Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

ANO: Ziemeļkipras spēki uzbrukuši ANO miera uzturētājiem

Ziemeļkipras spēki piektdien uzbrukuši ANO miera uzturētājiem, kad tie mēģināja apturēt ceļa būvniecību buferzonā, kas sadala Kipru, paziņojusi ANO misija.

Kipra ir sadalīta kopš 1974.gada, kad Turcijas karaspēks okupēja salas ziemeļu trešdaļu, reaģējot uz toreizējās Atēnu militārās huntas atbalstīto apvērsumu, kura mērķis bija salas apvienošanās ar Grieķiju. Pašlaik Ziemeļkipras teritorijā joprojām uzturas aptuveni 35 000 vīru liels Turcijas militārais kontingents, un pašpasludinātā turku republika, kuru atzīst vienīgi Ankara, faktiski pilnībā ir atkarīga no Turcijas ekonomiskā atbalsta.

Tā dēvēto Ziemeļkipras Republiku no grieķu pārvaldītās salas daļas, kas ir Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, atdala ANO kontrolēta buferzona.

Incidents notika ANO kontrolētajā buferzonā netālu no Larnakas pēc tam, kad ANO misija ceturtdien brīdināja Ziemeļkipras varasiestādes neīstenot neatļautus būvdarbus ANO buferzonā. ANO miera uzturētāji šodien mēģināja bloķēt ceļa būvniecību, un viņiem tika uzbrukts, paziņoja ANO misija.

"Apvienoto Nāciju Organizācijas miera uzturēšanas spēki Kiprā nosoda uzbrukumus ANO miera uzturētājiem un ANO transportlīdzekļu bojāšanu," teikts ANO misijas paziņojumā.

"Draudi ANO miera uzturētāju drošībai un ANO īpašuma bojāšana ir nepieņemami, un saskaņā ar starptautiskajām tiesībām tas ir nopietns noziegums, par ko tiks ierosināta kriminālvajāšana saskaņā ar visiem likumiem," norādīja ANO misija.

Kāda amatpersona sacīja, ka Ziemeļkipras policisti un militārpersonas civilajās drēbēs iesituši vienam miera uzturētājam un uzbrukuši ducim citu. Viņi arī izmantojuši traktoru, lai novilktu no ceļa ANO transportlīdzekli, un nodarījuši lielus bojājumus trim transportlīdzekļiem.

ANO misija aicināja Kipras turku pusi "ievērot misijas pilnvaras ANO buferzonā, atturēties no jebkādām darbībām, kas varētu vēl vairāk saasināt spriedzi, un nekavējoties izvest visu personālu un tehniku no ANO buferzonas".

ANO misija paziņoja, ka tā ir apņēmības pilna bloķēt jebkādus būvdarbus buferzonā un paliks šajā teritorijā. "Misija uzmanīgi seko līdzi situācijai un joprojām ir apņēmības pilna nodrošināt, lai reģionā tiktu saglabāts miers un stabilitāte," teikts misijas paziņojumā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas