Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

ASV vēršanās pret Huawei var skart arī patērētājus Latvijā

ASV interneta tehnoloģiju uzņēmuma Google lēmums saraut saites ar Ķīnas elektroierīču ražotāju Huawei varētu skart Latvijas iedzīvotājus, ja abas puses nespēs vienoties, taču šādā gadījumā tas attieksies uz nākotnē saražotajām iekārtām, ne tām, kas jau ir pieejamas tirgū, aģentūrai LETA atzina mobilo sakaru operatoru pārstāvji.

Tele2 pārstāvis Oskars Fīrmanis aģentūrai LETA sacīja, ka Google un Huawei nesaskaņas nav ikdienišķa situācija, taču Google lēmums liegt Huawei lietot operētājsistēmu Android attiecas tikai uz nākotnē saražotajām iekārtām, bet ne tām, kas jau ir saražotas un pieejamas tirgū.

Tādēļ tiem klientiem, kuri pašlaik izmanto Huawei telefonus, nav pamata satraukties.

"Mēs uzturam regulārus kontaktus ar Huawei pārstāvjiem un esam gatavi reaģēt, ja tas skars mūsu klientus," komentēja Fīrmanis.

Fīrmanis piebilda, ka abu kompāniju nesaskaņas var skart Latvijas iedzīvotājus, ja netiks panākta vienošanās starp Huawei un ASV un paliks spēkā visi tie ierobežojumi, kas ir publiski izskanējuši. Proti, tas var atsaukties uz jauno Huawei viedtelefonu modeļu pieejamību Latvijā. Patlaban gan izdarīt kaut kādus konkrētus secinājumus būtu pāragri, jo situācija faktiski mainās pa dienām.

Bite Latvija tehniskais direktors Gints Butens sacīja, ka Bite Latvija tīkla drošības sistēmas nav identificējušas nekādus drošības riskus, tāpēc patlaban nav pamata apšaubīt Huawei tehnoloģijas. "Tāpat līdz šim mēs neesam saņēmuši nekādu informāciju par potenciālajiem drošības apdraudējumiem no mūsu sadarbības partneriem vai vadošajām telekomunikāciju kompānijām, piemēram, Deutche Telekom, Elisa, Orange, Telia Sonera, Vodafone, kas arī sadarbojas ar Huawei tīkla attīstības jautājumos," viņš norādīja.

Vienlaikus Butens atzīmēja, ka Bite Latvija seko līdzi jaunumiem šajā konfliktā. "Ja mums radīsies pamatoti iemesli apšaubīt mūsu tehnoloģiju piegādātāju uzticamību vai Latvijas drošības iestādes noteiks liegumu kādam no piegādātājiem, mēs rīkosimies atbilstoši situācijai," viņš teica.

Runājot par neseno Google paziņojumu ierobežot Android operētājsistēmas lietošanu Huawei ierīcēs, Butens uzsvēra, ka ierīču tehnoloģiskās iespējas nodrošina ražotājs, nevis mobilo sakaru operators. Līdz ar to jautājumi, kas skar jebkura ražotāja ierīču tehnoloģiskās iespējas un nodrošinājumu, piemēram, operētājsistēmu, nav mobilo sakaru operatora kompetencē, bet gan paša ražotāja pārziņā.

Savukārt Latvijas mobilā telefona (LMT) pārstāvis Valdis Jalinskis aģentūrai LETA norādīja, ka nekādus tiešus vai netiešus aicinājumus attiecībā uz Huawei viedtālruņu pārdošanas un vai izmantošanas ierobežošanu kompānija nav saņēmusi.

Jalinskis atzīmēja, ka, atbilstoši informācijai, kas patlaban ir LMT rīcībā, visu pieejamo Huawei tālruņu modeļu lietošana ietekmēta netiks. Taču nav informācijas par to, kā būs ar jaunajiem modeļiem, kurus šis ražotājs vēl tikai plāno izlaist.

Jau vēstīts, ka Google, kuras izstrādātā operētājsistēma Android darbina lielāko daļu Huawei ierīču, paziņoja par saišu saraušanu ar Ķīnas IT gigantu, vadoties pēc ASV administrācijas rīkojuma nesadarboties ar uzņēmumiem, kas tiek uzskatīti par draudu nacionālajai drošībai. Šī lēmuma dēļ Huawei, iespējams, zaudēs arī vienu no svarīgākajiem partneriem komponenšu piegādē - Lielbritānijā bāzēto ARM, kuras dizaini un tehnoloģijas ir daudzu Huawei ierīču čipsetu pamatā.

 

Top komentāri

Edvins Eglitis
Lieta vispar apsurda. ASV un sabiedrotie jau 15 gadus monitore (savaca) visu personigo informaciju no visiem kuri izmanto iPhones, Android, Microoft u.c. tehniku Vini tacu nespiego uz visu civileto pasauli bet vini savaca VISU iespejamo info.un tos sakraj vietas ka UK GQHQ un NSA spy center Bluffdale Utah. Apskat photo no sim iestadem- lielaki par vislielakiem sporta stadioniem. Un Tagad!!! ASV apsudz Huawei Kiniesus par spiegosanu !!! Isteniba, ASV loti neapmierinati ar Huawei jo ASV un sabedrotie nespej izmantot Huwvei tehnologiju savos bledigo nolukos, un ka ierasts, melo, un iesmere medijai savu fiktivo fabuli. totali ignorejot to baljki sava acii. Tiesi si iemeslu del es pirksu Huawei tehniku.
mursis
m
Ir nu gan virsraksts.Pat man ir uzreiz skaidrs ka uzreis skar Huawei patērētāju ne tikai Latvijā.Notieks lasītāju zommbēšanu un muļķošana...Ar vārdu sakot ,informatīvi geopolitiskā smadzeņu skalošana.Tauta esat modra...
Domāts ASV Vēstniecībai
D
ASV noziedznieki ,kad atvērsies mais ,unjums sāks uzbrukt ES BŪŠU GALVENAIS kurš jūs parazītus neizlaidīs līdz Rīgas lidostai .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas