Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Apelācijas instance līdz 3000 eiro samazina kompensāciju LNOB strīdā ar Tvnet

Rīgas apgabaltiesa nolēmusi, ka portālam Tvnet Latvijas nacionālajai operai un baletam (LNOB) jāmaksā kompensācija par goda un cieņas aizskaršanu 3000 eiro saistībā ar portālā publicētu viedokļrakstu par telpu izīrēšanu Krievijas mākslinieka privāta pasākuma rīkošanai.

Ar Rīgas apgabaltiesas spriedumu SIA Tvnet arī uzlikts par pienākumu publicēt atvainošanos par LNOB un toreizējo operas amatpersonu Zigmara Liepiņa, Ineses Eglītes un Dainas Markovas goda un cieņas aizskaršanu.

No Tvnet par labu prasītājai nolemts piedzīt kompensāciju par goda un cieņas aizskaršanu 3000 eiro apmērā un tiesas izdevumus par samaksāto valsts nodevu 354,74 eiro.

Pārējā daļā LNOB prasība noraidīta.

Par labu prasītājiem Liepiņam, Eglītei un Markovai no Tvnet nolemts piedzīt prasīto kompensāciju, proti, vienu eiro katram par goda un cieņas aizskaršanu, tiesāšanās izdevumus advokāta palīdzības samaksai un tiesas izdevumus par samaksāto valsts nodevu.

Savukārt no LNOB nolemts Tvnet labā piedzīt tiesas izdevumus 1276 eiro, ko veido valsts nodeva par apelācijas sūdzības iesniegšanu prasības noraidītajā daļā.

Rīgas apgabaltiesas spriedumā norādīts, ka konkrētajā lietā kompensācijas apmērs nosakāms, ņemot vērā raksta tapšanas pamatā esošo politisko kontekstu jeb faktisko bāzi. Krimas krīze, tajā skaitā Latvijas kopējā nostāja jautājumā par Krimas aneksiju un tās atspoguļojums medijos, kontekstā ar LNOB normatīvajos aktos noteikto statusu un valdes locekļu - valsts amatpersonu - statusu, deva pietiekamu faktisko bāzi salīdzinoši asā formā izteikties par rakstā minētā Krievijas pilsoņa dzimšanas dienas svinībām operas ēkā, kas nav savienojamas ar tiesību normās un sabiedrības acīs izvirzītajiem operas standartiem, secinājusi Rīgas apgabaltiesa.

Neraugoties uz minēto, spriedumā norādīts, ka tiesa nevar piekrist atbildētājas viedoklim, ka "ar epitetiem bagātais raksts nav rupjš un aizskarošs". Spriedumā pausta nostāja, ka pat neitrāls lasītājs šo rakstu "uztvertu kā asu LNOB valdes locekļu kritiku ar tekstā iekļautām rupjām, aizskarošām un pat vulgārām frāzēm".

Tvnet Mediju grupas galvenais redaktors Toms Ostrovskis aģentūrai LETA teica, ka patlaban vēl nevarot spriest par apgabaltiesas argumentāciju, jo vēl neesot saņēmis pilno spriedumu.

Viņš norādīja, ka Rīgas apgabaltiesas iepriekšējo spriedumu Augstākā tiesa (AT) atcēla, liekot apgabaltiesai lietu skatīt atkārtoti. Ja jaunajā spriedumā būs līdzīga argumentācija jau atceltajam apgabaltiesas spriedumam, tas būs nopietns iemesls vēlreiz iesniegt pārsūdzību AT un gatavoties vērsties Eiropas cilvēktiesību tiesā (ECT), norādīja Ostrovskis.

Strīda būtība ir tajā, ka Tvnet 2014.gada 4.augustā savā portālā publicēja viedokļrakstu ar nosaukumu Kā Latvijas Nacionālā opera kļuva par Putina galma publisko namu. Tā autors ir persona, kas raksta ar pseidonīmu Olivers Everts. Viedokļraksts bija par telpu izīrēšanu Krievijas mākslinieka Igora Krutoja privāta pasākuma rīkošanai 2014.gada 29.jūlijā.

LNOB ieskatā, autors "nepieļaujami rupji un aizskaroši" vērsās pret LNOB un tās vadību par operas telpu izīrēšanu Krutoja privāta pasākuma rīkošanai. "Publicējot minētos izteikumus, atbildētājs ir aizskāris prasītāju Satversmes 95.pantā nostiprinātās tiesības uz goda un cieņas aizsardzību un pārkāpis likumu Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem, kas aizliedz publicēt informāciju, kura aizskar fizisko un juridisko personu godu un cieņu un ceļ tam neslavu," iepriekš norādīja LNOB pārstāvji. 

Ņemot vērā, ka Tvnet noliedz pārkāpuma izdarīšanas faktu, LNOB vērsās tiesā.

Vidzemes priekšpilsētas tiesa 2016.gadā lēma no Tvnet piedzīt 129 873 eiro. Spriedums tika pārsūdzēts Rīgas apgabaltiesā, kura uzlika par pienākumu Tvnet publicēt atvainošanos par LNOB un šīs iestādes amatpersonu - Liepiņa, Eglītes un Markovas - goda un cieņas aizskaršanu un par labu LNOB piedzina 50 000 eiro.

Tad tika iesniegta kasācijas sūdzība AT, kura atcēla Rīgas apgabaltiesas spriedumu un lieta tika nodota atkārtotai skatīšanai apelācijas instancē.

Top komentāri

vārds
v
Vispār jau veselīgi medijiem šad tad uzsist pa nagiem. Citādi iedomājās ka var atļauties jebko, nekas par to nebūs un tikai vienīgi viņiem ir taisnība.
Irlielāmērāticams
I
ka TVNET gribēja pajāt uz rusofobojas zirdziņa, bet atrāvās pa purnu. Varu just patiesu gandarījumu. Par TVNET gan neko nezinu, jo neesmu tur ielūkojies kopš viņi sāka pieprasīt autorizēties.
AB
A
Esmu sajusma,ka TVNET dabuja pa purnu.Zurnalugas ir reti nekaunigi un doma,ka visautlautiba ir vinu profesija.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas