Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Aizliedzot tirgot mentola cigaretes ES, tabakas tirgotāji bažījās par nelegālo cigarešu pieaugumu Latvijā

Trešdien, 20.maijā, stājoties spēkā aizliegumam tirgot mentola cigaretes Eiropas Savienībā, tabakas tirgotāji pauž bažas par nelegālo jeb kontrabandas cigarešu pieaugumu Latvijā, aģentūrai LETA pastāstīja tabakas tirgotāji.

Tabakas izstrādājumu ražotāju asociācijas pārstāve Marita Jansone skaidroja, ka mentola cigaretes veidoja 18% no kopējā cigarešu tirgu. Taču, ņemot vērā, ka Latvijā joprojām ir augsts nelegālo cigarešu īpatsvars, mentola cigarešu aizliegums ir labs stimuls nelegālā tirgus pieaugumam un raisa bažas par akcīzes nodokļa ieņēmumiem.

Pēc tirgus pētījumu kompānijas Nielsen datiem, nelegālo cigarešu īpatsvars pagājušā gada ceturtajā ceturksnī Latvijā bija 16,8%, un janvārī-martā vidēji mēnesī tika pārdotas 22,4 miljoni cigarešu ar mentolu vai mentola kapsulu.

Viņa uzsvēra, ka mentola cigarešu tirdzniecības aizliegums attiecas tikai uz ES dalībvalstīm, bet neskar trešās valstis. Tā kā kontrabandas cigaretes Latvijā pārsvarā (78,9%) tiek ievestas no Baltkrievijas, ir pamats uzskatīt, ka nelegālie darboņi centīsies izmantot šos aizliegumus savā labā, lai aizpildītu radušos brīvo "nišu".

Savukārt, runājot par tendencēm, Jansone atzīmēja, ka daudzi patērētāji nemaz vēl nav apjautuši, ka ievērojama daļa no legālā cigarešu tirgus vairs nebūs pieejama, citi savukārt centušies veidot cigarešu uzkrājumus.

"Mentola cigarešu tirdzniecības aizliegums neapšaubāmi atstās ietekmi arī uz akcīzes nodokļa ieņēmumiem. Aizlieguma dēļ netiks iekasēti 38 miljoni eiro. Pieaugot nelegālam tirgum, neiekasēto nodokļu ieņēmumu apjoms varētu palielināties vēl vairāk," stāstīja asociācijas pārstāve.

Tabakas izstrādājumu izplatītāja Philip Morris Latvia Ārējo attiecību vadītāja Madara Apsalone atklāja, ka kopējo cigarešu pieprasījumu mentola cigarešu tirdzniecības aizliegums būtiski nemainīs.

Jautājums, ko izvēlēsies mentola cigarešu smēķētāji - turpinās smēķēt cigaretes bez mentola, meklēs mentola cigaretes nelegālā tirdzniecībā vai izvēlēsies citus produktus, kā karsējamo tabaku vai elektroniskās cigaretes, uz kuriem mentola cigarešu tirdzniecības aizliegums neattiecas.

Vienlaikus Apsalone norādīja, ka izplatītājam ir bažas, ka šī tirdzniecības aizlieguma rezultātā pieaugs nelegālā cigarešu tirdzniecība, kas Latvijā jau šobrīd ir ļoti izplatīta. Lielākā daļa (gandrīz 80%) šādu cigarešu Latvijā ienāk no Baltkrievijas, kur mentola cigarešu tirdzniecība pēc 20.maija vēl arvien būs atļauta. "Pastāv risks, ka tās ienāks arī Latvijā, kur tiks pārdotas nelegāli. Tādēļ ļoti būtisks tiesībsargājošo iestāžu darbs, mazinot nelegālo cigarešu tirdzniecību," atgādināja uzņēmuma pārstāve.

Tabakas tirgotāji apgalvoja, ka tās cigaretes, kas nav iztirgotas līdz aizlieguma stāšanās spēkā brīdim, tiks iznīcinātas.

LETA jau ziņoja, ka tabakas ražotāju nozare ir vērsusi iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) uzmanību arī uz turpmākiem izaicinājumiem - no šā gada 20.maija visā Eiropas Savienībā būs aizliegta mentola cigarešu tirdzniecība. Akcīzes nodokļa ieņēmumu izteiksmē tie ir aptuveni 38 miljoni eiro, kas var netikt iekasēti, jo kontrabandisti nekavēsies šo situāciju izmantot, tāpēc atbildīgajām institūcijām jāpievērš pastiprināta uzmanība šim aspektam.

Top komentāri

interesanti
i
Domāju, ka līdz ar akcīzes nodokļu palielināšanos, regulāri palielinās arī kontrabanda un tā noteikti nebūs saistīta ar mentola cigaretēm, bet cenām uz cigaretēm vispār.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas