Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Antonovam Lietuvā draud desmit gadu, Latvijā trīs

Lielbritānijas Finanšu pakalpojumu pārvalde (Financial Services Authority - FSA)_ Snora_s bankai savulaik aizliegusi izvērst darbību Anglijā, cita starpā atsaucoties uz faktu, ka banku kontrolē Krievijas miljardieris Vladimirs Antonovs, 2009. gadā ziņoja laikraksts The Times.

V. Antonovs Latvijā šobrīd jau atzīts par aizdomās turēto sakarā ar aptuveni simt miljonu latu iztrūkumu Latvijas krājbankā (LK), savukārt Lietuva viņu izsludinājusi starptautiskajā meklēšanā. Iepriekš izskanējis, ka no LK lielākā akcionāra Snoras varētu būt pazudis miljards litu (ap 200 miljoni latu), bet pašreiz izskatās, ka situācija varētu būt pat sliktāka, Dienai atzina Lietuvas prokuratūras pārstāve Rūta Dirsiene.

"Visticamāk, Snoras ar FSA nesadarbotos atvērtā un atsaucīgā veidā," - ir arguments, ar kuru FSA savulaik pamatoja atteikumu ļaut bankai darboties Lielbritānijā. Laikraksts The Times piebilst, ka tas regulatoram liegtu pilnvērtīgi uzraudzīt, vai Snoras rīkojas saskaņā ar naudas atmazgāšanas un finanšu noziegumu novēršanas prasībām.

FSA, kas ir Lielbritānijas analogs Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisijai, detalizētākus skaidrojumus par savu 2008. gada lēmumu presei patlaban atsakās sniegt. Tomēr The Times rakstā minēts, ka "atteikums bijis saistīts ar Snoras lielākā akcionāra un uzraugošās padomes priekšsēdētāja Vladimira Antonova darbību, kuru FSA apsūdz informācijas slēpšanā". "Tas nav atsevišķs gadījums, bet gan joprojām novērojams Antonova kunga kontrolētu uzņēmumu darbības modelis," FSA argumentus citē The Times.

Saistībā ar notikumiem LK Latvijā izmeklēšana sākta pēc Krimināllikuma 196. panta 1. daļas, kas apsūdzētajiem draud ar trim gadiem cietumā. Apsūdzētais V. Antonovs Latvijā nav atrodams, un pagaidām Latvijas puse atšķirībā no Lietuvas kolēģiem viņu nav izsludinājusi arī starptautiskajā meklēšanā. Zināms, ka Rīgā viņš pēdējo reizi manīts 16. novembrī, kad Lietuva jau bija nacionalizējusi Snoras banku, - to intervijā Latvijas Radio 17. novembrī apstiprināja LK valdes priekšsēdētājs Ivars Priedītis, kurš teica: "Aprunājām ar viņu situāciju, kāda ir izveidojusies, un, nu kā lai saka, paspiedām roku!"

Arī pats I. Priedītis tagad ir apsūdzēts, turklāt arī apcietināts, bet viņa advokāts Saulvedis Vārpiņš solās drošības līdzekli pārsūdzēt. Tiesa vakar atteicās apcietināt pārējos LK valdes locekļus Dzintaru Pelcbergu un Mārtiņu Zalānu. Ceturtā LK valdes locekle Svetlana Ovčiņņikova ir aizturēta, bet konkrēts statuss vai drošības līdzeklis viņai trešdien nebija noteikts.

Turpretim Lietuvā V. Antonovs apsūdzēts līdz ar citu Snoras akcionāru Raimondu Baranausku saistībā ar bankas līdzekļu piesavināšanos lielos apmēros un dokumentu viltošanu. R. Baranauskam izvirzītas apsūdzības arī pilnvaru pārsniegšanā un par krāpšanos grāmatvedībā. Par viņiem abiem izdots Eiropas aresta orderis, un Lietuvā apsūdzētajiem draud līdz pat desmit gadiem cietumā.

R. Baranauska sieva otrdienas pēcpusdienā manīta uz Latvijas un Lietuvas robežas, kur likumsargi viņai konfiscējuši Snoras piederošu Mercedes-Benz auto. Likumsargiem viņa teikusi, ka vēlējusies izceļot no valsts, lai tiktos ar savu vīru, un palikusi uz robežas, līdz meita viņu aizvedusi uz Rīgu, vēsta Lietuvas mediji.

Lietuvas prokuratūras pārstāve R. Dirsiene Dienai apstiprināja, ka ne V. Antonovs, ne R. Baranausks Lietuvā neatrodoties. Jautāta, vai, piemēram, R. Baranausks varētu atrasties Latvijā, viņa šādu iespēju neizslēdza. "Vēl neesam saņēmuši palīdzību no Latvijas kolēģiem, bet ceram uz ļoti veiksmīgu sadarbību," viņa piebilda. Valsts policijas pārstāvji minējumus par R. Baranauska iespējamo atrašanās vietu Dienai atteicās komentēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas