Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga
Tiesa liek vēja parku attīstītājam Winergy valsts budžetā atmaksāt 2,13 miljonus eiro

Winergy būs valstij jāatmaksā 2,13 miljoni eiro

Ar Augstākās tiesas lēmumu noraidīt vēja parku attīstītāja SIA Winergy kasācijas sūdzību, spēkā stājies spriedums, ar kuru uzņēmumam uzdots atmaksāt valsts budžetā 2 134 307,72 eiro, liecina portālā manas.tiesa.lv pieejamā informācija.

Administratīvā apgabaltiesa spriedumu šajā lietā pasludināja 2017.gadā. Atmaksājamā nauda ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta līdzekļi.

Kā norādīts VARAM šodien presei izplatītajā paziņojumā, tiesa atzina, ka Winergy nepienācīgi izpildīja līgumu, kas noslēgts starp Winergy, VARAM un SIA Vides investīciju fonds 2011.gada 19.septembrī. Līgums noslēgts par projekta Vēja elektrostaciju tehnoloģiju iegāde un ieviešana elektroenerģijas ražošanai Popes pagastā Platenes pļavās īstenošanu, un VARAM bija tiesisks pamats to izbeigt, izmaksāto finansējumu atprasot.

Ministrija strīdus līgumu izbeidza 2013.gada novembrī, pamatojoties uz vairākiem Winergy pieļautiem līguma pārkāpumiem, tostarp, maksātnespējas procesa uzsākšanu, kas izslēdza iespēju vispār pretendēt uz Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta līdzekļu izmaksu.

Ar pieteikumu tiesā par Winergy pienākumu atmaksāt saņemtos līdzekļus VARAM vērsās 2014.gada martā.

Noraidot Winergy kasācijas sūdzību, Augstākā tiesa cita starpā atzina, ka līguma izbeigšanas brīdī pastāvēja apstākļu kopums, kas liecināja, ka Winergy ir finansiālas grūtības un uzņēmums negodprātīgi izturas pret līguma saistību izpildi. Ja VARAM šādos apstākļos neizbeigtu līgumu, pastāvētu objektīvs risks, ka valsts zaudēs izmaksāto finansējumu, un šāda iestādes rīcība būtu vērtējama kā nolaidīga un neatbilstoša finansiālās piesardzības principam, norādīja tiesa.

Preses paziņojumā arī norādīts, ka Augstākā tiesa piekrita apgabaltiesas secinājumam, ka konkrētajos apstākļos ministrija pamatoti devusi priekšroku sabiedrības interesēm uz publiskā finansējuma efektīvu izmantošanu, neizšķērdēšanu un efektīvas izlietošanas uzraudzību iepretim Winergy interesei uz līguma turpināšanu.

PNB bankas (iepriekš Norvik banka), kuras grupā ietilpst Winergy, valdes priekšsēdētājs Olivers Bramvels aģentūrai LETA norādīja, ka Winergy respektē Augstākās tiesas spriedumu.

"Tiesa ir vērtējusi tos apstākļus, kādi bija ministrijas lēmuma pieņemšanas brīdī. Tiesa norāda, ka tā nevar ņemt vērā to, ka jau pēc ministrijas lēmuma izbeigt noslēgto līgumu, Winergy maksātnespējas process tika atcelts ar Augstākās tiesas spriedumu, vēja parks faktiski tika uzcelts un ar ministriju noslēgtais līgums tiek pildīts, veicinot siltumnīcefekta gāzu emisijas samazināšanos. Tomēr Augstākā tiesa spriedumā vienlīdz norāda uz to, ka šis spriedums neierobežo ministriju pārskatīt šo jautājumu no jauna, ja šī brīža apstākļos līdzfinansējuma atprasīšana nebūtu samērīga. Attiecīgi Winergy plāno vērsties ministrijā ar šādu lūgumu," teica Bramvels.

Viņš arī atzīmēja, ka ministrijas lēmuma pieņemšanas pamatā ir apstākļi, kurus radīja iepriekšējā Winergy vadība laikā, kad Winergy vēl nebija PNB bankas kontrolē.

Pēc Firmas.lv datiem, PNB bankas grupā ietilpstošā ieguldījumu pārvaldes sabiedrība PNB Asset Management (iepriekš Norvik ieguldījumu pārvaldes sabiedrība) par Winergy īpašnieku kļuva 2016.gada septembrī.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Winergy apgrozījums 2017.gadā bija 5,908 miljoni eiro, bet peļņa - 897 357 eiro.

Winergy reģistrēta 2008.gadā, un tās pamatkapitāls ir 872 732 eiro, liecina Firmas.lv informācija. Winergy vienīgā īpašniece ir PNB bankas grupā ietilpstošā ieguldījumu pārvaldes sabiedrība PNB Asset Management.

pievienota 8.-11.rindkopa

Top komentāri

Un tā ar visiem OIK-istiem
U
Šādi ir jārīkojas ar visiem OIK-istiem
Sabiedrībai ir jāsaprot
S
Itāļu mafijas rīta sveiciens 70-tajos gados - "šodien kļūsti bagāts ar dabas aizsardzību!"
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas