Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Stūra mājas saglabāšanai nepieciešami papildu tūkstoši

Lai nevajadzētu publiskai apskatei slēgt Stūra māju, nepieciešami 20 000 eiro apkures un elektroapgādes ierīkošanai, tāpat vēl apmēram 10 000 eiro mēnesī vajadzīgi, lai segtu apkures rēķinus, piektdien vēsta laikraksts Diena.

Kultūras ministrija (KM) paziņojusi, ka atbalsta Stūra mājas kā kultūras un vēsturiskā pieminekļa saglabāšanu. Iecerēts panākt, ka apskatei arī pēc oktobra būs pieejama ēkas daļa, kur padomju laikos tika nopratināti un spīdzināti ieslodzītie, proti, nama pirmais un pagrabstāvs. Patlaban ministrija konsultējas ar iesaistītajām pusēm, lai aprēķinātu ikmēneša tāmi, ko pēc tam informatīvā ziņojuma formā iesniegtu Ministru kabinetā.

KM pārstāve Iveta Bērziņa-Bebriša norāda, ka šajās telpās iekārtotās izstādes ir guvušas lielu popularitāti. "Pastāvīga ekspozīcija būtu piemērots veids, kā nodrošināt Stūra mājas publisko pieejamību," viņa saka, kā nepieciešamību minot ne tikai apkures ierīkošanas izmaksu segšanu, bet arī tēriņus par ēkas ekspluatāciju un personāla algām. Pagaidām gan vēl nav skaidrs, kas notiks ar pārējiem ēkas stāviem.

Nodibinājuma Rīga 2014 pārstāvis Mārtiņš Drēģeris norāda, ka Latvijas Okupācijas muzeja bezmaksas izstādi Stūra māja. Lieta Nr. 1914/2014, kas tika atklāta šā gada maijā, vēl varēs apskatīt mēnesi. Ja valdība piekritīs piešķirt finansējumu, stafeti no Rīgas 2014 izstādes uzturēšanai pārņems Okupācijas muzejs, kas to paredzējis kūrēt vēl divus gadus.

Lielās intereses dēļ izstādei pagarināts darbalaiks un nodrošinātas papildu ekskursijas. Arī skaitļi liecina, ka apmeklētāju interese bijusi ļoti augsta, - bezmaksas izstādi apskatījuši teju 33 tūkstoši apmeklētāji, ekskursiju Čekas pagrabos gida pavadībā izstaigājuši vairāk nekā 21 360 interesentu.

Visu Aļonas Zanderes rakstu Stūra mājas atvērtības saglabāšanai nepieciešami papildu tūkstoši lasiet laikraksta Diena piektdienas, 19.septembra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas