Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Latvijas gāzes valde: Kompānijas reorganizāciju nodalīšanas ceļā vai pamatkapitāla samazināšanu juridiski nevar īstenot

AS "Latvijas gāze" reorganizācija nodalīšanas ceļā vai pamatkapitāla samazināšana neatbilst Nacionālās drošības likumā noteiktajiem ierobežojumiem, teikts kompānijas valdes publiskotajā ziņojumā, ko uzņēmuma akcionāri izskatīs gaidāmajā sapulcē 8.augustā.

Saeima 14.jūnijā pieņēma grozījumus minētajā likumā, kas aizliedz Krievijas un Baltkrievijas juridiskām personām būtiski līdzdarboties Latvijas drošībai nozīmīgās kapitālsabiedrībās. Tāda ir arī "Latvijas gāzes" meitassabiedrība AS "Gaso", kas ir Latvijas vienīgais gāzes sadales sistēmas operators.

"Latvijas gāzes" akcionāru sapulcē jau iepriekš bija iekļauts jautājums par uzdevumu valdei sākt reorganizāciju nodalīšanas ceļā, nododot daļu no tai piederošās mantas, proti, 39 900 000 "Gaso" akciju, kas veido 100% no tās pamatkapitāla, jaundibināmai sabiedrībai. Reorganizācijas rezultāta visi "Latvijas gāzes" akcionāri kļūtu par jaundibināmās kompānijas akcionāriem proporcionāli to līdzdalībai "Latvijas gāzē".

Vai arī lemt par kompānijas pamatkapitāla samazināšanu, kā rezultātā kompānijas akcionāri kā samaksu par nodotajām akcijām saņemtu "Latvijas gāzei" piederošās "Gaso" akcijas proporcionāli akcionāru līdzdalībai "Latvijas gāzes" pamatkapitālā.

"Latvijas gāzes" valde norāda, ka abos no minētajiem scenārijiem paredzētā rīcība nav veicama, ņemot vērā, ka "Latvijas gāzes" viens no akcionāriem ir Krievijas "Gazprom" - reorganizācija vai pamatkapitāla samazināšana nav iespējama saistībā ar pieņemtajiem grozījumiem Nacionālās drošības likumā.

Kā vienu no potenciālajiem variantiem "Gaso" turpmākai pārvaldībai, ievērojot likuma normas, "Latvijas gāze" redz iespējamu "Gaso" akciju atsavināšanu.

Vienlaikus "Latvijas gāzes" valdei uzdots nākt klajā ar papildu potenciālajiem risinājumiem "Gaso" turpmākai pārvaldībai, tos iesniedzot izskatīšanai nākamajā uzņēmuma padomes sēdē 8.septembrī.

Jau vēstīts, ka "Latvijas gāzes" koncerna auditētais apgrozījums 2021.gadā bija 583,342 miljoni eiro, kas ir 3,1 reizi vairāk nekā 2020.gadā, bet kompānijas peļņa samazinājās 3,4 reizes - līdz 3,24 miljoniem eiro. 

Savukārt "Gaso" pērn strādāja ar 57,914 miljonu eiro auditēto apgrozījumu, kas ir par 18% vairāk nekā gadu iepriekš, tikmēr kompānijas peļņa pieauga par 36,4% un sasniedza 11,545 miljonus eiro.

"Latvijas gāzes" lielākie akcionāri ir Krievijas "Gazprom" (34%), kā arī "Marguerite Gas II.S.a.r.l." (28,97%), "Uniper Ruhrgas International GmbH" (18,26%) un SIA "Itera Latvija (16%). "Latvijas gāzes" akcijas kotē biržā "Nasdaq Riga".

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas