Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

UAVFactory aicina regulējumā konkrētāk definēt eksperimentālos dronu lidojumus

SIA UAVFactory aicina regulējumā konkrētāk definēt eksperimentālos bezpilota gaisa kuģu jeb dronu lidojumus, aģentūrai LETA pauda uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Konstantīns Popiks.

Viņš norādīja, ka UAVFactory normatīvi šobrīd konkrēti nenosaka pie kādām tehnoloģiskām izmaiņām bezpilota gaisa kuģim nepieciešams saņemt jaunu Civilās aviācijas aģentūras (CAA) atļauju. Tāpēc CAA veiktā audita laikā uzņēmums norādījis uz nepieciešamību skaidrāk definēt, kas ir eksperimentālie lidojumi un kādos apstākļos tādus var veikt.

UAVFactory pauda uzskatu, ka šobrīd regulējums ir piemērojams tikai gatavam produktam ar skaidri zināmiem parametriem un pārbaudītām īpašībām. Savukārt produktiem, kas ir izstrādes stadijā, tostarp UAVFactory izstrādātajiem produktiem, kuri ir unikāli un inovatīvi pasaules līmenī, dronu parametri ir mainīgi, tostarp ziņas par produkta iespējām bieži vien tiek iegūtas tieši izmēģinājuma lidojumu laikā.

Tādēļ uzņēmums sadarbojas ar aviācijas jomas iestādēm, lai kopīgi vienotos par pārliecinošiem drošības pasākumiem, kas jāievēro eksperimentālo lidojumu laikā. Uzņēmums uzlabo arī iekšējās procedūras, lai uzraudzības iestādes nekavējoties informētu par veiktajiem uzlabojumiem izmantoto dronu tehnoloģijā, tādējādi novēršot jebkāda veida riskus, ka lidojumi no uzraudzības viedokļa bijuši neatļauti.

Vienlaikus drošības dēļ ir veikta virkne uzlabojumu lidojumiem ar esošo produktu, padarot neiespējamu situāciju, kad drons varētu kļūt nevadāms.

Pēc kompānijā minētā, UAVFactory atbalsta uzlabojumus normatīvos, sniedzot priekšlikumus un ierosinājumus, ievērojot uzņēmuma zināšanas un pieredzi bezpilota gaisa kuģu izstrādē un ražošanā. Grozījumi normatīvos jebkuram tirgus spēlētājam sniegtu skaidrus nosacījumus eksperimentālo dronu pilotēšanā, vienlaikus padarot drošāku to izmantošanu.

LETA jau ziņoja, ka šogad 2.maijā sakarus ar kontrolieriem uz zemes zaudēja UAVFactory 25 kilogramus smags eksperimentāls bezpilota lidaparāts. Tādējādi Latvijas gaisa telpā tika noteikti ierobežojumi, kas tika atcelti 5.maijā, "noklīdušajam" dronam beidzoties degvielai.

Eksperimentālais vertikālās pacelšanās un nosēšanās drons veica testa lidojumu, lai mēģinātu sasniegt 90 stundu lidojuma ilguma rekordu. 

Drons tika atrasts 15.maijā meža masīvā Garkalnes novadā.

CAA izmeklēšanā secināja, ka UAVFactory lidojums ar minēto dronu nebija saskaņots ar CAA, taču aģentūra atjaunoja uzņēmumam izsniegto ilgtermiņa atļauju paaugstināta riska lidojumiem ar bezpilota gaisa kuģi Penguin C.

UAVFactory ir dibināts 2009.gadā, un tam ir pārdošanas biroji Latvijā un ASV. UAVFactory ir viens no vadošajiem bezpilota lidaparātu sistēmu pasaules līmeņa piegādātājiem. Uzņēmuma ražotie lidaparāti un videokameras tiek pārdoti vairāk nekā 50 pasaules valstīs militārām, civilām un akadēmiskām vajadzībām.

UAVFactory ir desmit īpašnieki, no kuriem lielākie īpašnieki ir ASV uzņēmums UAV Factory USA (44,51%) un Popiks (44,51%).

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas