Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Āfrikas cūku mēri mežacūkām konstatē retāk

Āfrikas cūku mēris (ĀCM) mežacūkām šī gada desmit mēnešos ir konstatēts teju trīs reizes retāk nekā šādā pašā laika posmā pērn, liecina laboratorisko izmeklējumu rezultāti.

Ja uz 2018. gada 1. novembrī Latvijā ĀCM bija konstatēts 961 mežacūkai, tad uz šī gada 1. novembri ĀCM pozitīvo mežacūku skaits bija 357. Tas liecina, ka epidemioloģiskā situācija ĀCM jomā uzlabojas.

Saslimšanas gadījumu skaita sarukums saistāms ar būtisku mežacūku populācijas samazināšanu, kas noticis gan tāpēc, ka visi saslimušie dzīvnieki īsā laikā iet bojā, gan pateicoties intensīvajām un mērķtiecīgajām medībām.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vecākais eksperts Mārtiņš Seržants: "Ņemot vērā to, ka mežacūkas ir ĀCM rezervuārs dabā un pret šo slimību nav vakcīnas, mežacūku skaita samazināšanai ir būtiska nozīme slimības apkarošanā. Jo mazāka dzīvnieku populācija, jo retāki dzīvnieku savstarpējie kontakti, jo mazāk inficēšanās gadījumu."

ĀCM  epicentrs patlaban atrodas Dienvidkurzemē, kur ĀCM mežacūkām tiek konstatēts biežāk, savukārt lielākajā daļā Latgales, Vidzemes un Zemgales, kur slimība reģistrēta agrāk un intensitāte bija lielāka iepriekšējos gados, 2019. gadā  konstatēti vien atsevišķi saslimšanas  gadījumi.

"Aktīvi medījot mežacūkas, tādējādi neļaujot to populācijai atkal izplesties, pastāv teorētiska iespēja likvidēt ĀCM un izvairīties no otrā ĀCM viļņa nākotnē," saka Seržants.

Ar nākamo gadu Eiropas Komisija plāno pārtraukt līdzfinansēt mežacūku mātīšu medīšanas izmaksas, tāpēc PVD aicina medniekus vēl šogad aktīvi medīt mežacūku mātītes.

PVD no medniekiem turpina pieņemt pierādījumus, ka nomedītā  mežacūka ir sievišķā dzimuma. Lai saņemtu atlīdzību – 50 eiro, medniekam pierādījumi līdz ar aizpildītiem dokumentiem PVD teritoriālajā struktūrvienībā jāiesniedz līdz šī gada 23. decembrim.

PVD piebilst, ka mājas cūkām ĀCM šogad konstatēts vienu reizi – saimniecībā ar 52 mājas cūkām. Salīdzinājumam, 2018. gadā ĀCM mājas cūkām konstatēts desmit saimniecībās, kopumā likvidējot 16 705 dzīvniekus.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka Grēta Tūnberga iebildīs pret meža cūku skaita samazināšanu. Ir sagaidāms, ka Grēta Tūnberga par šo jautājumu kliegs no ANO tribīnes. Visiem būs kauns.
hronika 2017.gads
h
13 miljoni iztērēti- izšķērdēti kaut kam, kas ir apkarots - saeimā utis, sapirkti jauni auto, mobilie telefoni, planšetes, veikti apstrakti finansiāli darījumi, medniekiem dalītas patronas ar zelta lodēm, Ministra kungs lūdzu sīkāku atskaiti par iztērētiem miljoniem. Miljoni nav bet mēris klīst pa mežiem un kūtīm. Jaunaudžu postījumi valsts mežu teritorijās no 4 500 hektāriem 2014.gadā jau pieauga līdz 7 000. Atjaunošanas izmaksas attiecīgi lēšamas 8.5 miljonu eiro apjomā. Taču arī mežinieku valdē un reģionālajās struktūrās daudzi ir mednieki, tādēļ par zaudējumiem kokrūpniecības nozarē, kas veido ievērojamu daļu eksporta, joprojām notiek “konstruktīvas sarunas”.
Jēgers
J
ĀCM izplatībai Latvijā tika radīti izdevīgi apstākļi. Mežacūkas kopš 90. gadu otrās puses tika piebarotas cauru gadu un no atļautā limita tika nomedīta tikai puse. Tā tas tika turpināts arī pēc 2004. gada, kad Latvija iestājās ES. Tas ir pierādīts, ka Latvijas mednieki apzināti vismaz gadus 20 kāpinājuši mēra risku un kaitējuši cūkkopības nozarei ne tikai Latvijā, bet arī citās ES dalībvalstīs. Izmaksas mērāmas miljonos - par administratīvajiem un dezinfekcijas pasākumiem, tāpat izkaušanas izmaksas un kompensācijas. Gada laikā summa sasniedza 16.5 miljonus eiro (7.41 M pasākumiem ĀCM izplatības ierobežošanai + 1 M ziedojums no LVM + 8.1 M zaudējumi cūkkopjiem). Tagad vēl Eiropas Savienība piešķīra 1.2 M lai stimulētu medniekus šaut mežacūkas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas