Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Āfrikas cūku mēris atklāts mājas cūkām Silmalas pagastā

PVD saimniecībā šobrīd veic slimības apkarošanas un ierobežošanas pasākumus. Lai likvidētu uzliesmojuma perēkli un nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos, visas saimniecībā esošās desmit cūkas tiks likvidētas.

PVD atkārtoti aicina nekādā gadījumā neizbarot cūkām zaļbarību un nelietot pakaišus, kuriem varētu būt piekļuvuši savvaļas dzīvnieki. Tāpat rūpīgi jāievēro arī citi biodrošības pasākumi.

Tāpat PVD atgādina, ka lielākais drauds mājas cūku novietnēm ir meža cūkas. Tām raksturīgā straujā populācijas atjaunošanās un ĀCM vīrusa izturība dabā veicina infekcijas izplatību jaunos meža cūku baros, kas kļūst par vīrusa rezervuāru dabā.

Ja inficētas meža cūkas ir paviesojušās pļavā vai kartupeļu laukā, no kuriem iegūta barība cūkām, slimība neizbēgami tiks ievazāta saimniecībā. Tas nozīmē pilnīgi visu saimniecībā esošo cūku nāvi.

Ap ĀCM skarto Silmalas pagasta saimniecību noteikta karantīnas zona - trīs kilometru rādiusā aizsardzības zona, bet desmit kilometru rādiusā uzraudzības zona. 

Šajā teritorijā esošajās novietnēs PVD pastiprināti pārbaudīs cūku veselības stāvokli un biodrošības prasību ievērošanu. Cūku novietnēm, kas atrodas karantīnas zonā, aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus aizsardzības un uzraudzības zonām.

Šādas zonas ir noteiktas arī ap ĀCM skarto saimniecību Balvu novada Kubulu pagastā, kur slimība tika konstatēta vakar.

Jau vēstīts, ka šogad pirmais ĀCM gadījums mājas cūkām tika konstatēts 8.jūlijā Kuldīgas novada Rudbāržu pagastā. Lai likvidētu uzliesmojuma perēkli un nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos, visas novietnē esošās vairāk nekā 1400 cūkas ir likvidētas.

Šogad ĀCM konstatēts 685 meža cūkām 26 Latvijas novados.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas