Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Trikātai KS neizdodas saskaņot tiesiskās aizsardzības plānu ar kreditoriem; atjaunots maksātnespējas process

Valmieras rajona tiesa ceturtdien atjaunoja maksātnespējas procesa lietu piensaimniecības kooperatīvam Trikāta KS, aģentūra LETA uzzināja tiesā.

Lietas izskatīšana, kur tiks lemts par procesa tālāko gaitu, notiks 6.augustā plkst.13.30.

Tā kā piensaimniecības kooperatīvam Trikāta KS nav izdevies ar kreditoriem saskaņot tiesiskās aizsardzības plānu (TAP), kooperatīvs turpinās sarunas ar potenciālajiem pircējiem par 53,66% kapitāldaļu pārdošanu uzņēmumā Latvijas piens, informē kooperatīva valdes priekšsēdētājs Uldis Krievārs.

Tikmēr Valmieras rajona tiesā aģentūrai LETA apliecināja, ka Trikāta KS tai noteiktajā laikā TAP nav iesniegusi. Līdz ar to tiesa jau tuvākajā laikā varētu lemt par maksātnespējas lietas virzības tālāko gaitu.

Kā ziņots, Trikāta KS 20.maijā Valmieras rajona tiesā iesniedza pieteikumu par tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) ierosināšanu, savukārt tiesa noteica termiņu līdz šodienai 23.jūlijam, tiesiskās aizsardzības pasākumu plāna izstrādāšanai un saskaņošanai ar kreditoriem.

"Trikāta KS turpinās darbu un mēģinās atgūt naudu no Latvijas piena un pārdot tai piederošos 53,66% kapitāla daļu, lai varētu tuvākā laikā norēķināties ar zemniekiem par pienu. Kooperatīva vadība turpina risināt sarunas ar kapitāla daļu pircējiem," sacīja Krievārs.

Viņš arī atzina, ka kooperatīvs plāno turpināt sarunas arī ar citu Latvijas piena akcionāru - kooperatīvu Latraps, lai panāktu, "ka par kapitāla daļām tiek maksāta adekvāta cena".

"Pašreizējais Latrapa piedāvājums nav korekts attiecībā pret citiem Trikāta KS kreditoriem. Vienlaikus ir citi piedāvājumi, kuri ir būtiski izdevīgāki un dotu iespēju nekavējoties norēķināties ar zemniekiem," sacīja Krievārs.

Savukārt Trikāta KS valdes loceklis Juris Sprukulis norādīja, ka kooperatīva zemnieku piena naudu Latvijas piens izmantojis siera uzkrājumu veidošanai eksportam.

"Pēc esošā rūpnīcas dalībnieku līguma lēmumi tiek pieņemti ar 75% balsu. Rūpnīcas menedžmenta "labās pārvaldības prakse" paredzēja mūs, īpašniekus, no lēmumu pieņemšanas turēt pa gabalu, un mēs to, vai un kāda piena cena tiek maksāta zemniekiem, vairs ietekmēt nevarējām," sacīja zemnieks.

Jau vēstīts, ka saistībā ar sarežģīto situāciju Jelgavas piena pārstrādes uzņēmumā Latvijas piens tā lielākajam akciju turētājam - Trikāta KS - jau tuvākajā laikā jādod atbilde par pārējo akcionāru izteikto akciju atpirkšanas piedāvājumu, aģentūrai LETA pēc tikšanās ar uzņēmuma un kooperatīvu Latraps un VAKS vadītājiem vakar, 22.jūlijā, atzina zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

"Tikos ar Latvijas piena, Latrapa un VAKS vadību, lai uzklausītu viedokli par uzņēmumā radušos situāciju. Abi kooperatīvi ir pauduši piedāvājumu iegādāties kooperatīvam Trikāta KS piederošās uzņēmuma Latvijas piens kapitāla daļas. Tuvākajās dienās kooperatīvam Trikāta KS ir jādod skaidra atbilde, vai tas pieņems kooperatīvu piedāvājumu vai nē," sacīja Dūklavs.

Kā ziņots, Latvijas piena akcionāra graudkopības kooperatīva Latraps ģenerāldirektors Edgars Ruža aģentūrai LETA atzina, ka 21.jūlijā, Trikātai KS atkārtoti ticis izteikts akciju atpirkšanas piedāvājums. "Atkārtojām piedāvājumu, kuru gan tā izteikšanas pirmajā reizē, apmēram pirms mēneša, kooperatīvs nepieņēma," atzina Ruža, neminot piedāvātā darījuma apmērus.

Tikmēr Latvijas piena valdes priekšsēdētāja Anita Skudra sacīja, ka Latvijas piens turpina darbu ierastajā režīmā, neraugoties uz sarežģījumiem attiecībās ar lielāko akciju turētāju. Vienlaikus viņa informēja, ka Latvijas piens nosūtījis vēstuli Valsts kasei ar lūgumu rast iespēju piešķirt uzņēmumam kredītu brīvdienas uz pusgadu.

Kā ziņots, Latvijas piens palicis Trikātai KS parādā 3 036 600 eiro, līdz ar to kooperatīvs pārdod sev piederošos 55,36% rūpnīcas kapitāldaļu. LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka potenciālie Trikātas KS 53,66% daļu pircēji varētu būt no Igaunijas, Lietuvas vai Ukrainas. Vienlaikus informācijas avots norāda, ka pircēju sarakstā varētu būt arī vieni no lielākajiem lauksaimniecības biznesa īpašniekiem Latvijā - holdinga Agrolats Holding īpašniece Paškausku ģimene.

Tikmēr Latvijas piens izstrādājis piedāvājumu parādu nomaksai kooperatīvam Trikāta KS, paredzot līdztekus jaunajam parādu atmaksas grafikam piedāvāt kooperatīvam ķīlu pret parādsaistībām - zīmolu Trikāta, kas iekļauts uzņēmuma pamatkapitālā ar nominālvērtību divi miljoni eiro.

Ja rūpnīca nepildīs parādsaistības, Trikāta KS būs tiesīga zīmolu pārdot.

Trikāta KS maksātnespēju jau iepriekš, 14.maijā, tiesai prasīja pasludināt Vipulkas pagasta zemnieku saimniecība Kalnbrindas, par pamatojumu minot nenokārtotās parādsaistības 10 000 eiro apmērā, kā arī akcentējot, ka kooperatīvs parādā arī citiem zemniekiem. Lieta tika skatīta noteiktajā kārtībā, neraugoties uz to, ka 22.maijā kooperatīvs visu parādu pret saimniecību tomēr nomaksāja. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas