Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Oribalt vakcīnu piegādes kavēšanos skaidro ar novēlotu parakstītā līguma saņemšanu

SIA Oribalt Rīga vakcīnu pret Covid-19 piegādes kavēšanos skaidro ar novēlotu Nacionālā veselības dienesta (NVD) un Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) parakstītā līguma saņemšanu.

Kā aģentūru LETA informēja Oribalt Rīga rīkotājdirektors Ronalds Šlosbergs, uzņēmumā apzinās, ka medijos izskanējušās ziņas par Covid-19 vakcīnu piegādes kavēšanos ir radījušas sabiedrībā neizpratni un uzticības trūkumu efektīvam vakcinācijas procesam.

Viņš norādīja, ka tāpat kā ikviens iedzīvotājs, arī Oribalt vēlas, lai vakcinācijas process notiktu bez kavēšanās un pārtraukumiem, taču esot jāņem vērā objektīvi apstākļi, kāpēc konkrētā kavēšanās notika.

Šlosbergs skaidroja, ka šā gada 5.martā notika Nacionālā Veselības dienesta rīkotā sarunu procedūra par loģistikas pakalpojumu sniegšanu. Šis iepirkums tika rīkots saistībā ar iepriekšējā pakalpojuma sniedzēja maiņu. Uzvarētāja paziņošana notika jau nākamajā darba dienā jeb 8.martā, un todien līgumu no savas puses parakstīja Oribalt.

Savukārt NVD un SPKC parakstīja līgumu vēlāk, un tas tika piegādāts Oribalt tikai 9.marta pēcpusdienā, pauda uzņēmuma direktors.

"Par plānotajām piegādēm sākot no 9.marta atbildīgās iestādes informēja ārstus jau 5.martā jeb datumā, kad vēl notika iepirkuma procedūra, un nebija zināms, vai un kas konkursā uzvarēs," piebilda Šlosbergs.

Viņš atzīmēja, ka līgums paredz vakcīnu piegādi visā Latvijas teritorijā, uzsverot, ka tas ir apjomīgs loģistikas un administratīvais darbs. "Tāpēc objektīvi prasītās piegādes ir iespējams paveikt tikai 11. un 12.martā," klāstīja Šlosbergs, piebilstot, ka par to jau 9.martā sarunu procesā Oribalt informēja iesaistītās puses.

Tādēļ apgalvojums, ka 9.martā un 10.martā nepilnīgi veiktā vakcīnu piegāde ir nolaidība, viņuprāt, ir nepamatots. "Jāņem vērā, ka šļirces, kuras bija nepieciešams sakomplektēt un piegādāt kopā ar vakcīnām, Oribalt saņēma tikai 9.marta pēcpusdienā, dēļ kā komplektēšanas un piegādes process objektīvi varēja sākties tikai 10.marta rītā," informēja Oribalt rīkotājdirektors.

Pēc viņa sniegtās informācijas, saskaņā ar noslēgto līgumu piegādes noteiktām vakcinācijas iestādēm bija jāveic astoņu un 16 darba stundu laikā, un šis laiks iespējami daudziem saņēmējiem tika ievērots.

"Oribalt labā ticībā turpina pildīt līguma pienākumus, un 10.martā esam piegādājuši vakcīnas uz Tukumu, Jūrmalu, Cēsīm, Siguldu, Inčukalnu, kā arī vairākiem saņēmējiem Rīgā," pauda Šlosbergs. Savukārt 11.martā notikušas piegādes uz Balviem, Gulbeni, Alūksni, Liepāju, Skrundu, Brocēniem, Aizputi, Daugavpili, Pļaviņām, Jēkabpili, Preiļiem, Līvāniem, Rēzekni, Ludzu, Kārsavu, Bausku, Dobeli, Eleju, Vilci, Staļģeni, Iecavu, Ozolniekiem, Olaini un vairākiem punktiem Rīgā.

"Piegādes turpinām veikt, šim uzdevumam norīkojot būtiskus transporta un cilvēku resursus," atzīmēja uzņēmuma rīkotājdirektors.

Oribalt izsaka nožēlu par radušos situāciju un atvainojas iedzīvotājiem un ārstiem par pārdzīvoto. Vienlaikus uzņēmumā pauda cerību, ka plānošanas darbs sadarbībā ar atbildīgajām iestādēm uzlabosies un "konstatētās komunikācijas problēmas" tiks novērstas.

Jau ziņots, ka NVD direktors Āris Kasparāns šodien preses konferencē žurnālistiem sacīja, ka tiek risināti jautājumi, lai rīt plānotās Covid-19 vakcīnu piegādes notiktu šodien.

Tāpat viņš pavēstīja, ka iepirkuma procedūra par pakalpojumu sniegšanu paredzēja vispārīgās vienošanās formātu. Uz noliktavas pakalpojumu sniegšanu pieteicās trīs kandidāti, uz vakcīnu piegādi Austrumu reģionam - divi kandidāti, bet uz Rīgu un Rietumu reģionu - viens uzņēmums un tas bija SIA Oribalt Rīga.

Kasparāns atzīmēja, ka pirmās divās minētajās pozīcijās ir gatavi jau tālākie soļi, ja tiek pārtraukts līgums ar SIA Oribalt Rīga. Viņš aicināja saprast, ka patlaban ir krīzes situācija un tiek meklēts, kā rīt plānotās piegādes īstenot šodien. Tāpat NVD direktors norādīja, ka ir nepieciešams piesaistīt citus pakalpojumu sniedzējus.

"Tiek apzināti tie vairumtirgotāji, ar kuriem bijusi iepriekšēja sadarbība un kurus krīzes režīmā varētu piesaistīt, lai nogādātu vakcīnas uz pārējiem reģioniem, kur pieteicās tikai viens piegādātājs. Pārejas posmā mēs arī juridiski sakārtosim visus jautājumus, kas attieksies uz nākamajiem līgumslēdzējiem vispārīgās vienošanās ietvaros," sacīja Kasparāns, norādot, ka tur, kur būs nepieciešams tiks steidzami izsludināti jauni iepirkumi.

Runājot par problēmām ar SIA Oribalt Rīga, Kasparāns uzsvēra, ka patlaban ir apkopota informācija par uzņēmuma sniegtajiem pakalpojumiem, kā notikusi vakcīnu izvadāšana NVD pārstāvim esot uz vietas. Paralēli NVD ir pieprasījis no uzņēmuma oficiālu informāciju, lai no savas puses apliecinātu un apstiprinātu pārskatus par to, kā šīs līgumsaistības ir pildītas.

Kasparāns vērsa uzmanību uz to, ka līdzšinējā komunikācija ar uzņēmuma vadību, kas vakar nesekmējās ar rezultātu, NVD neredz iespēju turpināt izmantot šo pakalpojumu tā, kā tas ir paredzēts.

"Mēs vakar nācām klajā ar vairākiem priekšlikumiem. Pirmkārt, mēs pieprasījām informāciju un piedāvājām priekšlikumus, kā risināt situāciju, piesaistot citus pakalpojumu sniedzējus. Vienīgā atbilde, ko mēs saņēmām bija, ka darba laiks ir beidzies. Ir grūti paļauties uz pakalpojuma sniedzēju, kas varbūt neapzinās situācijas un vakcīnu piegāžu nopietnību," uzsvēra NVD direktors.

Runājot par to, cik vakcīnu ir piegādātas, pēc Kasparāna paustā, līgums paredzēja, ka pirmo astoņu stundu laikā vakcīnas tiks piegādātas uz 100 Rīgā un Rīgas tuvumā esošajiem vakcinācijas punktiem un diviem reģioniem - Rietumos un Austrumos no Rīgas, kur katrā ir par 50 vakcinācijas punktiem.

"Laika atskaite sākās 9.martā plkst.17.30 un vakcīnas bija jāpiegādā 10.martā. Mūsu rīcībā esošie dati liecina, ka 10.martā vakcīnas tika piegādātas uz 37 vakcinācijas vietām, 9.martā uz vienu vakcinācijas vienu un šodien plānotas piegādes uz 236 vakcinācijas vietām, kas šodien no rīta jau tiek darīts un vakcīnas vestas. To nodrošina SIA Oribalt Rīga," teica Kasparāns.

Viņš uzsvēra, ka pusei vakcīnu vietu šodien pat nebija plānā piegādāt vakcīnas un to plānots īstenot rīt. Kasparāns apliecināja, ka tiek darīts viss, lai, piesaistot citus pakalpojumu sniedzējus, šīs devas tiktu izvadātas šodien. Viņš vērsa uzmanību arī uz to, ka otrā pusē ir jābūt saņēmējam.

Runājot par to, kāda ir līguma summa ar SIA Oribalt Rīga, Kasparāns skaidroja, ka par noliktavas pakalpojumiem līgums ir noslēgts par 60 800 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa, savukārt par piegādi trīs reģioniem - 900 000 eiro bez PVN. Abi līgumi ir spēkā līdz 2020.gada 30.septembrim, tomēr, ņemot vērā radušos situāciju, tiks vērtēti līguma juridiskie aspekti.

LETA jau rakstīja, ka šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta panorāmai veselības mnistrs Daniels Pavļuts (AP) pavēstīja, ka VM juristi strādā pie līguma laušanas ar Covid-19 vakcīnu izvadātāju SIA Oribalt Rīga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas