Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Asociācija: Jaunu auto reģistrācija lietošanai Latvijā pērn augusi par 12%

Pagājušajā gadā jaunu automobiļu reģistrācija pastāvīgai lietošanai Latvijā pieaugusi par 12% jeb 1870 vienībām, sasniedzot 16 935 automašīnas, liecina Auto asociācijas apkopotā informācija.

Auto asociācijas valdes loceklis Ingus Rūtiņš arī norādīja, ka 2017. gadā vieglo pasažieru automobiļu un vieglā komerctransporta segmentā kopumā bija 2% pieaugums, sasniedzot 18 934 jaunu automobiļu reģistrāciju, neskatoties uz to, ka reeksports samazinājās gandrīz uz pusi un no jaunām ievestajām automašīnām pēc pirmās reģistrācijas valsti pameta 2000 vienību.

Asociācija prognozēja, ka 2018. gadā tirgus pieaugums būs dinamiskāks nekā 2017. gadā un pārsniegs 20 300 jaunu vieglo pasažieru un vieglā komerctransporta reģistrāciju skaitu, tādējādi uzrādot pieaugumu par 7%.

Rūtiņš atzīmēja, ka kopumā pagājušajā gadā noturēt iepriekšējo gadu līmeni bija liels izaicinājums, jo, mainoties automobiļu reģistrācijas kārtībai Latvijā, reeksports kļuva mazāk atraktīvs, kā arī lielu darījumu tirgū nebija. Tas nozīmēja, ka bija būtiski jāpieaug vietējam pieprasījumam pēc jauniem automobiļiem.

"Kas veicinājis šādu pieprasījuma pieaugumu? Pirmkārt jau automobiļa īpašnieks ir noguris no savu laiku nokalpojušu automobiļu ekspluatācijas," sacīja Rūtiņš, piebilstot, ka, salīdzinot līzinga maksājumu par jaunu auto un remontus lietotam automobilim, izvēles kausi mēdz nosvērties par labu jaunam. Tas ir skaidrojams ar jauna automobiļa rūpnīcas garantiju, saprotamām ekspluatācijas izmaksām un mazāku degvielas patēriņu.

Pēc viņa teiktā, jaunu auto iegādi veicina arī līzinga kompānijas, proti, pērn 62% no visiem jaunajiem vieglajiem pasažieru automobiļiem un vieglā komerctransporta ir iegādāts ar līzinga finansējuma palīdzību. Privātpersonas automobiļu iegādes darījumos līzingu izmantojušas 71% gadījumā, kas ir augstākais rādītājs pēdējo desmit gadu laikā.

Asociācijā minēja, ka tostarp pagājušajā gadā līdera pozīciju nosargāja "SEB līzings", ieņemot 23,1% no līzinga tirgus, otrajā vietā ierindojies "Swedbank līzings", kas finansējis 22,1% no visiem līzinga darījumiem, bet uz trešo vietu noslīdējis "Luminor līzings" (iepriekš "Nordea Finance Latvia"), ieņemot 20,5%.

Pēc Auto asociācijas datiem, pirktāko jauno pasažieru automobiļu zīmolu "top 3" pagājušajā gadā nav mainījies - pirmajā vietā ir "Volkswagen" ar 2320 reģistrētiem automobiļiem un 13,9% tirgus, seko "Toyota" ar 2234 reģistrētiem automobiļiem un 13,4% tirgus, kā arī "Nissan" ar 1406 automobiļiem un 8,4% tirgus.

Kopumā privātpersonas 2017.gadā ir iegādājušās 5442 jaunus automobiļus, kas ir nedaudz vairāk par vienu trešdaļu no pērn reģistrētajām automašīnām lietošanai Latvijā, informēja Rūtiņš. Tiesa, tuvākajos gados prognozēt būtisku pieaugumu privātpersonu tirgus daļā nevar. Tirgus izaugsme ir sagaidāma vienmērīgā privātpersonu un uzņēmumu darījumu pieaugumā.

Tāpat Rūtiņš norādīja, ka vieglā komerctransporta (N1) automobiļu reģistrācijas apmēri pērn bijuši īpaši viļņveidīgi un nestabili - 2017.gads pabeigts ar 1% pieaugumu, kas nav vērā ņemams sasniegums, taču Latvijā ir beigusies reģistrācijas apmēru samazināšanās, kas vajāja vieglo komerctransportu 2016. un 2015.gadā.

"Šiem divu gadu kritumiem ir izskaidrojums, jo valsts pārvalde centās ierobežot vieglo pasažieru automobiļu reģistrāciju kā vieglo komerctransportu, ja šādas darbības mērķis ir iegūt 100% priekšnodokļa atskaitīšanu, panākt izvairīšanos no uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa (UVTN) maksājuma un gūt mazāka ekspluatācijas nodokļa priekšrocības. No 2015.gada 1.janvāra stājās spēkā jaunās ekspluatācijas nodokļa likmes un no 2016.gada 1.janvāra N1 kategorijas automobiļiem tika iekasēts UVTN. Pēc šo izmaiņu spēkā stāšanās ir septiņas reizes samazinājusies vieglo pasažieru automobiļu reģistrēšana par vieglo komerctransportu. Jāpiemin, ka 2017.gadā kā N1 kategorijas spēkrats nav reģistrēts neviens "premium" segmenta apvidus automobilis," skaidroja Rūtiņš.

Viņš prognozēja, ka šogad pieaugs vieglā komerctransporta reģistrācijas apmēri, jo N1 kategorija ir "attīrījusies" no piemaisījumiem, un 2018.gada 1.janvāris nenāca ar jaunām nodokļu izmaiņām, kas bremzētu šī segmenta attīstību. Eiropas naudas ieplūšana Latvijas ekonomikā, kā arī būvniecības un citu nozaru attīstība veicinās arī vieglā komerctransporta tirgus attīstību. Pat palielinātajam akcīzes nodoklim būtu jābūt kā stimulam nomainīt novecojušo autoparku pret jaunu un ekonomiskāku, kas ļautu ietaupīt uz degvielas izmaksām.

Vieglā komerctransporta segmentā pieprasītākie zīmoli pērn bija "Volkswagen" ar 426 automobiļiem uz 19% tirgus, "Renault" ar 341 spēkratu un 15,2% tirgus daļu, kā arī "Peugeot" ar 265 reģistrētiem automobiļiem un 11,8% tirgus. Savukārt pirktāko modeļu "top 3" sastāv no "Toyota Hilux" pikapa ar 185 reģistrētām vienībām, "Renault Master" ar 182 reģistrētiem kravas autobusiem un "Peugeot Partner" ar 174 reģistrētiem kravas furgoniem. "Volkswagen" zīmolam komerctransporta reģistrācijas apmērus veido četri modeļi - "Crafter", "Caddy", "Amarok" un "Transporter", no kuriem neviens neiekļūst "top 3", kamēr "Crafter" un "Caddy" ieņem ceturto un piekto vietu reģistrētā vieglā komerctransporta topā, liecina Auto asociācijas dati.

Analizējot datus, Auto asociācijā secināts, ka mini, mazā un kompaktā klase, kas Eiropā ir populāras, 2017.gadā arī Latvijas tirgū spēja uzrādīt pieaugumu 8% apmērā, aizņemot 27,4% no tirgus. Jau ierasti pircēju iecienītākā klase pērn bija apvidus klase, kas aizņem gandrīz 44,7% no visiem reģistrētajiem automobiļiem un 2017.gadā ir pieaugusi par 26%. Par vienu procentpunktu ir pieaugusi "premium" segmenta daļa tirgū, sasniedzot 13,2% no visiem jauniem reģistrētajiem pasažieru automobiļiem.

Kopumā 2017.gadā korporatīvo darījumu skaits pieaudzis par 17%, sacīja Rūtiņš, piebilstot, ka lielākie korporatīvie klienti ir autonomas uzņēmumi, kas pēcāk automobiļus iznomā īstermiņa nomā vai arī nodrošina pilna servisa nomu gan privātajiem uzņēmumiem, gan valsts sektoram.

Tostarp lielākais automobiļu pircējs pērn bija "ALD Automotive", kas iegādājies 408 automobiļus, seko "Europcar" zīmola pārstāvis Latvijā "Mobility Latvija", kas iegādājies 375 jaunus automobiļus, un Valsts policija ar 347 vienībām. Lielāko automobiļu pircēju vidū ir arī "Sanitex", kas sava autoparka atjaunošanai iegādājies 119 jaunas automašīnas, kā arī divi "Transporent" grupas uzņēmumi, kuri kopumā iegādājušies 396 auto.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas