Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Ar Covid-19 saslimušajiem vakcinētajiem slimības lapas plāno apmaksāt no pirmās dienas

No 25.oktobra līdz 31.decembrim cilvēkiem, kuriem ir sadarbspējīgs vakcinācijas pret Covid-19 vai pārslimošanas sertifikāts vai kuri ir saņēmušas medicīnisku atzinumu par nepieciešamību atlikt personas vakcināciju pret Covid-19, piešķirs slimības pabalstu no pirmās darbnespējas dienas sakarā ar izsniegtajām darbnespējas lapām B saistībā ar Covid-19 saslimšanu, otrdien vienojās valdība.

Kā aģentūru LETA informēja Labklājības ministrijā, grozījumi paredz, ka, ja vakcinētajiem, pārslimojušiem vai tiem kuri ir saņēmušas medicīnisku atzinumu par nepieciešamību atlikt vakcināciju, ir izsniegta darbnespēja lapa akūtu augšējo elpceļu infekciju dēļ, par laiku no darbnespējas pirmās līdz darbnespējas trešajai dienai izsniegs darbnespējas lapu B un par šo periodu piešķirams un izmaksājams slimības pabalsts.

Ja personu nosūtīs veikt analīzes par saslimšanu ar Covid-19 un analīzes būs pozitīvas, slimības pabalstu piešķirs par laiku no darbnespējas pirmās dienas līdz dienai, kad persona atgūs darbspējas. Ja analīzes būs negatīvas, bet darbnespēja turpināsies, izsniegtā darbnespējas lapa B noslēdzama trešajā darbnespējas dienā un atverama darbnespējas lapa A. Slimības nauda un slimības pabalsts šādā gadījumā izmaksājams vispārējā kārtībā.

Ja ārsts, izvērtējot personas veselības stāvokli, uzskatīs, ka personai nav nepieciešams veikt Covid-19 analīzes, taču darbnespēja personai turpināsies, par laiku pēc darbnespējas trešās dienas būs atverama darbnespējas lapa A (pēc analoģijas kā situācijā, ja Covid-19 analīzes ir negatīvas).

Darba ņēmējiem, kuriem ir sadarbspējīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts vai kuri saņēmuši atzinumu par nepieciešamību atlikt vakcināciju pret Covid-19 un kuriem sakarā ar saslimšanu ar Covid-19 izsniegta darbnespējas lapa A un tiesības uz darba devēja izmaksājamo slimības naudu radušās līdz 2021.gada 24.oktobrim, bet darbnespēja nepārtraukti turpinās pēc 2021.gada 25.oktobra, slimības naudu par pārejošu darbnespēju izmaksās darba devējs līdz 10.darbnespējas dienai.

Slimības pabalsta izmaksas periodā neieskaitīs dienas, par kurām izsniegta darbnespējas lapa sakarā ar saslimšanu ar Covid-19.

Savukārt cilvēkiem, kuriem nebūs sadarbspējīga vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta vai kuri nebūs saņēmuši atzinumu par nepieciešamību atlikt vakcināciju pret Covid-19, saslimšanas ar Covid-19 situācijā par pirmajām desmit darbnespējas dienām tiks izsniegta darbnespējas lapa A (apmaksā darba devējs) un, sākot ar 11.darbnespējas dienu, tiks piešķirts slimības pabalsts (par darbnespējas lapu B).

Šādas izmaiņas paredz likuma Par maternitātes un slimības apdrošināšanu grozījumu projekts, kas otrdien tika atbalstīts valdībā. Šie grozījumi vēl jāizskata un jāpieņem Saeimā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas