, izmantota Rīgas pašvaldības būvlaukumā - sociālo māju un veselības centra celtniecībā Bolderājā. Šogad montāžas darbus tur bija pieteikti veikt Ukrainas pilsoņi, kas bijuši nosūtīti komandējumā no Lietuvas. Teorētiski, Lietuvas uzņēmumam, kas ukraiņus atsūtīja, arī vajadzētu būt būvkomersantam. Taču Lietuvas pētnieciskās žurnālistikas centrs palīdzēja noskaidrot - juridiskā persona Darbo organizavimas ir NVO, nevis būvuzņēmums. Tā pieder Ukrainas pilsoņiem un, spriežot pēc finanšu atskaitēm, pērn oficiālajās algās tikpat kā neko nesamaksāja.

 Ar Lietuvas firmu raidījumam sazināties neizdevās. Lietuviešu partneris Latvijā bija nevis objekta būvnieks Velve, bet viņu apakšuzņēmēja apakšuzņēmējs Aris būve.

Tā pārstāvis sarunā ar LTV skaidroja, ka Lietuvas uzņēmumi paši piesakās un piedāvā darbaspēku, taču  pārbaudīt, vai Lietuvas firma, kas piegādā darbiniekus, maksā nodokļus, nav bijis viņu spēkos.

"Meitenīt, kad, piedodiet, pakaļgals svilst, mums jau vienalga. Paskatījāmies PVN numuru, tātad nodokļus maksā (..) Man nav iespējas algot vēl Lietuvā darba vadītāju un grāmatvedi, lai visu tur skaidrotu," uzņēmuma pārstāvis skaidroja de facto žurnālistei.

Pasūtītājs Rīgas pilsētbūvnieks skaidro, ka atbild tikai par to, lai celtniecība notiktu, ievērotu būvnormatīvus, bet tas, vai nomaksāti visi nodokļi, nav viņu kompetence.

Ģenerāluzņēmējs Velve Latvijas televīzijai paskaidroja, ka par to, kā darbiniekus piesaistīja konkrēts apakšuzņēmējs, nav zinājuši. "Mūsu objektos nereti tiek nodarbināti viesstrādnieki, tādēļ pastāvam uz to, lai piesaistītie apakšuzņēmēji un viņu sadarbības partneri strādātu, ievērojot godīgas uzņēmējdarbības principus, tostarp nodarbinātu darbiniekus  atbilstoši likumā noteiktajai kārtībai, kas līdz šim no apakšuzņēmēju puses arī ticis ievērots. Tā ir tieša darba devēja atbildība. Par to, uz kādiem nosacījumiem apakšuzņēmēja izvēlētais darbu veicējs Aris Būve piesaistījis viesstrādniekus, neesam informēti," skaidroja Velve īpašnieka AS MN Holding Mārketinga un komunikāciju vadītāja Ieva Šaripo.

 

Top komentāri

reptilis
r
Shēma vienkārša::))))...jau no VID ēkas laikiem ...un pat ātrāk - Lielais vinnē pasūtījumu ...50% savāc sev un padalās ar ierēdņiem un vajadzīgiem cilvēkiem...,tad pieņem apakšuzņēmumu..tas no atlikušās naudas daļu savāc sev( cik sirdsapziņa atļauj)...un piesaista reālo darba apakšuzņēmēju,kurš ar pāri palikušo naudu nevar maksāt tādas algas,kā noteiktas likumos , un apiet tās izmantojot viesstrādniekus!
>:-)
&
Strēlnieku dziesma - J.Ozoliņš - Fr. Rokpelnis - Dziesmas.lv Lai druvas atkal ziedēt sāk, Cērt, mana roka, varenāk, Lai tie, kas cer mūs jūgā dzīt, Ar lodi pierē krīt! Lai druvas atkal ziedēt sāk, Cērt, mana roka, varenāk, Lai ...
Jānosaka ierobežojums
J
komandēt uz Latviju trešo valstu piederīgos.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas