Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Arī Saskaņa ST apstrīd pāreju uz mācībām latviešu valodā mazākumtautību vidusskolās

Saeimas opozīcijas frakcija Saskaņa iesniegusi Satversmes tiesā (ST) prasību, apstrīdot Izglītības likuma grozījumus, kas nosaka pāreju uz mācībām valsts valodā mazākumtautību vidusskolās, aģentūru LETA informēja partijā.

Paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem Saskaņa pauž, ka apstrīd grozījumu, "kas atceļ bilingvālo izglītību vidusskolā un krasi sašaurina mazākumtautību valodu izmantošanu pamatskolā, atbilstību Satversmes normām un Latvijas starptautiskajām saistībām". Pieteikuma iesniedzēji uzskata, ka minētie Izglītības likuma labojumi ir pretrunā ar Satversmes 1., 91., 112. un 114.pantu.

Saskaņa uzskata, ka "tik svarīgus jautājumus nedrīkst risināt pirmsvēlēšanu histērijas un politisku debašu ietvaros, bet gan nopietnas juridiskas apspriešanas ceļā, balstoties uz starptautiskiem standartiem, Latvijas Republikas tradīcijām un citu Eiropas valstu vēsturisko pieredzi".

Saskaņas deputāts Boriss Cilevičs pauda, ka demokrātiskā sabiedrībā lēmumi jāpieņem, rēķinoties ar to cilvēku interesēm un viedokļiem, kurus šie lēmumi skar. Tiesībām uz izglītību jābūt nodrošinātām katram bērnam neatkarīgi no viņa izcelšanās un dzimtās valodas, un reformu gaitā izglītības kvalitāte nedrīkst samazināties, akcentēja deputāts.

ST pārstāve Ketija Strazda aģentūrai LETA apstiprināja, ka tiesā šāds iesniegums ir saņemts.

Iepriekš Rīcības partijas valdes priekšsēdētājs, bijušais Saeimas deputāts Igors Meļņikovs bija vērsies ST saistībā ar Izglītības likuma grozījumiem. Meļņikovs aicināja tiesu izvērtēt, vai minētie likuma grozījumi atbilst Satversmes 1., 91. un 112.pantam, kā arī vairākām starptautiskām konvencijām.

Kā ziņots, Saeima martā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā, kas paredz ar 2019./2020.mācību gadu mazākumtautību izglītības iestādēs sākt pakāpenisku pāreju uz izglītību latviešu valodā vidusskolu posmā.

Pirmsskolā, sākot no piecu gadu vecuma, 2018./2019.mācību gadā tiks sākta jauno izglītības vadlīniju ieviešana, kas paredz būtiski palielināt latviešu valodas lomu mācīšanās procesā, nodrošinot mazākumtautību bērnu sekmīgu integrāciju sākumskolā.

Pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā plānots sākt 2019./2020.mācību gadā - tad ir paredzēts sākt pāreju no esošajiem pieciem mazākumtautību izglītības modeļiem uz jauniem trim mazākumtautību izglītības modeļiem pamatizglītībā. Šajā pašā gadā tiks sākta secīga pāreja uz jaunu bilingvālās izglītības modeli 7.-9.klasēs, paredzot, ka ne mazāk kā 80% no mācību satura tiek mācīti valsts valodā, ieskaitot svešvalodas. Tāpat 2019./2020.mācību gadā valsts pārbaudījumi 9.klasēm notiks tikai latviešu valodā.

No 2020./2021.mācību gada vispārējās izglītības iestādēs 10. un 11.klasē visi vispārizglītojošie priekšmeti tiks pasniegti latviešu valodā, saglabājot mazākumtautību skolēniem iespēju dzimtajā valodā apgūt mazākumtautību valodu, literatūru un ar kultūru un vēsturi saistītus priekšmetus (moduļus).

Gadu vēlāk - no 2021./2022. mācību gada visā vidusskolas posmā visi vispārizglītojošie priekšmeti tiks mācīti latviešu valodā, tāpat saglabājot mazākumtautību skolēniem iespēju dzimtajā valodā apgūt mazākumtautību valodu, literatūru un ar kultūru un vēsturi saistītus priekšmetus (moduļus).

Valsts prezidents aprīlī izsludināja grozījumus abos likumos.

Top komentāri

Emirita
E
Karteja zidu nacista Cilevica izleciens. Zidi ir iedoamjusies, ka Latvija vini vares rikoties ta ka vini rikojas ASV un Vacija, tacu, saubos, ka viniem tas izdosies. Latvija zidu un krievu nacisti pieprasija referendumu par valsts valodu, referenduma Latvijas pilsoni pateica, iznemot debilo Latvijas prezidentu A.berzinu, kurs nepiedalijas saja referenduma, ka Latvijas valsti valsts valoda ir latvieus valoda un ar to pietiek, lai Latvijas tiesnesi pienemtu lemumu, ka Latvija izglitibas sistema ir janodrosina 100% Latvijas valsts valoda- latvieus valoda, ka tas ir iekviena valsti, kura ir noteikta valsts valoda, Vacija ta ir vacu valoda, Anglija ta ir anglu valoda, ASV ta ir anglu valoda, Polija ta ir polu valoda....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas