Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Aptauja: Nedaudz pieaudzis Latvijas iedzīvotāju atbalsts vienotai Eiropas politikai migrācijas jautājumos

Par diviem procentpunktiem kopš 2017.gada rudens pieaudzis aptaujāto Latvijas iedzīvotāju atbalsts vienotai Eiropas politikai migrācijas jautājumos, liecina 89.Eirobarometra aptaujas dati.

"Par" vienotu Eiropas politiku migrācijas jautājumos ir 51% aptaujāto, bet 40% ir pret vienotu Eiropas politiku šajā jautājumā. Konkrētu atbildi nevarēja sniegt 9% respondentu. Lietuvā atbalsts ir lielāks - 73%, bet Igaunijā zemāks - 48%. Vidēji Eiropas Savienībā (ES) vienotu Eiropas politiku migrācijas jautājumos atbalsta 68% aptaujāto, kas ir par vienu procentpunktu mazāk nekā 2017.gada rudenī.

Visvairāk vienotu Eiropas politiku migrācijas jautājumos atbalsta Vācijā aptaujātie iedzīvotāji - 85%, bet Čehijā vien 41% aptaujāto.

Savukārt par vienotu visu ES dalībvalstu ārpolitiku ir 71% Latvijas respondentu, kas ir par pieciem procentpunktiem vairāk nekā pērn rudenī. Tikmēr Lietuvā vienotu visu ES dalībvalstu ārpolitiku atbalsta 78%, bet Igaunijā 66% respondentu. ES vidēji tie ir 66%.

Aptaujā arī secināts, ka par tālāku ES paplašināšanos ir 52% Latvijā aptaujāto respondentu, kas ir par astoņiem procentpunktiem vairāk nekā 2017.gada rudenī. Lietuvā tālāku ES paplašināšanos nākotnē atbalsta 66%, bet Igaunijā 46% aptaujāto. ES vidēji tālāku ES paplašināšanos atbalsta 44%, bet vismazāk tālāku paplašināšanos vēlas Austrijas iedzīvotāji - 24%.

Kopīgu aizsardzības un drošības politiku starp ES dalībvalstīm Latvijā atbalsta 87% aptaujāto, kas ir par trīs procentpunktiem vairāk nekā pērn rudenī. Lietuvā un Igaunijā atbalsts šādai politikai ir nedaudz zemāks, attiecīgi 85% un 84%. Tikmēr vidēji ES to atbalsta 75%.

Vienotu ES enerģētikas politiku atbalsta 75% aptaujāto Latvijā, kas ir par četriem procentpunktiem vairāk nekā 2017.gada rudenī. Lietuvā un Igaunijā atbalsts vienotai ES enerģētikas politikai ir attiecīgi 82% un 76%. Vidēji ES to atbalsta 73%.

Vienoto digitālo tirgu ES atbalsta 75% Latvijas respondentu, kas ir par sešiem procentpunktiem vairāk nekā pērn rudenī. Latvijas kaimiņvalstīs atbalsts ir lielāks, proti, Lietuvā - 77%, bet Igaunijā - 79%.

Brīvu cilvēku pārvietošanos ES atbalsta 95% respondentu, kas ir par diviem procentpunktiem vairāk nekā pērn rudenī. Igaunijā par brīvu cilvēku pārvietošanos ES ir identisks skaits respondentu, bet Lietuvā 94%.

Savukārt par vienotu ES tirdzniecības politiku ir 78% aptaujāto Latvijā, tikmēr Lietuvā un Igaunijā par vienotu politiku šajā jomā ir attiecīgi 85% un 81% aptaujāto.

89.Eirobarometra aptauja tika veikta laikā no 17.marta līdz 28.martam 34 valstīs vai teritorijās, tajā skaitā 28 ES dalībvalstīs.

Top komentāri

bet
b
Dezinformācijas paraugs. Cilvēkiem interesē politikas sekas, tās ietekmē uz viņu dzīvi, nevis tas, kādā veidā tā tiek īstenota. Ja vienotā politika nozīmē, ka Eiropā netiek ielaists neviens imigrants, tad šādu politiku atbalsta 80% iedzīvotāju katrā Eiropas valstī. Bet ja vienotā politika nozīmē, ka imigranti tiek uzņemti un sadalīti pa valstīm, tad 80% ir pret šādu politiku. Cilvēkiem ir svarīgi, lai Eiropā nebūtu imigrantu, un pilnīgi vienalga kādā veidā tas tiek panākts.
ļuļa
ļ
es atbalstu vienotu politiku migrācijas jautājumos tikai vienā punktā - pilnīgā eiropas ārējo robežu slēgšanā un pilnīgā jūras blokādē imigrantu kuģiem. kā arī jautājumā par to, ka visi, kas ir te ieradušies nelegāli, ir jāizraida laukā.
bet
b
Cilvēku atbalsts "vienotajai politikai" ir atkarīgs no tā, kāds iespaids viņam tiek uzburts par šīs politikas būtību pirms atbildes sniegšanas. Ja tās ir stingri aizsargātas robežas un imigrantu izraidīšana, tad kurš būtu pret? Bet tad godīgāk arī to iekļaut jautājumā, lai vēlāk nevarētu manipulēt ar cilvēku atbildēm.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas