Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Ārvalstu investori aicina neapturēt darbu pie Ekonomisko lietu tiesas izveides

Ārvalstu investorus apvienojošās organizācijas - Ārvalstu investoru padome Latvijā (FICIL) un Amerikas Tirdzniecības palāta Latvijā (ATPL) - aicina neapturēt darbu pie Ekonomisko lietu tiesas izveides, aģentūru LETA informēja organizāciju pārstāvji.

ATPL valdes priekšsēdētāja un prezidente Zinta Jansone stāstīja, ka organizācijas aicina neapturēt darbu pie tiesu sistēmas pilnveidošanas, ieviešot specializēto tiesu komercstrīdu risināšanai.

"Šāda tiesa, kas veiktu kvalitatīvu un efektīvu lietu izskatīšanu sarežģītos ekonomisko lietu jautājumos, ir nepieciešama šodien vairāk nekā jebkad agrāk, lai atjaunotu Latvijas ekonomiku pēc krīzes un veicinātu investoru uzticību," uzsvēra Jansone.

Ārvalstu investoru pārstāvju ieskatā, specializētā tiesa skatītu strīdus, kas saistīti, piemēram, ar tiesiskās aizsardzības procesu, liela apmēra prasībām komercstrīdos, finanšu nodrošinājuma likuma normu piemērošanu uz konkurences likuma normu pārkāpumu pamata celtām prasībām u.c. 

Organizācijās norādīja, ka minēto jautājumu risināšanā ir nepieciešamas specifiskas zināšanas, piemēram, par finanšu instrumentiem, kapitāla tirgu, konkurences tiesībām, investīciju aizsardzību, ekonomiku un finansēm, tādēļ ir uzskatāms, ka tiesu specializācija konkrētu lietu kategoriju izskatīšanā ir viens no veidiem, kā to nodrošināt.

FICIL Investīciju aizsardzības un tiesu efektivitātes darba grupas vadītājs Māris Vainovskis atgādināja, ka uzņēmēju un tiesu sistēmas profesionāļu viedoklis par specializācijas nepieciešamību un tās pozitīvo ietekmi uz efektīvu un profesionālu komercstrīdu risināšanu ir vienots. 

"Nepieciešams kopdarbā panākt labāko risinājumu. Starptautisko aktualitāšu gaismā investīciju aizsardzības strīdu risināšanā Eiropas Savienības ietvaros, Latvijas valstij ir jānodrošina tiesu specializācija arī šajā jomā," pauda FICIL pārstāvis.

FICIL un ATPL pārstāvji pauda cerību, ka tiks turpinātas diskusijas, lai rastu labāko risinājumu valsts ekonomikas un investīciju aizsardzības interesēs.

Jau ziņots, ka Saeima otrajā lasījumā ir atbalstījusi grozījumus likumā Par tiesu varu, kas paredz izveidot Ekonomisko lietu tiesu kā specializētu pirmās instances rajona (pilsētas) tiesu.

Iepriekš konceptuāli atbalstīti arī grozījumi Civilprocesa un Kriminālprocesa likumos, ar kuriem tiks noteiktas Ekonomisko lietu tiesas kompetences attiecībā uz komercstrīdu, ekonomisko un finanšu noziegumu lietu izskatīšanu. Abi likumprojekti paredz, ka Ekonomisko lietu tiesa izskatīs konkrētas civillietas, piemēram, prasības, kas izriet no pārapdrošināšanas līgumiem, prasības, kas izriet no līgumslēdzēju pušu savstarpējām tiesiskajām attiecībām par ieguldījumu pakalpojumu vai ieguldījumu blakus pakalpojumu sniegšanu.

21.aprīlī, KPV LV Saeimas deputātam Aivaram Geidānam balsojumā atturoties, Saeimas Juridiskā komisija balsojumos neatbalstīja divus likumprojektus par Ekonomisko lietu tiesas izveidi.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas