Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Apiets likums, norauti pirksti

Šis ir pirmais gads, kad tirdzniecības centru gaiteņos un pie ieejas durvīm vairs nevar nopirkt pirotehniku, kam ap gadumiju ir liels pieprasījums. Izbraukuma tirdzniecības aizliegums pieņemts, lai rūpētos par cilvēku drošību, taču vienlaikus tas radījis paaugstinātu risku, ka pirotehniku varētu pārdot personas bez licences. Arī Dienas novērojumi liecina, ka tiek izmantoti sludinājumu portāli, lai apietu likumu. Tas rada bažas ne tikai Valsts policijai (VP), bet arī mediķiem.

Atvedīs uz mājām

"Tuvojas jaunais gads un mēs piedāvajam iegadaties krasainos un kvalitativos uņošanas ierīces lētāk nekā veikalos, gaidam jus," vēsta teksts sludinājumu portālā ss.lv (saglabāta sludinājuma oriģinālrakstība). Diena, sazinoties ar sludinājuma autoru Arturu un interesējoties par preces saņemšanas iespējām, noskaidro, ka veikala viņam nav, tirgo kā privātpersona un pakaļ pēc pirotehnikas pircējs var braukt uz Purvciemu, bet viņš laipni piedāvā preci atvest arī uz mājām. Saruna noslēdzas ar solījumu piedāvājumu vēl apdomāt. Valsts policijas Licencēšanas un atļauju sistēmas biroja priekšnieka vietnieks Andris Melkers Dienai skaidro, ka šādā veidā tirgot pirotehniku ir aizliegts. Pirmkārt, tā ir uzņēmējdarbība bez licences. Otrkārt, pircējam šajā gadījumā nav iespējas pārliecināties par preces kvalitāti, glabāšanas apstākļiem un drošību, un tas var beigties ar nopietnām traumām. Melkers nevarēja uzreiz pastāstīt, vai šī informācija jau ir policijas redzeslokā, bet solīja konkrēto gadījumu pārbaudīt.


Gaiteņos tikai spuldzītes

Līdz šim bijuši tikai atsevišķi šādi gadījumi, skaidro VP darbinieks un piebilst, ka, tāpat kā citus gadus, arī šogad svētku laikā policija pastiprināti uzrauga, lai pirotehnikas tirgotāji ievērotu visus drošības noteikumus, kā arī lai pirotehniku netirgotu nelicencētās tirdzniecības vietās.

Bez speciālas licences pirotehniku nebija ļauts tirgot arī iepriekš, bet šogad aizliegta arī izbraukuma tirdzniecība, tas izskaidro to, ka lielveikalos un pie tiem šobrīd tirgo tikai spuldzīšu virtenes. Pašlaik gan notiek darbs, lai izstrādātu kādu alternatīvu veidu, kā pārdot pirotehniku ārpus specializētajiem veikaliem, bet līdz jaunajai kārtībai aizliegums ir spēkā, uzsver Melkers. Līdz ar to šogad paaugstinājies risks, ka pirotehniku varētu pārdot bez licences. Kā liecina dati VP mājaslapā, šāda licence Latvijā ir 51 uzņēmumam, kas produkciju realizē 102 veikalos. Līdz ar to policija pastiprinātu uzmanību šogad pievērš gan tirdzniecības centriem, gan Ziemassvētku tirdziņiem, gan arī specializētajiem veikaliem. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas, 30. decembra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas