Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Valmieras stikla šķiedras jaunā stikla kausēšanas krāsns strādā ar pilnu jaudu

AS Valmieras stikla šķiedra jaunā - trešā - stikla kausēšanas krāsns jau strādā ar pilnu jaudu. Nākamgad paredzēts nomainīt stikla šķiedras traukus un tad jaunās krāsns jaudu paredzēts palielināt vēl par aptuveni 20%, biznesa portālam Nozare.lv sacīja _Valmieras stikla šķiedras _valdes priekšsēdētājs Andris Oskars Brutāns.

Pirmā stikla šķiedra no jaunās krāsns tika iegūta jau 15.novembrī, sacīja Brutāns.

Jaunās ražotnes izveide sākās šī gada sākumā, kopējās investīcijas sasniedz vairāk nekā 4,5 miljonus latu. Jaunā stikla šķiedras vienstadijas krāsns paredzēta speciāla stikla ražošanai, vienlaikus minimizējot uzņēmuma ražošanas izmaksas, modernizējot procesus un iegūstot augstas pievienotās vērtības produktu.

Krāsns būvniecības procesā tika lietotas jaunākās un progresīvākās tehnoloģijas, ražotni veidojot videi draudzīgu. Jaunā krāsns samazina energoresursu patēriņu par 40% un nodrošina par 50% augstāku ražību, lietderīgi izmantojot visus ražošanas pārpalikumus.

"Pēdējo gadu laikā aizvien straujāk ir attīstījusies rūpnieciskā tekstila industrija un ar to saistītie tirgi, pieaudzis pieprasījums pēc tās dažādajiem produktiem. Reizēm mūsu uzņēmuma ražošanas jaudas, darbinot divas stikla kausēšanas krāsnis, ar grūtībām spēja apmierināt pieprasījumu. Līdz ar trešās kausēšanas krāsns izveidi iegūstam lielāku ražošanas stabilitāti un priekšrocības," norāda Brutāns.

Turklāt šīs investīcijas ļauj uzņēmumam turpināt sašaurināt neefektīvo divstadiju stikla šķiedras ražošanas procesu jeb "lodīšu tehnoloģiju", stikla lodītes atstājot pagātnē, piebilst Brutāns.

Kopumā jaunās stikla kausēšanas krāsns izveides projektā tika investēti 4,57 miljoni latu, no kuriem 976 000 latu ir Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras administrētā Eiropas Savienības fonda līdzfinansējums un 3,6 miljoni latu ir Valmieras stikla šķiedras finanšu līdzekļi.

No 2001.gada līdz 2012.gadam, ieskaitot uzņēmumā ieguldītas investīcijas 72,92 miljonu latu apmērā ražošanas procesu efektivitātes celšanā, turpinās darbs pie jauniem projektiem un idejām.

Jau ziņots, ka AS Valmieras stikla šķiedra (VSŠ) neauditētais 2012.gada deviņu mēnešu finanšu pārskats liecina, ka uzņēmuma apgrozījums ir sasniedzis 39,82 miljonus latu, kas ir pieaugums par 2,6 miljoniem latu jeb 6,98% pret attiecīgo laika periodu 2011.gadā, liecina uzņēmuma paziņojums NASDAQ OMX Riga.

Uzņēmuma tīrā peļņa sasniegusi 2,22 miljonus latu, kas savukārt ir par 150% vairāk nekā pērnā gada deviņos mēnešos. Uzņēmuma saražotā produkcija eksportēta uz 32 pasaules valstīm, eksporta apjomam sasniedzot 96%, par kopējo summu 38,28 miljoni latu.

Šā gada deviņos mēnešos VSŠ ir turpinājusi stiprināt savas pozīcijas esošajos tirgos un kāpinājusi apgrozījumu. Galvenie produkcijas eksporta tirgi palikuši nemainīgi - Eiropas Savienības valstis (75%), ASV, Japāna, Indija un Krievija. Visos ģeogrāfiskajos tirgos ir pieauguši pārdošanas apjomi pret 2011.gada deviņiem mēnešiem – ASV un Kanādā par 28%, Krievijā un Ukrainā par 17%, pārējās valstīs, tai skaitā Šveicē, Japānā, Indijā, Horvātijā un citās - par 36%.

2011.gadā uzņēmuma vēsturē tika sasniegts apgrozījuma rekords - 47,7 miljoni latu.

Valmieras stikla šķiedra dibināta 1996.gada 7.decembrī. Akciju sabiedrības dibināšanas brīdī 49% akciju piederēja Vācijas firmai Glasseiden Oschatz GmbH, 20% - darbiniekiem, bet vēl 22,95% - dažādām juridiskām un fiziskām personām, kuras akcijas iegādājās publiskā piedāvājumā.

Līdz 1996.gada 7.decembrim darbojās valsts Valmieras stikla šķiedras rūpnīca, kura dibināta 1963.gada jūlijā.

Patlaban uzņēmuma akcijas pieder Vitrulan International GmbH - 36,20%, P-D Glasseiden Oschatz GmbH - 26%, P-D Management Industries-Tehnologies GmbH - 23,93%.

Valmieras stikla šķiedras akcijas tiek kotētas NASDAQ OMX Riga Otrajā sarakstā kopš 1997.gada 24.februāra.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas